Fostul ministru al Justiției din China, condamnat la moarte pentru corupție

DE Elena Andrei | Actualizat: 22.09.2022 - 21:06
Fostul ministru al Justiției din China, Fu Zhenghua/foto: Profimedia Images

Un tribunal din China a condamnat joi la moarte un fost ministru al Justiției pentru corupție de peste 16 milioane de dolari, cu o amânare de doi ani a execuției. Sentința de condamnare la moarte poate fi comutată după doi ani de închisoare, potrivit hotărârii judecătorești.

SHARE

Fu Zhenghua, în vârstă de 67 de ani, a fost găsit vinovat de către Tribunalul Popular Intermediar din Changchun, în provincia Jilin din nord-estul Chinei.

El a ocupat funcția de ministru al Justiției între martie 2018 și aprilie 2020.

A fost acuzat că a profitat de poziția sa, inclusiv că a acceptat mită în valoare totală de peste 117 milioane de yuani (16,8 milioane de dolari) și că „a încălcat legea pentru câștiguri personale".

Instanța l-a privat pe Fu de drepturile politice pe viață și i-a confiscat toate bunurile personale.

„După cei doi ani de amânare a pedepsei cu moartea, pedeapsa lui Fu poate fi comutată în închisoare pe viață, în conformitate cu legea, dar nu i se va acorda nicio altă reducere sau eliberare condiționată", potrivit hotărârii judecătorești, citată de postul public chinez de televiziune CGTN.

Fostul oficial chinez a deținut funcții precum cea de șef al Biroului Municipal de Securitate Publică din Beijing, viceministru al Securității Publice, ministru al Justiției și șef adjunct al Comitetului Național al Comitetului pentru Afaceri Sociale și Juridice al Conferinței Consultative Politice a Poporului Chinez (CPPCC).

Citește și

VIDEO Ce conține „paragraful 7” secret din ordinul de mobilizare. Cum își minte Putin poporul

VIDEO Putin rămâne singur. Rușii fug, sar pe geam, își rup mâinile, ca să scape de înrolare

Instanța a constatat că Fu a ascuns dovezi privind o presupusă infracțiune gravă comisă de fratele său, Fu Weihua, în timp ce era șef al Biroului de securitate publică din Beijing între 2014 și 2015.

„Această ascundere i-a permis lui Fu Weihua să evite urmărirea penală pentru o perioadă lungă de timp", a declarat instanța în verdictul său.

„Suma mitei pe care Fu a luat-o a fost uriașă, iar acesta a comis infracțiuni deosebit de grave, care au cauzat o pierdere grea pentru interesele statului și ale poporului și au avut, de asemenea, un impact social deosebit de rău", a adăugat instanța.

Instanța a declarat că Fu a primit o „sentință blândă” deoarece și-a mărturisit toate infracțiunile și a pledat vinovat în timpul anchetei, a furnizat indicii pentru cazuri importante și a fost cooperant în returnarea câștigurilor sale ilegale.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.