Fostul cancelar german Gerhard Schröder pleacă din funcţia de preşedinte al gigantului rus Rosneft

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 20.05.2022 - 20:01
Fostul cancelar german Gerhard Schröder, un apropiat al lui Vladimir Putin. / Foto: Profimedia

Fostul cancelar german Gerhard Schröder, un apropiat al lui Vladimir Putin, vizat de critici în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, urmează să plece din Consiliul de Administraţie al Rosneft, a anunţat grupul petrolier rus.

SHARE

Potrivit Rosneft, Gerhard Schröder a informat compania că nu-şi poate prelungi funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al numărului unu rus în domeniul petrolului.

Gerhard Schröder, sancționat de Berlin și Bruxelles pentru legăturile cu Putin 

Acest anunţ intervine la o zi după ce atât Berlinul, cât şi Bruxellesul, au luat decizii împotriva fostului lider social-democrat german, care a fost cancelar din 1998 şi până în 2005, informează news.ro, citând AFP.

Bundestagul, camera inerioară a Parlamentului german, a decis joi să-l priveze de anumite avantaje de pe urma poziţiei de fost cancelar, inclusiv cu privire la atribuirea unor birouri. 

Citește și: VIDEO Oraș distrus complet de ruși. Sunt cimitire în curți. Ucraineni, ținuți prizonieri în subsol

Deputaţii din Parlamentul European (PE) au adoptat, joi, la Bruxelles, o rezoluţie cu caracter neconstrângător prin care îi cer să demisioneze din posturile pe care le deţine în Rusia.

”Membrii europeni ai Consiliilor de Administraţie ale marilor întreprinderi ruseşti şi politicienii care continuă să primească fonduri ruseşti” este necesar să fie introduşi pe lista de sancţiuni a Uniunii Europene (UE), se arată în rezoluţie.

În afara funcţiilor pe care le deţine la Rosneft, Gerhard Schröder este preşedintele Comitetului Acţionarilor al Nord Stream AG, consorţiul gazoductului Nord Stream 2 care leagă Germania şi Rusia.

Gerhard Schröder urmează să intre, în iunie, în Consiliul de Supraveghere al gigantului rus în domeniul gazelor naturale Gazprom.

Citește și: Vladimir Putin închide robinetul de gaze Finlandei. A refuzat să plătească în ruble!

Gerhard Schröder - care a fost privat de distincţii onorifice şi îndemnat să plece din Partidul Social Democrat (SPD) - anunţa în aprilie că nu intenţiona deloc să demisioneze, mai puţin în cazul în care Moscova şi-ar înceta livrările de gaze naturale către Germania.

Matthias Warnig, un fost spion Stasi, demisionează şi el de la Rosneft

Alt membru al Consiliului de Administraţie al Rosneft, Matthias Warnig, demisionează şi el, mai anunţă în comunicat grupul rus.

Matthias Warnig, care este totdată CEO al societăţii care exploatează gazoductul Nord Stream 2, şi-a început cariera în sferele puterii fostei Germanii de Est comuniste.

Presa germană scrie că el a fost un ofcial de rang înalt în Stasi, Ministerul est-german al Securităţii Interne, de sinistră amintire, în secţia de spionaj.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te