Fostul avocat american Robert Hur a fost numit consilier special, în ancheta Documentelor Biden

DE Alexandru Pop | Actualizat: 13.01.2023 - 10:51
Fostul avocat american Robert Hur a fost numit consilier special, în ancheta Documentelor Biden - Foto: Maryland GovPics
Fostul avocat american Robert Hur a fost numit consilier special, în ancheta Documentelor Biden - Foto: Maryland GovPics

Procurorul general Merrick Garland a numit un consilier special, care să preia ancheta DoJ, asupra documentelor secrete din Epoca Obama, găsite la casa și în fostul birou privat al actualului președinte Joe Biden, pe atunci vicepreşedinte al lui Barrack Obama.

SHARE

Consilierul special este Robert Hur, nominalizat pentru a fi procuror în Maryland, de către președintele de atunci, Donald Trump, în anul 2017, și a ocupat acest rol până la demisia sa, în anul 2021. Cel mai recent lucrase la un cabinet privat de avocatură în Washington, DC.

„Cred cu tărie că procesele normale ale acestui departament pot gestiona toate investigațiile cu integritate. Dar, conform reglementărilor, circumstanțele extraordinare de aici necesită numirea unui consilier special pentru această problemă”, a spus Garland.

citeşte şi: Echipa juridică a lui Biden a găsit un alt lot de documente clasificate, într-o a doua locație

„Această numire subliniază pentru public angajamentul Departamentului (n.r..: de Justiţie - DoJ) față de independență și responsabilitate și în chestiuni deosebit de sensibile, de a lua decizii indiscutabil, ghidate doar de fapte și lege.”

El a spus că Hur va primi „toate resursele de care are nevoie, pentru a-și desfășura activitatea”, conform CNN.

„Voi conduce ancheta atribuită cu o judecată echitabilă, imparțială și lipsită de pasiune. Intenționez să urmăresc faptele rapid și temeinic, fără teamă sau favoare, și voi onora încrederea acordată în mine pentru a îndeplini acest serviciu”, a spus Hur.

Numirea este un moment major pentru Biden și marchează un moment unic în istoria Americii, cu consilieri speciali care investighează în același timp actualul președinte și predecesorul său.

citeşte şi: Documente clasificate din timpul vicepreşedintelui Biden au fost descoperite într-un birou privat

Garland a numit în noiembrie un consilier special, pentru a supraveghea anchetele penale privind documentele privind Apărarea Națională, găsite în stațiunea Mar-a-Lago, la reşedinţa fostului președinte Donald Trump, dar și părți ale celei asupra insurecției din 6 ianuarie 2021.

Ancheta consilierului special, împreună cu situaţia politică privind noua Cameră a Reprezentanților, condusă de republicani, înseamnă că Biden ar putea fi în defensivă, în următorii doi ani.

Numirea vine la câteva ore după ce biroul consilierului Casei Albe a declarat că consilierii lui Biden au găsit documente cu marcaje clasificate, în două locații din interiorul casei sale din Wilmington, Delaware.

Documentele au fost amplasate într-o zonă de depozitare din garajul lui Biden și într-o cameră adiacentă, se arată în comunicat.

Biden își petrece frecvent weekend-urile la casa situată într-o enclavă bogată, împădurită, pe un lac.

Vorbind joi, Biden a spus că documentele sunt într-un garaj încuiat și că cooperează pe deplin cu Departamentul de Justiție.

„Nu este ca și cum ar sta pe stradă”, a insistat el, când a fost întrebat de ce depozita materiale clasificate lângă o mașină sport.

Președintele a spus că „va avea șansa de a vorbi despre toate acestea, dacă va voi Dumnezeu, în curând”.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te