Fost consilier al Apărării în Administrația Elțin: „Putin conduce Rusia către distrugere”

DE Elena Andrei | Actualizat: 19.05.2022 - 14:05
Fost consilier al Apărării în Administrația Elțin: Putin conduce Rusia către distrugere/foto: nationalinterest.org

Fostul consilier al Apărării în Administrația Elțin, Alexander Temerko, consideră că „Putin este un ignorant care duce Rusia spre distrugere” și nu înțelege că trebuie să se retragă și să lase Moscova să se reintegreze sistemului global.

SHARE

„Putin este prins în toate miturile puterii militare care servesc drept principal fundament ideologic al statului rus. Cert este că, astăzi, Rusia este un agresor și un paria, iar armata sa „legendară” se dovedește a fi o bandă barbară și rușinoasă de criminali de război și tâlhari”, a scris Temerko pentru Daily Mail.

Fostul consilier aduce aminte de o altă invazie din care Putin ar fi trebuit să învețe o lecție, dar fiind „ignorant”, o ignoră cu fermitate „și foarte prostește”.

„O vastă superputere cu o istorie comunistă mândră declanșează un război brutal împotriva vecinului său mult mai mic,trimițând mii de soldați peste graniță. Obiectivul este umilirea totală a țării respective – demilitarizarea acesteia, precum și schimbarea regimului și o revizuire completă a structurii sale politice, astfel încât să devină un stat client. Nu vorbesc aici despre invadarea Ucrainei de către Rusia. Acest atac brutal peste granițele naționale a avut loc acum mai bine de 40 de ani, când China a invadat Vietnamul”, spune Temerko.

Era în februarie 1979, soldații Dragonului Roșu au început invazia. Liderul chinez Deng Xiaoping a avut nevoie doar de câteva săptămâni pentru a înțelege că armata sa era bună doar pentru paradele in Piața Tiananmen din Beijing. Drept pentru care a decis să-și retragă trupele și și-a dat seama că integrarea globală și o economie în plină expansiune erau mai importante pentru Imperiul Celest decât menținerea mitului celei mai înverșunate armate din lume.

Citește și

VIDEO Un nou front de luptă ? Israelul pregătit să atace Iranul care îmbogățește uraniu

Semn de capitulare? Patrușev, succesorul lui Putin, ofertă de pace pentru „stabilitate economică”

„Putin, însă, nu este nici pe departe la fel de inteligent ca Deng Xiaoping. El continuă războiul și, făcând acest lucru, rămâne ostatic al propriei sale propagande. Este prins în toate miturile puterii militare. Cert este că astăzi, Rusia este un agresor și un paria, iar armata sa „legendară” se dovedește a fi o bandă barbară și rușinoasă de criminali de război și tâlhari. Țara și-a trecut propriul Rubicon sumbru când a comis crime de război și masacre în Bucea și Mariupol”, consideră fostul consilier al Apărării în Administrația Elțîn.

Ce a rezolvat Putin cu invazia în Ucraina? „Pe scurt, invazia Ucrainei a consolidat Occidentul, cu mesajul că oricine speră să ajungă în Rai amenințănd lumea cu arme de distrugere în masă, se va găsi mai întâi în fața Curții Penale Internaționale și apoi, în cele din urmă, într-un Iad jalnic”.

Temerko își încheie opinia printr-un îndemn la rugăciune pentru ca, „după prăbușirea economică și politică a Rusiei în forma sa actuală, națiunea să aibă un nou lider capabil să o integreze în societatea globală, unde drepturile și demnitatea omului vor fi piatra ei de temelie, iar dreptatea și prosperitatea vor fi comune pentru toți”.

Alexander Temerko este un om de afaceri britanic născut în Ucraina, după care s-a mutat la Moscova, unde a ocupat un post superior în Ministerul rus al Apărării în timpul lui Boris Elțin.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te