Fortăreața Zaporoije se pregătește de război. Civilii au pus mâna pe arme să apere orașul

DE Daniel Toșa | 26.04.2022 - 12:25
Fortăreața Zaporoije se pregătește de război. Civilii au pus mâna pe arme să apere orașul/FOTO: Twitter/Defence of Ukraine

Sunt săpate tranșee și profesorii se antrenează cu armele în ultimul mare oraș din sud-estul țării aflat sub control ucrainean. În afara orașului Zaporoije există mai multe rânduri de tranșee adânci, înconjurate de saci de nisip, oameni înarmați

SHARE

Viața în oraș este surprinzător de normală pentru Ucraina în timp de război. Fiind singurul oraș mare din sud-estul Ucrainei aflat sub control ucrainean, Zaporoije a devenit o destinație pentru sutele de mii de oameni care au fugit de ocupația rusă.

Având în vedere că 70% din regiunea mai largă a orașului Zaporoije se află sub control militar rusesc, există totuși temeri că forțele Moscovei vor încerca să o cucerească.

Întăririle ucrainene se îndreaptă spre oraș, iar luptele active au început în mod serios. Soldații ucraineni au declarat pentru The Guardian că s-au retras recent dintr-un oraș din regiunea Zaporoije . 

Citește și: Turcia se opune unor baze NATO în regiunea Mării Negre și cere României și Bulgariei să nu acționeze

"Puteți vedea cu ochii voștri că oamenii sunt afară, merg la muncă - orașul este pregătit, dar nu se va ajunge la așa ceva", a declarat Ivan Ariefiev, secretarul de presă al administrației militare regionale din Zaporoije , la unul dintre cursurile de pregătire legate de război oferite profesorilor și jurnaliștilor din oraș. Participanții, care sunt așteptați apoi să instruiască comunitatea în general, au fost învățați cum să încarce o armă, să administreze primul ajutor și să facă o evaluare medicală de bază.

Citește și: Predicția oamenilor de știință: Lumea va rămâne fără mâncare în 27 de ani 

În ciuda apropierii trupelor rusești, a declarat Ariefiev, comandamentul militar regional este încrezător că poate ține la distanță forțele rusești. "Nimeni nu este evacuat din orașul în sine", a declarat Ariefiev. "Sunt doar cei evacuați din sud care pleacă spre alte locuri".

Soldații care nu se aflau pe linia frontului au spus că au avut o fracțiune din echipamentul medical și de protecție de care aveau nevoie. Pentru întregul pluton, aveau doar șase turnichete - un element esențial de prim ajutor care previne pierderea de sânge. Când au fost întrebați dacă credeau că rușii vor avansa în curând, au spus doar că se așteaptă să lupte.

"Avem nevoie doar de arme de la camarazii noștri occidentali și vom reuși. Rușii au prea mult echipament sovietic vechi", a spus comandantul plutonului. "În caz că nu ați observat, au ajuns la Harkov, Kiev, au încercuit Sumy și Chernihiv - patru regiuni uriașe - și i-am dat afară.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te