Finlanda amenință Rusia cu „acțiuni foarte clare” după războiul hibrid al Kremlinului cu migranți

DE Daniel Toșa | Actualizat: 16.11.2023 - 16:06
Finlanda amenință Rusia cu „acțiuni foarte clare” după războiul hibrid al Kremlinului cu migranți - Foto: Profimedia images

Președintele finlandez a acuzat Moscova că îndrumă migranții, solicitanți de azil, spre Finlanda, într-un act de răzbunare pentru cooperarea cu SUA

SHARE

Finlanda a anunțat că va închide unele puncte de trecere a frontierei sale cu Rusia, după ce națiunea nordică a acuzat Moscova că ghidează solicitanții de azil spre teritoriul său, într-un aparent act de răzbunare pentru cooperarea Helsinkiului cu SUA.

Finlanda amenință Rusia cu „acțiuni foarte clare” după războiul hibrid al Kremlinului cu migranți

Premierul finlandez, Petteri Orpo, a declarat, joi, că patru din cele nouă puncte de trecere de la granița de 1368 de km vor fi închise vineri seară, ca răspuns la creșterea numărului de refugiați și migranți.

De la aderarea Finlandei la NATO la începutul acestui an, tensiunile dintre cele două țări au devenit din ce în ce mai încordate.

"Guvernul a decis astăzi că Finlanda va închide unele puncte de trecere a frontierei estice. Frontiera estică pentru acea parte se va închide în noaptea de vineri spre sâmbătă", a declarat Orpo într-o conferință de presă.

Miercuri, președintele finlandez, Sauli Niinistö, a promis "acțiuni foarte clare" în legătură cu sosirile, care, potrivit autorității poliției de frontieră, au crescut constant de-a lungul frontierei din sud-estul Finlandei în ultimele zile.

De obicei, polițiștii de frontieră ruși îi împiedică pe cei care nu au vize UE valabile să treacă în Finlanda. Dar miercuri, Niinistö a declarat că el crede că Rusia a început să ghideze solicitanții de azil spre punctele de trecere finlandeze ca represalii la planurile Helsinki de a semna un acord de cooperare în domeniul apărării cu Washingtonul.

Finlanda se confruntă cu o amenințare online din ce în ce mai mare din partea Rusiei, afirmă serviciile de securitate finlandeze.

"Nu văd că traficul de frontieră se va încheia altfel decât printr-o acțiune foarte clară a Finlandei", a declarat Niinistö la o conferință de presă, la Bonn.

Autoritatea de pază a frontierei a declarat că, până la ora locală 18.00, 74 de solicitanți de azil au ajuns miercuri la granița din sud-estul Finlandei. Marți, numărul acestora a fost de 55, iar luni de 39.

Amintind comentarii anterioare, el a declarat că Finlanda ar trebui să fie pregătită pentru o "anumită răutate" din partea Rusiei după aderarea la NATO.

"Da, acum ni se reamintește constant în fiecare zi că Finlanda a aderat la NATO. Cred că, de data aceasta, poate că a fost DCA (acordul de cooperare în domeniul apărării) cel care a declanșat situația", a spus el.

El susține planurile guvernului de a permite restricționarea traficului la frontieră, adăugând: "Da, acum înțeleg că nu se va termina de la sine".

Maria Zakharova, purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe, a respins declarația lui Niinistö ca fiind "absolut nefondată". Dmitri Peskov, un purtător de cuvânt al Kremlinului, a declarat că Moscova regretă profund decizia Finlandei de a se distanța de ceea ce a descris ca fiind anterior bune relații bilaterale, potrivit The Guardian.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te