FBI dezleagă misterul din jurul informatorului care a turnat-o naziștilor pe Anne Frank

DE Edi Neagu | 17.01.2022 - 11:07
Anne Frank a stat ascunsă într-o anexă, până a fost predată naziștilor și ucisă. FOTO: Facebook

Anne Frank a fost deportată din Amsterdam la Auschwitz, unde a murit în 1945.

SHARE

Vince Pankoke, un fost agent special al FBI, spune că o echipă de investigatori pe care a condus-o a descoperit identitatea persoanei care a dezvăluit naziștilor unde se ascundea Anne Frank și familia sa, relatează Insider citat de hotnews.ro.

Anne Frank și familia ei s-au ascuns timp de doi ani într-o anexă secretă a unei clădiri în care muncea Otto Frank, tatăl adolescentei.

Pe 4 august 1944, un informator a cărui identitate nu a fost descoperită timp de aproape 80 de ani, i-a condus pe polițiști la anexa secretă.

Naziștii au arestat familia Frank alături de o altă familia care locuia împreună cu ei. Frank și sora sa Margot au murit de febră tifoidă în 1945 la lagărul de exterminare Bergen-Belsen.

Citește și: 250.000.000 € din tenis și sponsorizări pentru „Spartacus” Djokovic, liderul „oamenilor săraci”

Singurul membru al familiei Frank care a supraviețuit Holocaustului a fost Otto Frank.

Pankoke afirmă acum că, la 78 de ani de la trădarea familiei Frank, echipa sa de investigatori a descoperit că Arnold van den Bergh, un proeminent om de afaceri evreu care a fost membru al Consiliului Evreiesc ce a colaborat cu naziștii, a fost cel care a alertat poliția.

Pankoke a declarat într-un interviu acordat CBS că a strâns o echipă care „un psiholog de investigație, un investigator specializat în crime de război, istorici, criminologi și o armată de arhiviști” pentru a elucida misterul.

Citește și: Fostul ministru Lucian Șova, anchetat de DNA, într-un dosar legat de TAROM

„Eu și echipa ne-am pus la masă și am alcătuit o listă a modurilor în care anexa ar fi putut fi compromisă. A fost din cauza neglijenței persoanelor care ocupau anexa ce poate făceau prea multă gălăgie sau au fost văzute pe fereastră? A fost trădare?”, a declarat Pankoke pentru CBS.

El spune că echipa sa de investigatori a consultat documente olandeze oficiale ale perioadei, acestea fiind redactate cu meticulozitate și folosite de naziști pentru a-și da seama de legăturile dintre diverse persoane. Ei au analizat de asemenea documentele privind arestările efectuate.

FBI intervine în anchetă

„Naziștii erau determinați să elimine toți evreii din Olanda ca parte a Soluției Finale. În 1942 membrii familiei Frank erau printre cei 25.000 de evrei care se ascundeau în întreaga țară. Naziștii erau nemiloși când venea vorba de a-i face pe oameni să vorbească”, a mai spus Pankoke.

Fostul agent FBI spune că naziștii întrebau întotdeauna când arestau pe cineva dacă au cunoștință despre evrei care se ascund, o metodă eficace de a-i face pe oameni să mărturisească, în speranța că vor primi o sentință mai ușoară.

Pe baza acestor informații Pankoke și echipa sa au creat o listă de zeci de posibili suspecți care ar fi putut trăda familia Frank.

În cele din urmă suspiciunile investigatorilor s-au concentrat în jurul lui van der Bergh, a cărui familie nu a fost niciodată trimisă într-un lagăr de concentrare, nici după dizolvarea Consiliului Evreiesc în 1943.

Mai mult, Pankoke spune că van den Bergh trăia o viață publică în Amsterdan în momentul în care a avut razia care a dus la arestarea familiei Frank. El adaugă de asemenea că în 1963 Otto Frank le-a spus detectivilor olandezi că a primit un bilet care îl identifica pe trădătorul familiei ca van den Bergh.

Fostul agent FBI spune că a reușit să obțină o copie a biletului respectiv de la fiul unuia dintre detectivii care a investigat cazul și să coroboreze că un membru al Consiliului Evreiesc oferea naziștilor liste cu adrese la care se ascundeau evrei.

Investigatorii spun că este puțin probabil ca van den Bergh să fi știut cine se ascundea în locația secretă și, cel mai probabil, avea doar liste cu locuri în care se ascundeau evrei.

„Dar trebuie să ne amintim că faptul că și el era evreu înseamnă că era pus într-o poziție imposibilă de către naziști pentru a face ceva să-și salveze viața”, spune van den Bergh.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te