Familiile victimelor Titanic pot da în judecată proprietarul submersibilului, în ciuda derogărilor

DE Florin Budescu | Actualizat: 23.06.2023 - 15:21
Familiile victimelor Titanic pot da în judecată proprietarul submersibilului - Profimedia Images

Familiile victimelor Titanic pot să-l dea în judecată pe proprietarul submersibilului Titan, în pofida exonerărilor de răspundere semnate de pasagerii vehiculului pierdut în Oceanul Atlantic, în timpul scufundării la epava transatlanticului de lux.

SHARE

Derogările ar putea să nu protejeze proprietarul navei de răspunderea juridică.

Familiile victimelor Titanic pot da în judecată proprietarul

Potențiale procese, din partea familiilor victimelor, ar putea să fie deschise, au spus experții juridici.

Submersibilul Titan a dispărut la aproximativ două ore după scufundare și a fost găsit în bucăți, pe fundul oceanului, după o implozie catastrofală a camerei sale de presiune, a anunţat Garda de Coastă a Statelor Unite.

Se crede că pasagerii, care au plătit până la 250.000 de dolari fiecare, pentru călătoria la 3.810 de metri adâncime în Atlantic, ar fi semnat derogări de răspundere.

Citeşte şi: Ultimele clipe pe submersibilul Titan înainte de „implozia catastrofală”. Au murit într-o secundă

Un reporter CBS, care a făcut călătoria cu OceanGate Expeditions, în iulie 2022, a informat că derogarea de răspundere pe care a semnat-o menționa posibilitatea morții, de trei ori, doar pe prima pagină a documentului.

Reuters nu a putut confirma în mod independent termenii derogărilor OceanGate. Această firmă nu a răspuns solicitărilor de comentarii.

Renunțările nu sunt întotdeauna ferme și nu este neobișnuit ca judecătorii să le respingă dacă există dovezi de neglijență gravă sau pericole, care nu au fost dezvăluite pe deplin.

Citeşte şi: Implozie și moarte instantanee. James Cameron: Sunt îngrozit de asemănarea cu dezastrul Titanicului

„Dacă au existat aspecte ale proiectării sau construcției acestei nave, care au fost ascunse de pasageri, sau dacă acestea ar fi fost operate cu bună-știință, în ciuda informațiilor că schimbările nu au fost bune pentru această scufundare, aceasta ar contraveni absolut valabilității derogării”, a spus avocatul expert în Drept Maritim Matthew D. Shaffer.

OceanGate ar putea argumenta însă că nu a fost grav neglijentă și că derogările se aplică deoarece descriu pe deplin pericolele inerente, la coborârea în cele mai adânci zone ale oceanului, într-un submersibil de dimensiunea unei maşini de teren.

Pretenţii potenţiale foarte multe

Gradul oricărei neglijențe potențiale și modul în care aceasta ar putea afecta aplicabilitatea derogărilor va depinde de cauzele dezastrului, încă în curs de investigare.

„Există atât de multe exemple diferite despre ceea ce familiile ar putea avea încă, pe post de pretenții, în ciuda derogărilor, dar, până când nu cunoaștem cauza, nu putem determina dacă derogările se aplică”, a spus şi avocatul pentru vătămare corporală Joseph Low.

Familiile nu au putut fi contactate. Este posibil ca nici una să nu dea în judecată OceanGate, o companie mică, cu sediul în Everett, Washington.

Nu este clar dacă are activele necesare pentru a plăti daune semnificative, dacă ar fi acordate, dar familiile ar putea primi bani pe dezdăunarea din polița de asigurare a companiei, dacă aceasta are una.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te