Famila regală norvegiană, foarte modestă. Merge cu transportul în comun, în contact cu poporul

DE Elena Andrei | 07.02.2023 - 18:07
Majestatea Sa Regele în timpul serbării de Ziua Națională în Oslo./Profimedia Images

Regele Harald și regina Sonja au o avere netă de 30 de milioane de dolari, mică în comparație cu alte familii regale. Țelul familiei este să fie „una cu poporul”, din toate punctele de vedere.

SHARE

Cunoscută ca fiind una dintre cele mai puțin bogate monarhii din lume, familia regală norvegiană duce o viață mult mai modestă în comparație cu omologii săi din alte țări.

Averea netă a familiei regale a Norvegiei se ridică în prezent la 30 de milioane de dolari și întreține nouă reședințe de stat. Întreținerea monarhiei costă statul 72,3 milioane de dolari pe an, sumă care include securitatea personală a acestora și cheltuielile oficiale ale casei regale, potrivit scmp.com

Aceste cifre sunt departe de cele cu care se laudă familiile regale mai bogate, cum ar fi cele din Marea Britanie (500 de milioane de dolari), Monaco (1 miliard de dolari) sau Arabia Saudită (1.400 de miliarde de dolari).

Membrii principali ai familiei regale sunt Regele Harald, Regina Sonja și Prințul Moștenitor Haakon, care este căsătorit cu Prințesa Mette-Marit. Prințul moștenitor are doi copii, prințesa Ingrid Alexandra și prințul Sverre Magnus. Regele și regina mai au o fiică, prințesa Martha Louise.

Familia și-a propus să ducă o viață relativ normală, apropiată de popor.

Familia păstrează nouă proprietăți private, inclusiv Palatul regal din Oslo, o cabană de schi Prinsehytta, o fermă situată în Bygdøy și o casă de vacanță privată numită Mågerø pentru rege și regină, modest în comparație cu cele 26 de case ale familiei regale britanice.

Citește și

Președintele PE, Roberta Metsola: Republica Moldova merită să fie parte a familiei europene

Ucraina va redenumi una din străzile din Odesa în cinstea poetului român Mihai Eminescu

În vârstă de 84 de ani, regele Harald are o pasiune pentru sporturile nautice. Este cunoscut pentru că a participat de trei ori la Jocurile Olimpice de navigație în anii 1960 și 1970. A concurat și a câștigat premiul al doilea la Campionatele Mondiale de Navigație de la Toronto, la vârsta de 79 de ani.

Întrucât școlile private nu sunt foarte răspândite în Norvegia, prințul moștenitor Haakon și prințesa Märtha Louise au urmat cursurile școlilor publice obișnuite.

Prințesa Ingrid Alexandra, care este a doua în linia de succesiune la tronul norvegian, a urmat, de asemenea, o școală publică. Bunicul ei, Harald al V-lea, a frecventat tot o școală relativ obișnuită pentru cineva de rangul său. Prințul moștenitor a studiat la Oslo Katedralskole (Școala Catedralei din Oslo) înainte de universitate.

În timp ce unele familii regale fac tam-tam cu privire la securitate, anturaj și exclusivitate, membrii familiei regale norvegiene au fost văzuți în transportul public, iau curse interne - avion, tren - obișnuite și participă la serbări publice, laolaltă cu poporul. 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te