Experţii Comisiei Europene vor prezenta concluziile privind misiunea de evaluare Schengen din Româna

DE Daniel Toșa | 25.10.2022 - 12:13
Experţii Comisiei Europene vor prezenta concluziile privind misiunea de evaluare Schengen din Româna - FOTO: Profimedia

Experţii Comisiei Europene şi ai statelor membre vor prezenta, la 26 octombrie, la Bruxelles, Grupului de lucru pentru chestiuni Schengen, raportul şi concluziile lor privind misiunea de evaluare Schengen din România şi Bulgaria.

SHARE

"După vizita misiunii voluntare de evaluare în România şi Bulgaria (care s-a încheiat pe 15 octombrie), experţii principali ai Comisiei şi ai statelor membre îşi vor prezenta raportul şi concluziile Grupului de lucru pentru chestiuni Schengen pe 26 octombrie. A venit timpul ca, acum, Consiliul să continue acest demers şi să facă paşii necesari pentru ca aceste ţări să adere pe deplin la zona Schengen", a declarat Anitta Hipper, pentru Agerpres.

"Există un proces în desfăşurare la nivelul UE privind aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei. Din 2011, Comisia a pledat activ pentru definitivarea spaţiului Schengen. Comisia consideră că România, Bulgaria şi Croaţia au îndeplinit toate condiţiile necesare pentru a adera", a mai precizat oficialul european.

Olanda, „ghimpele etern” al blocării României în spațiul Schengen

Guvernul olandez a votat împotriva intrării României şi Bulgariei în spaţiul Schengen din cauza corupţiei şi a problemelor persistente cu crima organizată din ambele ţări - probleme care pot afecta funcţionarea securităţii frontierelor unei ţări Schengen şi, prin urmare, pot reprezenta riscuri de securitate pentru Ţările de Jos şi pentru întregul spaţiu Schengen -, rezoluţia solicită guvernului de la Haga să efectueze investigaţii suplimentare privind supravegherea frontierelor de către România şi Bulgaria, iar până atunci să nu ia măsuri ireversibile.

În opinia eurodeputatei Sophia in'T Veld, membră a Partidului Democraţii 66 (D66) din Olanda, semnificaţia rezoluţiei este aceea ca Ţările de Jos să nu voteze în favoarea aderării României şi Bulgariei la Schengen.

„Parlamentul olandez a adoptat o rezoluţie care afirmă că Olanda nu ar trebui să voteze pentru aderarea României şi a Bulgariei în spaţiul Schengen. Regret profund acest lucru. Partidul meu a votat împotriva acestei rezoluţii, noi vrem ca România şi Bulgaria să adere imediat la spaţiul Schengen, aţi îndeplinit criteriile necesare. Partidul meu vrea ca Bulgaria şi România să adere imediat la Schengen, dar majoritatea partidelor din guvern nu doresc” acest lucru, a declarat la 20 octombrie, la Strasbourg, Sophia in'T Veld.

Când se va decide extinderea spațiului Schengen?

Chestiunea aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen ar putea fi inclusă pe agenda Consiliului JAI din 8-9 decembrie 2022.

Decizia finală cu privire la extinderea spaţiului Schengen este luată în unanimitate de membrii UE care fac parte din acest spaţiu de liberă circulaţie.

În prezent, dintre ţările membre ale UE, doar Bulgaria, Croaţia, Cipru, Irlanda şi România nu fac parte din spaţiul Schengen, care include, de asemenea, state ce nu sunt membre ale blocului comunitar (Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te