Expert OMS în misiune la Wuhan: Să nu aveţi prea mare încredere în serviciile secrete americane

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 10.02.2021 - 10:27
Foto: cnn.com

Unul dintre experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii aflaţi în misiune în oraşul Wuhan din China pentru a investiga originile SARS-CoV-2 a pus la îndoială miercuri fiabilitatea informaţiilor serviciilor secrete americane privind pandemia, după critici ale Washingtonului.

SHARE

"Să nu aveţi prea mare încredere în informaţiile serviciilor secrete americane", care, "sincer", "sunt eronate în numeroase aspecte", a scris Peter Daszak pe Twitter în ultima zi a vizitei sale în China.

Expertul a reacţionat la declaraţii ale purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, care a părut să se distanţeze, cu o zi în urmă, de primele concluzii ale specialiştilor OMS trimiși la Wuhan.

După o misiune de patru săptămâni la Wuhan, care a fost o perioadă epicentrul pandemiei, specialiştii străini din această delegaţie au spus marţi că nu au putut identifica originile COVID-19, care continuă să se răspândească în lume.

Experţii OMS au precizat totuşi că este "extrem de improbabilă" ipoteza unei scăpări a coronavirusului dintr-un laborator al oraşului, o teorie susţinută un timp de SUA.

Citește și:

Echipa OMS în China admite ca origine a coronavirusului liliecii, dar nu crede că cei din Wuhan

Administraţia republicană a fostului preşedinte Donald Trump a acuzat astfel Institutul de Virusologie din Wuhan că a lăsat să scape virusul, intenţionat sau nu.

France Presse notează că expertul Peter Daszak este preşedintele EcoHealth Alliance, o asociaţie cu sediul în SUA şi specializată în prevenirea bolilor, care a colaborat cu acest institut de virusologie în anumite proiecte.

Noua administraţie democrată a lui Joe Biden s-a distanţat marţi de teoria unei scăpări dintr-un laborator, apărată în special de fostul secretar de stat american Mike Pompeo.

Citește și:

Șeful echipei OMS în Wuhan, despre pandemie: Scăparea virusului din laborator, extrem de improbabilă

Totuşi, administraţia americană a primit cu scepticism primele concluzii ale experţilor OMS şi a făcut apel ca ele să fie verificate de serviciile americane.

"În loc să sărim la concluzii care pot fi motivate de orice altceva decât de ştiinţă, vrem să vedem unde ne duc datele, unde ne duce ştiinţa, iar concluziile noastre se vor baza pe asta", a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price. "Susţinem pe deplin această anchetă", a adăugat el.

Mike Pompeo a acuzat Beijingul că a ascuns numărul real al bolnavilor de COVID-19. Fostul secretar de stat nu a exclus în totalitate ipoteza unei răspândiri deliberate a virusului de către China. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.