EXCLUSIV Militarii disidenți, reuniți în Siria: „Vom răsturna regimul Assad. E o datorie de onoare”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 10.08.2023 - 02:06
Militarii disidenți, reuniți în Siria: „Vom răsturna regimul Assad. E o datorie de onoare” (imagine cu rol ilustrativ)-Foto: TheNewArab
Locotenent-colonel Ahmed Khaled Al-Qanatri, purtătorul de cuvânt oficial al Consiliului Militar Sirian., alături de militari disidenți în Afrin-Foto: Newsweek România
Locotenent-colonel Ahmed Khaled Al-Qanatri, purtătorul de cuvânt oficial al Consiliului Militar Sirian-Foto: Newsweek România
Întâlnirea militarilor disidenți în Afrin-Foto: Newsweek România

Militarii disidenți, reuniți în Siria: „Vom răsturna regimul Assad. E o datorie de onoare”. Lansată recent de Consiliul Militar de Tranziție, Mișcarea de Eliberare Națională a avut prima întâlnire oficială săptămâna trecută în Afrin, nordul Siriei.

SHARE

 Militarii disidenți, reuniți în Siria: „Vom răsturna regimul Assad. E o datorie de onoare”.

Generalul de brigadă Manaf Tlass, disident din 2012 - cel mai înalt rang din Forțele Siriene care a dezertat din cauza brutalității oprimării revoluției izbucnite în martie 2011 - exilat acum la Paris, urmărește să adune toate forțele civile şi militare în opoziție faţă de regimul lui Bashar al-Assad. 

Militarii disidenți, reuniți în Siria: „Vom răsturna regimul Assad. E o datorie de onoare”

În ciuda apropierii sale trecute față de președintele Bashar al-Assad, pe care îl știe de pe băncile școlii - dar și prin postul de ministru al Apărării ocupat de tatăl său, Mustafa Tlass, sub președintele Hafez al-Assad -, Manaf Tlass se poziționează ca unificator al tuturor facțiunilor împotriva regimului ce și-a pierdut legitimitatea.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Militar de Tranziție, locotenent colonel Ahmed Khaled Al-Qanatri, a avut amabilitatea de a acorda un interviu în EXCLUSIVITATE pentru Newsweek România despre întâlnirea istorică din Afrin și despre deciziile luate pentru a schimba regimul Assad.

Newsweek România: Vă rugăm să prezentați obiectivele Consiliului Militar de Tranziție și ale Mișcării de Eliberare Națională.

Al-Qanatri: Sunt Locotenent-colonel Ahmed Khaled Al-Qanatri, absolvent al Academiei Militare în 1996, și sunt purtătorul de cuvânt oficial al Consiliului Militar Sirian.

Consiliul Militar de Tranziție (CMT)este un proiect impus de suferințele sirienilor de 12 ani, fără niciun progres în demersurile pentru a pune capăt conflictului din Siria și a atinge obiectivele revoluției populare.

CMT urmărește să readucă instituțiile siriene la rolul lor național, să fie în slujba poporului sirian și să răspundă provocărilor post-războiului sirian, care implică complicații nu mai puțin importante decât complexitățile războiului prezent.

Complicațiile vor decurge din mecanismul de reconstrucție a instituțiilor statului, din prevenirea revenirii conflictului în Siria și din confruntarea cu grupuri indisciplinate din toate părțile.

Regimul lui Bashar al Assad beneficiază de perioada lungă de conflict și consideră soluția politică o amenințare la adresa intereselor sale.

Noi trebuie să ținem seama de provocările competiției internaționale din Siria, provocările legate de grupuri ideologice și radicale, proiecte ostile statului național și amenințările din partea țărilor vecine.

Prin urmare, este necesar să se revină rapid la instituțiile efective ale statul sirian, iar acest lucru nu se poate face fără Consiliul Militar de Tranziție, care își va asuma sarcinile de apărare a suveranității și independenței țării, protejarea unității acesteia, restructurarea și construirea instituției militare pe baze naționale și asigurarea integrării forțelor revoluției și a activităților acesteia în cadrul acestor instituții, sub supraveghere, să aplice standarde legale pentru a asigura protecția civililor, în special în zonele de conflict și punctele focale, și să protejeze infrastructura, instituțiile statului și resursele naționale pe baza unui mandat al Corpului de Guvernare de Tranziție.

De asemenea, CMT trebuie să protejeze granițele și punctele de trecere și să împiedice intrarea elementelor non-siriene sau a ajutoarelor pentru grupări interzise.

Mișcarea de Eliberare Națională a Siriei este o umbrelă națională și un cadru național cerut de generalul de brigadă Manaf Tlass, în calitatea sa de șef al Consiliului Militar Sirian, astfel încât toate forțele naționale și toate forțele populare, de clan, sindicate și militare componente să se alăture acesteia în lupta ce are ca scop atingerea obiectivelor poporului sirian.

Întâlnirea militarilor dizidenți pare a fi un pas important în haosul ce domină scena siriană. Vine ca un pas promițător și important pentru promovarea cauzei siriene. De ce v-ați întâlnit în Afrin? Ce semnificație are?

Afrin este un ținut sirian, la fel ca orice altă regiune și nu permitem discriminarea sau izolarea unei regiuni de alta. Noi lansăm un discurs național incluziv cu scopul de a-i uni pe toți sirienii și pentru a restabili drepturilor tuturor sirienilor.

Da, Afrin este o zonă cu o anumită „intimitate”, așa cum o numesc unii, dar întâlnirea noastră aici este un pas foarte pozitiv și un strigăt curajos de a unifica toate componentele siriene într-un cadru național incluziv.

În ceea ce privește momentul, este foarte important, deoarece se poate vedea că unele puteri regionale, arabe și internaționale se grăbesc să dialogheze cu Al-Assad. 

Deci, este necesar să se arate poziția populară și militară care respinge „spălrea” regimului Assad.

Anunțăm că suntem dispuși să facem orice este necesar pentru a nu-i  permite lui Al-Assad să recâștige controlul asupra tuturor regiunilor siriene.

Trebuie să acționăm pentru a restabili spiritul revoluției, să urmăm calea luptei pentru a atinge obiectivele poporului sirian de a scăpa de regimul criminal Assad.


Ankara sprijină fracțiunile rebele care controlează orașul Afrin și susține Armata Națională. Consiliul Militar de Tranziție unde se află în această schemă?

Consiliul militar sirian, de la anunțul formării sale, și-a declarat obiectivele clar și explicit: să lucreze pentru a răsturna regimul Assad și apoi să îndeplinească sarcini specifice și declarate în perioada de tranziție, cum ar fi colectarea armelor și plasarea acestora. sub autoritatea instituției militare oficiale din Siria post-Assad și restructurarea armatei siriene conform standardelor naționale și legale, Impunerea securității și stabilității și crearea condițiilor adecvate pentru ca poporul sirian să ajungă la urne și să înceapă să-și practice viața politică democratică.

Prin urmare, Consiliul militar sirian are legătură cu soluționarea problemei siriene pe întreaga zonă a Siriei și nu are niciun obiectiv de acțiune parțială într-o zonă mică a Siriei.

În ceea ce privește sprijinul turc pentru Armata Națională, este asemănător cu sprijinul american pentru SDF și cu cel rusesc pentru Assad, astfel că rolurile internaționale au fost distribuite în arena siriană. 

În privința acestor forțe afiliate puterilor regionale sau internaționale,  Consiliul Militar va căuta să facă înțelegeri cu aceste ţări ce sprijină forţele existente pe scena siriană.


Vă subordonați generalului de brigadă Manaf Tlass, disident al regimului sirian actual și fiu al fostului ministru al Apărării. Cum țineți legătura cu acesta, care locuiește la Paris? Aveți întâlniri în genul unui stat major?

Generalul de brigadă Manaf Tlass este liderul actual al Consiliului Militar, cu semnătura și aprobarea tuturor ofițerilor și persoanelor care au semnat petiția de formare a CMT.

Dar Consiliul nu va fi liderul sau gardianul Mișcării de Eliberare Națională.  Conducerea acestei mișcări se va forma printre forțele populare care se vor reuni sub umbrela acestei mișcări.

În ceea ce privește mecanismul de comunicare, întâlnire cu Excelența Sa generalul de brigadă Manaf Tlass, rețelele de socializare au eliminat distanțe și, după cum se spune, lumea a devenit un sat mic.

Ținem întâlniri oficiale, periodice, cu generalul de brigadă Manaf Tlass, președintele Consiliului Militar, prin mijloacele de comunicare disponibile.

Avem o comunicare constantă și continuă cu acesta.

Vă mai păstrați gradele militare dacă ați dezertat din armata siriană? Dacă da, cine le recunoaște dintre țările care au militari în Siria.

Dezertarea noastră de la regim a fost în interesul statului și al poporului, iar din momentul în care regimul Assad a folosit armata pentru a ucide oamenii, acest regim s-a disociat efectiv și moral de stat.

Prin urmare, atâta timp cât gradele ne-au fost acordate de stat și nu de regim, aceste trepte sunt legitime.

Regimul, pentru noi, este ilegitim. A devenit ilegitim nu numai în ochii noștri, ci și în comunitatea internațională.

Există ofițeri patrioti aparținând statului de ambele părți. Prin urmare, atunci când vom recupera conceptul de stat, gradele vor fi ajustate în concordanță cu reabilitarea instituției militare.

În orice caz, ofițerii dizidenți dețin în mod legal un grad național și sunt prezenți pe pământul lor, iar ceea ce contează pentru ei este munca pentru a-și servi țara și poporul, indiferent dacă vreo parte îi recunoaște sau nu.

Care este numărul aproximativ de ofițeri care au dezertat din armata lui al-Assad și procentul acestora în raport cu armata lui al-Assad?

Numărul ofițerilor care au dezertat din regimul Assad a ajuns la aproximativ 5.000, dar un număr mare dintre aceștia au fost martirizați, iar alții se află în închisorile lui Assad.

Sunt aproximativ 2.500 de ofițeri disidenți, unii chiar în Siria, mulți în țările vecine și în Europa. Alcătuiesc aproximativ 1/5 din ofiţerii armatei Assad.

Credeți că acest procent poate reprezenta și conduce armata siriană, care este legată ca interes și organizare de regimul Assad?

Nu este important numărul de ofițeri sau procentul acestora pentru ca aceștia să poată atinge scopurile naționale. Mai degrabă este importantă onoarea națională și devotamentul lor față de scopul național, indiferent de numărul lor.

Există o serie de ofițeri ai armatei lui Assad care, din motive legate de locul lor de muncă, aceștia nu au participat la ostilități și ar putea avea un rol în viitoarea armată a Siriei, conform standardelor legale și internaționale.

În declarația semnată în urma întâlnirii de la Afrin se spune că mișcarea își propune să găsească „alte forme de rezistență care să nu se bazeze pe voința internațională și străină”. Puteți numi câteva din aceste „alte forme de rezistență”? 

Declarația a fost clară și sinceră, iar utilizarea altor forme de rezistență se încadrează într-un cadru legal recunoscut la nivel internațional privind dreptul popoarelor de a se apăra prin toate mijloacele disponibile și posibile, inclusiv mijloacele și capacitățile militare și de luptă.

Tot în declarație se arată că acest Consiliul Militar este brațul executiv al Mișcării de Eliberare Națională care își propune să depășească formulele tradiționale ale opoziției și a intra în noi confruntări cu regimul Assad. Aveți arme ca să schimbați regimul susținut de miliții pro-Assad aduse din afară și de armata rusă?

Asigurarea armelor este una dintre cele mai simple sarcini cu care ne confruntăm, iar cel mai important lucru este asigurarea acoperirii și a sprijinului popular și internațional pentru această bătălie.

La asta lucrează conducerea Consiliului Militar prin recentele sale reuniuni internaționale.

Care este poziția facțiunilor din zonele din afara regimului Assad (nord-est, nord-vest și sudul Siriei), ați comunicat cu acestea sau vă aflați într-o stare de conflict și război cu ele?

Poziția până în acest moment este de „neutralitate pozitivă”, și nu am asistat la un atac puternic până acum, fie în mass-media sau altfel, dar bineînțeles că poziția acestor facțiuni în toate regiunile este legată de poziția țărilor care le sprijină și le controlează.

Prin urmare, Consiliul Militar lucrează cu aceste forțe prin înțelegerile sale cu țările care le susțin.

Nu suntem într-o stare de conflict cu aceste facțiuni Conducerea Consiliului Militar reprezentat de generalul de brigadă Manaf Tlass are bune relaţii cu ţările care sprijină aceste forţe.

Ce este Mișcarea de Eliberare Națională? Este un front civil pentru Consiliul Militar?

Consiliul militar nu a numit pe nimeni în nicio funcție în rândurile Mișcării de Eliberare Națională și nu a format structura acesteia.

Doar am chemat forțele naționale active de pe teren să se întâlnească și să formeze Mișcarea de Eliberare Națională și să cădem de acord asupra structurii și conducerii acesteia.

Nu ne vom amesteca în alegerea conducerii ei vom rămâne ca forță militară prezentă pe teren, parte a acestei mișcări și, prin urmare, nu putem spune că mișcarea este un front civil pentru Consiliul Militar, ci mai degrabă este un cadru național în care participă toate forțele naționale și toate componentele, inclusiv Consiliul Militar.

Generalul Tlass a anunțat lansarea proiectului mișcării din reședința sa din Franța în iunie anul trecut, pentru a unifica toate forțele naționale civile și militare de opoziție siriană „sub o singură conducere, pentru a controla mișcarea politică și militară într-un singur cadru”. Pare a fi o formulă de dictatură militară.

Prezența generalului de brigadă Manaf Tlass, forțat să plece în exil, a dat Consiliului Militar o mare independență în propunerile sale naționale, inclusiv să nu fie dependent de țările regionale sau să fie pe „agendele” acestora, ceea ce reflectă și încadrează un viitor solid pentru construirea unei armate, instituţie cu suveranitate naţională independentă.

Nu reprezintă deloc o formă de dictatură, ci este vârful parteneriatului cu fiii unui popor, pentru că Excelența Sa generalul de brigadă Manaf Tlass nu s-a autodesemnat conducător sau gardian al acestei mișcări.

Mai degrabă, prin mesajul său și după ce a trecut în revistă situația siriană și politicile regionale și internaționale față de problema siriană, el i-a chemat pe sirieni, ca propunere practică, să-și unească rândurile și cuvântul pentru a forma un cadru de luptă pentru a impune tuturor țărilor să țină cont de obiectivele poporului sirian.

Este evident că toate țările lumii au ajuns la un punct de neglijare și chiar au uitat de cererile, sângele și suferința poporului sirian. 


Aveți semnale că veți primi sprijin şi acceptare internaţională reală?

Până acum, există o acceptare internațională, regională și arabă ce a apărut în timpul întâlnirilor președintelui Consiliului Militar cu majoritatea partidelor internaționale. Avrm un sprijin politic clar.

Dacă te referi la sprijin logistic, acesta este legat de mecanismul de înțelegere internațională pentru a găsi o soluție finală în Siria și cred că suntem aproape de momentul important.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te