EXCLUSIV Cel mai cunoscut veteran SUA ce luptă în Ucraina. A eliberat Bucea. A pierdut 40 camarazi

DE Remus Cernea | Actualizat: 08.10.2022 - 21:24

James Vasquez este probabil cel mai cunoscut soldat american care a luptat în Ucraina! A participat la eliberarea localității Bucea și are 400.000 de urmăritori pe Twitter.

SHARE

James a acordat un interviul lui Remus Cernea, corespondent Newsweek în Ucraina.

Newsweek: De ce ați venit aici, când ați ajuns și pentru cât timp veți mai sta în Ucraina?

James Vasquez: Am venit aici inițial pe 14 martie și am luptat la Bucea, iar după ce i-am împins înapoi pe ruși, am luptat în regina Donețk. Apoi, timp de aproximativ două luni și jumătate am fost acasă, în Statele Unite, dar am revenit în urmă cu câteva săptămâni în Ucraina și intenționez să stau aici pe durata acestui război. Iar cu privire la prima întrebare legată de ce sunt aici, voi oferi mai multe motive. Unul dintre ele este că familia mea a fost măcelărită de către ruși în cel de Al Doilea Război Mondial în 1941. Bunica mea a fost singura supraviețuitoare. Un alt motiv este că sunt veteran de război și am rezerve financiare pentru câteva luni în avans. Am venit în ideea că voi sprijini Ucraina timp de câteva luni, dar după ce am ajuns aici și m-am îndrăgostit de această țară și de oamenii ei, am decis să mă întorc în Ucraina și să stau pe întreaga durată a războiului.

Citește și: VIDEO Refugiat din Harkov: Am împachetat imediat ce au căzut primele bombe. Așteptam, dar nu credeam

Newsweek: Am văzut pe contul de twitter mesajele legate de camarazii dumneavoastră care au murit. Și ați menționat că sunt aproximativ 40.

James Vasquez: Da, am pierdut foarte mulți oameni. Aceștia sunt bărbați cu care am relaționat foarte bine. Sunt foarte mulți oameni care mor zilnic aici. Și se întâmplă să fie vorba și despre oameni pe care i-am cunoscut și cu care am luptat alături. Însă numărul lor este foarte mic față de numărul soldaților care își sacrifică viața în fiecare zi pentru Ucraina. Iar acest lucru nu este deloc ușor de suportat. Asta este întotdeauna partea foarte grea a războiului. Dar este război și asta se întâmplă în războaie. Niciodată nu va fi ușor să treci peste astfel de situații.

Newsweek: Erau camarazi ucranieni, erau americani, erau din alte țări?

Citește și: EXCLUSIV Comisarul european pentru mediu: România poate adopta un oraș ucrainean pe care să-l refacă

James Vasquez: Cei mai mulți dintre ei erau ucraineni. Am avut relații strânse cu foarte mulți luptători ucrainieni. Uneori am văzut confuzii privind trupele alături de care lupt. Pentru că atunci când este vorba de luptători străini mulți au impresia că am intrat în Legiunea Internațională. Dar eu nu sunt implicat alături de Legiunea Internațională, astfel că am luptat mai ales alături de soldați ucraineni.
Acești camarazi pe care îi am pierdut sunt în marea lor majoritate ucraineni, cu excepția câtorva soldați din nou unitatea mea care erau din Marea Britanie, Polonia și din Letonia.

Newsweek: Ce părere aveți despre sensul acestui război? Ucrainienii au reușit să îi oprească pe ruși deși foarte mulți credeau la început că în doar câteva zile sau într-o săptămână rușii vor cuceri Ucraina.

James Vasquez: Da, toți cei care credeau că știu totul despre Ucraina se gândeau că Rusia va ocupa ucraină în trei zile. Și când spun asta chiar mă refer la toată lumea. Nu era nimeni care să spună altceva. Iar în mod evident ucrainenii le-au arătat că nu vor renunța la țara lor pentru nimic în lume. Am întâlnit ucraineni și la New York și am înțeles spiritul lor. Nu vor renunța la țara lor nici acum și nici în viitor Vor lupta până când vor învinge. Iar acest lucru este un fapt pe care îl văd aici în fiecare zi.

Newsweek: Ce crezi despre această paradă a tancurile rusești? Acestea sunt singurele tancuri rusești care au ajuns în Kiev.

James Vasquez: Cred că este un lucru foarte simpatic și specific ucranean. În loc să se ascundă și să arate lașitate, ucrainenii îți spun: ia priviți, asta este ceea ce am făcut și ceea ce facem! Și au amplasat aceste tancuri aici. Ucrainenii sunt uimitori Ce aș putea să spun mai multe?

Newsweek: Care este mesajul dumneavoastră pentru cei care ar dori sau se gândesc că ar putea să se implice într-un fel pentru Ucraina? Pentru a dona, pentru a se implica în calitate de voluntari...

James Vasquez: Am văzut mulți oameni aici care fac muncă pe linia frontului și mă refer la civili, la persoane care se implică în eforturi umanitare, care nu au adus mâncare și echipamente riscându-și chiar viața pentru a ajunge pe linia frontului în fiecare zi. Vă dau și un exemplu al unui fost Locotenent-colonel de la trupele de la pușcași marini ai Statelor Unite care a inițiat o fundație, http://ripleysheroes.org/ cu ajutorul căreia am reușit să atragem foarte multe fonduri cu care am achiziționat toate tipurile de echipamente necesare pe front. Și de aceea sunt acum în Kiev și merg dintr-o parte în alta pentru a aduce luptătorilor echipamentele de care au nevoie pentru a lupta eficient.
Acest lucru este esențial și în fiecare zi lucrurile se îmbunătățesc, dar acești soldați încă au lipsuri uimitoare în ceea ce privește echipamentul și pregătirea pentru a putea lupta cât mai bine. De aceea, este important să le aducem în mod continuu ceea ce au nevoie.

Newsweek: Ați luptat în Irak. Prin ce diferă acest război din Ucraina de cel din Irak?

James Vasquez: Dar cum este ca și cum ai lupta în al Doilea Război Mondial, dar la început era ca și cum ai fi luptat în Primul Război Mondial. Când am ajuns prima dată aici era o luptă urbană în diverse localități iar acum s-a schimbat într-un fel de război de tranșee care este o luptă extrem de dură pentru că trebuie să suporți mult mai multe lovituri asupra ta fără să poți riposta. Iar oricare dintre aceste obuze poate purta numele tău pe el! Tacticile au devenit tot mai sofisticate de ambele părți în ce privește lupta din teren, ceea ce face ca lupta să devină din ce în ce mai periculoasă. Lucrurile s-au schimbat substanțial de când am venit aici pentru prima dată.

Newsweek: Din câte înțeleg, acesta este un război mult mai dur decât alte războaie pe care le-ați trăit.

James Vasquez: Acesta este un război mai dur decât tot ceea ce au trăit toți ce implicații în ultimii 50 de ani! Este o luptă continuă, este un risc continuu! Nu am văzut așa ceva probabil de la Al Doilea Război Mondial și nu mai aștept ca acest lucru să se schimbe prea curând.

Newsweek: Care este mesajul dumneavoastră pentru ucranieni pentru că Ziua Independenței acestei țări pe 24 august.

James Vasquez: Nu este nevoie să le transmit eu un mesaj. Ucrainenii dovedesc multă mândrie. Și sunt prea buni față de mine pentru a le da eu un mesaj. Acești oameni știu ceea ce au de făcut și știu ceea ce fac. Sunt oameni mândri și fiecare dintre ei s-a implicat într-un în fel sau altul. Uitați-vă în jurul nostru. Oamenii se plimbă pe aici ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat! Ca și cum nu ar fi într-o perioadă de război pentru că au acea rezistență! Așa că nu este nevoie de un mesaj din partea mea. Ei au deja mesajul. Ei sunt o inspirație pentru mine, nu este nevoie să îi inspir eu.

Newsweek: Ce credeți despre președintele Zelenski?

James Vasquez: Cred că este un Superstar. Nu știu cât de bine a fost primit înainte de izbucnirea acestui război. Dar toate lumea îl iubește acum. Cu siguranță îl voi întâlni într-o zi într-un în fel sau altul și voi transmite admirația mea! Acest tip pur și simplu a făcut pasul înainte necesar și a luat taurul de coarne încă din prima zi a războiului. Cum să nu îl iubești pe un astfel de om?

Newsweek: Ce v-a inspirat mai mult aici? Poate un eveniment în timpul războiului, ceva care v-a mișcat foarte mult…

James Vasquez: Oamenii alături de care am luptat. Oamenii cu care am creat o legătură foarte puternică așa cum am spus să am făcut asta timp de două luni iar apoi am plecat în Statele Unite pentru trei luni iar acum am revenit aici. Mi-am vândut casa, mi-am vândut barca, mi-am vândut motocicletele și toate celelalte ‘jucării’. Am avut o viață foarte frumoasă în America. Dar valorile materiale nu mai contează pentru mine de când i-am întâlnit pe acești oameni extraordinari și de când am luptat alături de acești oameni și am văzut cât de rezistenți sunt. Aici nu avem acel mod american de a diviza societatea. Aici toți oamenii sunt toți pentru unul și unul pentru toți iar acesta este un lucru atât de frumos și te face să te gândești că merită să lupți pentru el.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te