Europenii sunt nemulțumiți de acțiunile UE din pandemie

DE Edi Neagu | 03.06.2021 - 10:38
Mai bine de jumătate dintre europeni, nemulțumiți de acțiunile din pandemie. Foto: Pexels.com
Mai bine de jumătate dintre europeni, nemulțumiți de acțiunile din pandemie. Foto: Pexels.com

Peste jumătate dintre locuitorii Uniunii Europene se declară nemulțumiți de modul în care oficialii de la Bruxelles au gestionat situația în timpul pandemiei. Europenii sunt foarte îngrijorați de consecințele economice ale crizei pandemice.

SHARE

Mai puţin de jumătate dintre europeni se declară "mulţumiţi" de acţiunile întreprinse de UE pentru a lupta împotriva pandemiei şi a consecinţelor sale economice, potrivit unui sondaj publicat joi, notează AFP.

Aproximativ 26.700 de persoane au fost chestionate în cele 27 de state membre pentru acest Eurobarometru al Parlamentului European, destinat să măsoare starea de opinie a continentului în momentul în care se accelerează campaniile de vaccinare, demarate sub egida Bruxellesului.

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV Isărescu a recomandat publicarea lui Dan Voiculescu la Editura Academiei Române


Potrivit sondajului, opt din zece europeni au auzit de măsurile luate de Uniunea Europeană (coordonare sanitară, achiziţionare în comun a vaccinurilor, sprijin economic, plan de relansare), dar numai 48% se declară mulţumiţi.

Peste 60% dintre francezi, nemulțumiți de acțiunile UE

În Franţa, dacă 67% dintre subiecţi au "auzit vorbindu-se" despre măsurile europene, doar 37% le cunosc conţinutul, ceea ce nu împiedică 60% dintre francezi să spună că sunt "nemulţumiţi" de acţiunile întreprinse de Bruxelles.

CITEȘTE ȘI: 460 euro/weekend la bungalow în Olimp fără mâncare. Cât o săptămână la all inclusive în Bulgaria

Desigur, aproape jumătate dintre europeni păstrează o imagine pozitivă despre Europa - un nivel care s-a menţinut -, dar numai 23% dintre cei chestionaţi spun că sunt "favorabili UE aşa cum este construită în prezent". Şi 47% afirmă că sunt în favoarea unei Europe, "dar nu în modul în care a fost realizată până în prezent".

Mai puţin de jumătate (44%) dintre cei chestionaţi salută mecanismele de solidaritate dintre statele membre: doar 35% dintre spanioli şi germani şi aproape tot atâţia francezi găsesc că UE a fost suficient de solidară.

Această sete de reforme se reflectă în special în sectorul sănătăţii: 74% dintre europeni doresc ca UE să dobândească mai multe competenţe pentru a face faţă crizelor sanitare şi, în special, viitoarelor pandemii. Aproximativ 96% dintre portughezi şi 90% dintre suedezi solicită sporirea competenţelor UE în domeniul sănătăţii.

Sănătatea este o competenţă exclusivă a statelor, care nu intră sub incidenţa UE, însă criza sanitară a determinat Comisia Europeană să lanseze proiectul ambiţios al "Europei sănătăţii", în special prin înfiinţarea unei Agenţii de pregătire pentru situaţii de urgenţă sanitară (HERA).

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te