Europa și SUA echipează batalioane de tancuri pentru Ucraina. „Kievul poate învinge Rusia în 2023”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 25.01.2023 - 20:42
Europa și SUA echipează batalioane de tancuri pentru Ucraina/Foto: US Army
Europa și SUA echipează batalioane de tancuri pentru Ucraina/Foto: dailymail
Europa și SUA echipează batalioane de tancuri pentru Ucraina/Foto: dailymail

Țările europene vor transfera 80 de tancuri Ucrainei pentru a echipa două batalioane, iar Statele Unite vor dota un altul cu tancuri Abrams. Aceste batalioane pot decide soarta războiului în favoaea Ucrainei, potrivit unui expert militar britanic.

SHARE

Decizia Guvernului german de a transfera 14 tancuri Leopard 2A6 Ucrainei a deblocat un pachet de ajutor mai mare din partea țărilor europene.

Planul este de a crea două batalioane de tancuri cu 40 de unități cât mai curând posibil.

Tancurile germane ar trebui să sosească la sfârșitul lunii martie 2023.

Decizia Europei a fost luată în coordonare cu SUA. Un batalion va fi echipat cu tancuri Leopard 2A6 din Germania, Finlanda, Spania și Olanda.

Biroul Executiv al președintelui Statelor Unite a anunțat că va trimite 31 de tancuri M1 Abrams în Ucraina, în cadrul unei tranzacții în valoare de 400 de milioane de dolari., potrivit Bloomberg. 

Expertul militar britanic Justin Bronk este de părere că trupele lui Zelenski pot învinge Rusia în 2023 fără a suferi "pierderi paralizante de infanterie" dacă  primește tancurile occidentale pentru o ofensivă decisivă.

Bronk, cercetător la Institutul Regal al Serviciilor Unite din Londra, a analizat ultima situație într-un articol pentru MailOnlin, în timp ce Ucraina se pregătește pentru acțiuni cruciale în primăvară și vară. 

Întrebarea este cât de reușită va fi contraofensiva Ucrainei.  

Trupele ucrainene au nevoie de sute de vehicule blindate cu o putere de foc care să le protejeze de artilerie în timp ce traversează câmpurile de luptă noroioase pentru a ataca pozițiile rusești și de tancuri de luptă principale și sisteme de artilerie mobilă pentru a asigura suportul de foc și lovituri antitanc. 

Dacă pot fi instruite suficiente unități, aprovizionate și sprijinite pentru a opera vehicule de luptă, precum blindatul american M2 Bradley și tancul german Leopard 2 până la începutul primăverii, atunci ar putea fi capabile să realizeze progrese decisive fără a suferi pierderi masive în acest proces. 

Acesta ar trebui să fie obiectivul Occidentului - să ajute forțele ucrainene să recupereze cât mai mult din teritoriul lor înainte ca următorul val de recruți și producția industrială militară reînnoită a Rusiei să înceapă să schimbe echilibrul de forțe în toamnă.

Citește și

VIDEO Rusia a simulat un atac nuclear după ce o fregată s-a abătut de la curs și s-a apropiat de SUA

Finlanda va contribui la „coaliția tancurilor” pentru Ucraina. „Nu suntem țară NATO”

Dacă Ucraina nu este aprovizionată cu echipament greu și cu combustibilul de sprijin, întreținere, poduri de asalt și vehicule de geniu pentru a le utiliza eficient la scară largă până în primăvară, Rusia ar putea fi încă în măsură să forțeze iar războiul să continue până în 2024. 

Ucraina are o șansă de a câștiga războiul în 2023, dar dacă nu poate profita de un avantaj din cauza sprijinului occidental care ar sosit prea puțin și prea târziu, atunci șansa s-ar putea să nu se mai repete. 

Rusia a avertizat astăzi că decizia Germaniei de a trimite zeci de tancuri moderne în Ucraina este "extrem de periculoasă" și va "duce conflictul la un nou nivel".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te