Europa va cumpăra arme de la SUA de sute de miliarde de dolari, pe fondul unui posibil război cu Rusia.
Acordul evită o escaladare tarifară care ar fi fost extrem de dăunătoare pentru întreprinderi și consumatori de ambele părți, blocul european fiind cea mai mare sursă de importuri a Statelor Unite.
Președintele SUA, Donald Trump, a declarat că blocul format din 27 de membri a fost de acord investească în arme și să achiziționeze energie americană în valoare de 750 de miliarde de dolari.
UE cumpără de la SUA arme de sute de miliarde de dolari. Investește 600 de miliarde peste nivelul actual
Trump a declarat că blocul va „achiziționa, de asemenea, echipamente militare în valoare de sute de miliarde de dolari”, dar nu a indicat o sumă.
Europa a fost foarte îngrijorată de retragerea Statelor Unite din cooperarea cu Europa, într-un mod care ar putea lăsa continentul expus militar în fața agresiunilor Rusiei, care nu dă semne că ar vrea să-și încheie războiul din Ucraina înciuda ultimatumului dat de Donald Trump.
Președintele SUA a făcut o afacere bună: încă 600 de miliarde de dolari în investiții ale Uniunii Europene în Statele Unite, 750 de miliarde de dolari în energie.
❗️🇺🇸US and 🇪🇺EU sign trade deal, Trump says.
— 🪖MilitaryNewsUA🇺🇦 (@front_ukrainian) July 27, 2025
▪️Bilateral tariffs will be 15%, Europeans will invest $600 billion in the US.
▪️EU will purchase hundreds of billions of dollars worth of American weapons. pic.twitter.com/DX1jfDNA3v
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a comunicat că se va aplica un tarif general de 15% pentru multe produse.
Însă ambele părți vor reduce la zero tarifele pentru aeronave și piese de avioane, anumite substanțe chimice, anumite produse generice, echipamente semiconductoare, anumite produse agricole și materii prime critice, potrivit New York Times.
Acord comercial SUA-UE pentru a reechilibra relațiile
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a subliniat că acest acord va „reechilibra” relația comercială dintre SUA și Europa.
Implicațiile se extind asupra cooperării militare, când toată Europa se înarmează pentru un posibil război cu Rusia.
Tarifele mai mari vor fi greu de acceptat pentru multe companii din Uniunea Europeană, dar acest plan pentru un acord va calma temerile că relația transatlantică se destramă.
Companiile americane de apărare vor ieși câștigătoare din acord, după ce președintele Trump a declarat că Uniunea Europeană va investi 600 de miliarde de dolari în Statele Unite, pe lângă investițiile existente, și va achiziționa „cantități uriașe” de echipamente militare.
Germania are cel mai mult de suferit în urma acordului SUA-UE
Germania va avea cel mai mult de suferit în urma acordului, potrivit economiștilor de la Institutul Kiel pentru Economia Mondială, care au calculat că cea mai mare economie a Europei va înregistra o scădere a producției cu 15% în urma acordului.
Citește și: Polonia cheamă rezerviștii la instrucție pentru război cu Rusia. Ce s-ar putea întâmpla în 2027?
Uniunea Europeană în ansamblu va pierde 11% față de rata tarifară existentă, a declarat Julian Hinz, de la Institutul Kiel.
Germania este un important exportator de mașini, utilaje și oțel către Statele Unite.
Relația comercială dintre SUA și UE a fost evaluată la 1.680 de miliarde de euro luând în considerare atât comerțul cu servicii, cât și cel cu bunuri, în 2024, potrivit Consiliului European.
Citește și: NATO bagă în ședință comandanții ca să dea Ucrainei sistemele Patriot. „Acum. Veți primi altele”
Deși UE a înregistrat un surplus în comerțul cu bunuri, a avut un deficit în domeniul serviciilor.
Acest lucru a lăsat UE cu un surplus comercial total de aproximativ 50 de miliarde de euro cu SUA anul trecut.