Potrivit unei surse diplomatice europene, propunerile vor fi testate ''în diferite formate'', iar ulterior în sesiunea plenară care urmează să înceapă la ora locală 11:00 (09:00 GMT).
În centrul discuţiilor se află un plan de relansare post-coronavirus de 750 de miliarde de euro finanţat printr-un împrumut comun, inspirat dintr-o propunere avansată de cancelarul german, Angela Merkel, şi preşedintele francez, Emmanuel Macron.
Acest plan este alcătuit din 250 de miliarde de euro împrumuturi, dar mai ales din subvenţii de 500 de miliarde de euro, care nu vor trebui rambursate de statele beneficiare. El este însoţit de bugetul multianual al UE (2021-2027) în valoare de 1.074 de miliarde de euro.
Cele patru ţări aşa-zise "frugale", Olanda, Austria, Danemarca şi Suedia - cărora li s-a alăturat Finlanda - emit serioase rezerve în legătură cu această propunere, de care ar urma să beneficieze în special Italia şi Spania, două ţări foarte afectate de pandemie, dar pe care le consideră cele mai relaxate în domeniul bugetar.
Planul prevede ca banii să fie plătiţi în schimbul unor reforme introduse de ţările beneficiare.
Premierul olandez, Mark Rutte, reclamă ca planurile de reformă ale fiecărui stat să fie validate în unanimitate de cei 27, şi nu cu majoritatea calificată. Cu alte cuvinte, el vrea un drept de veto, cerere pe care însă o formulează singur, potrivit mai multor surse.