Eroul ucrainean împușcat de ruși după ce a strigat „Slavă Ucrainei” era originar din Chișinău

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 09.03.2023 - 11:02
Eroul ucrainean împușcat de ruși după ce a strigat „Slavă Ucrainei” era originar din Chișinău- Foto: Twitter / Captură video

Eroul ucrainean împușcat de ruși după ce a strigat „Slavă Ucrainei” era originar din Chișinău. Numele său era Alexandr Mațievski și s-a mutat în Ucraina în 2008.

SHARE

Eroul ucrainean împușcat de ruși după ce a strigat „Slavă Ucrainei” era originar din Chișinău. Numele său era Alexandr Mațievski și s-a mutat în Ucraina în 2008, relatează fakty.com.ua, citat de deschide.md.

„Pe 6 martie 2023, alte dovezi ale crimelor de război rusești au fost făcute publice pe web. Toată Ucraina a văzut execuția unui soldat ucrainean, luptător al batalionului 163 al brigăzii 119 separate a Trupelor din regiunea Cernigov. Videoclipul cu moartea eroică a lui Alexandr Mațievski a devenit viral și nu a lăsat pe nimeni indiferent”, relatează Direcția Regională a Trupelor Forțelor de Nord a Forțelor Armate ale Ucrainei.

Potrivit informației, pe 30 decembrie 2022, în vecinătatea orașului Soledar, Mațievski și alți patru militari au fost luați prin surprindere de trupele ocupanților.

Eroul ucrainean împușcat de ruși după ce a strigat „Slavă Ucrainei” era originar din Chișinău

Mai târziu, contactul vizual și comunicarea cu ei au dispărut.

„Nu cunoaștem pe deplin detaliile acestei bătălii. Nu se știe cine a murit și cum. Nu se știe cum a fost capturat Alexandr. Din păcate, nu au mai rămas martori, toți au murit sau au dispărut”, se arată în mesaj.

Aceștia adaugă că mama lui Alexandr, fiul său Mihail și personalul militar al unității sale l-au recunoscut în videoclipul execuției, care a fost ulterior făcut public pe rețelele de socializare.

Potrivit presei ucrainene, ultima dată când soldatul și-a sunat mama a fost pe 29 decembrie, anunțându-și șederea pe front cu cuvintele ”Mamă, nu mă voi preda niciodată!”

Citește și: Războiul lui Serghei Șoigu cu Grupul Wagner s-a soldat cu 20.000 de mercenari ruși morți

În zilele următoare, telefonul lui Alexandru nu a mai răspuns, iar pe 7 ianuarie a fost primit mesajul ”abonatul este din nou în raza de acoperire”.

Glavkom.UA scrie că Alexandr Mațievski s-a născut pe 10 mai 1980 la Chișinău. Aici, el a absolvit liceul și Colegiul Electrotehnic. În 2008 s-a mutat cu familia în Ucraina, în orașul Nijin, unde locuiește mama sa.

Citește și: Rabla 2023: Cum îți poți lua mașină nouă, cu motor termic, cu până la 3.500 € reducere de la stat

Când s-a început invazia rusă, Alexandr a mers imediat ca voluntar. Inițial, el a construit fortificații, a stat de gardă la punctul de control și a fabricat cocktail-uri Molotov.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te