Erdogan respinge alegeri anticipate din cauza prăbușirii lirei turcești

DE Elena Andrei | 22.12.2021 - 19:57
Erdogan respinge alegeri anticipate din cauza prăbușirii lirei turcești/foto: aa.com.tr

Președintele Turciei Tayyip Erdogan a respins cu fermitate posibilitatea de a organiza alegeri prezidențiale și parlamentare anticipate în țară, pe fondul unei scăderi record a cursului de schimb al lirei turcești.

SHARE

„Declar că alegerile vor avea loc în iunie 2023. Nu vor fi alegeri anticipate. Pun capăt acestei probleme", a spus liderul turc vorbind la o întâlnire a fracțiunii parlamentare a Partidului Justiției și Dezvoltarii.

Potrivit lui Erdogan, „autoritățile republicii știu ce fac și încotro se îndreaptă”.

„Am declarat că nu vom pune presiune asupra cetățenilor noștri nici cu ratele dobânzilor, nici cu inflația și ne luptăm pentru asta. Suntem în pragul unei descoperiri și vom obține rezultatele pe care ni le dorim", a spus președintele turc.

Autoritățile turce au dezvăluit marți un instrument unic pentru sistemul financiar al țării pentru a proteja depozitele private în lire turcești, care este menit să crească semnificativ dobânda pentru depozitele în moneda națională pe fondul volatilității excesive a acesteia.

Persoanele fizice vor putea deschide conturi de depozit la termen în lire, în timp ce statul garantează că, până la închiderea conturilor, nu își vor pierde fondurile din cauza modificărilor cursurilor de schimb sau ale ratei dobânzii, care au fost stabilite la deschidere.

Citește și

Erdogan a spus că va continua politica sa economică, lira turcească a atins un nou minim istoric

Turcii abandonează lira pentru dolari. Tot mai multe demonstrații împotriva lui Erdogan

 

Persoanele fizice pot deschide astfel de depozite pentru 3, 6, 9 și 12 luni. Ministerul de Finanțe a explicat că în ziua închiderii contului, banca va compara rata dobânzii și cursul de schimb de la data deschiderii. Dacă vreunul dintre acești indicatori reduce profitabilitatea depozitului planificată inițial, banca rambursează clientului suma totală, o recalculează în favoarea clientului și în conformitate cu situația actuală de pe piața financiară.

Numai în luna noiembrie, lira turcească a intrat într-o spirală abruptă, scăzând cu aproape o treime față de începutul anului. Analiștii spun că această scădere a fost cauzată de politica Băncii Centrale, care continuă să reducă rata dobânzii la creditare, sub presiunea autorităților.

Săptămâna trecută, Autoritatea de reglementare a redus una dintre ratele cheie la licitațiile săptămânale de la 15% la 14%.

Luni, lira turcească a scăzut la 18 lire pe dolar. Cu toate acestea, după ce autoritățile au anunțat noi măsuri pentru restabilirea stabilității financiare, moneda națională a recâștigat până la 30% din valoarea pierdută în ultimele săptămâni în doar câteva ore.

În prezent, cursul de schimb al lirei este de aproximativ 13 lire per dolar.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te