Elon Musk schimbă eticheta de Twitter a radioului NPR, în „instituţie de media finanţată de Guvern”

DE Florin Budescu | Actualizat: 10.04.2023 - 08:59
Elon Musk, chied executive officer la Twitter - Foto: Wikimedia/Daniel Oberhaus/CC BY-SA 4.0

Elon Musk a schimbat eticheta de Twitter a radioului NPR, în „media finanţată de Guvern”, în loc de "afiliată statului american", după ce a atras critici puternice. De asemenea, tot pe Twitter, conturile Vocea Americii și BBC au primit aceeaşi etichetă.

SHARE

NPR a încetat să mai scrie marți pe Twitter, în aceeași zi în care Twitter a aplicat eticheta „media afiliată la stat”. Apoi reţeaua a schimbat eticheta, în "media afiliată statului american".

Twitter etichetează distinct NPR, BBC şi VoA

Eticheta iniţială folosită este similară cu cea pentru mass-media controlată de stat, din China. NPR primește mai puțin de 1% din bugetul său anual, în medie, din surse federale.

„NPR reprezintă libertatea de exprimare și tragerea la răspundere a celor puternici”, a declarat CEO-ul NPR, John Lansing.

„Este inacceptabil ca Twitter să ne eticheteze în acest fel. O presă liberă viguroasă și vibrantă este esențială pentru sănătatea democrației noastre”, a spus Lansing.

Citeşte şi: Dogecoin se apreciază după ce Elon Musk înlocuiește "pasărea" Twitter cu pictograma Shiba Inu

Nici BBC nu este de acord cu eticheta „Government Funded Media” și a contactat Twitter, pentru a solicita eliminarea acesteia, potrivit Deadline.

„BBC este și a fost întotdeauna independentă. Suntem finanțați de publicul britanic, prin taxa de licență”, a declarat un purtător de cuvânt, pentru Deadline, conform Fortune.

NPR este ținta favorită a conservatorilor, care acuză radioul de părtinire liberală. La Fox News, Tucker Carlson l-a lăudat joi pe Musk, categorisindu-l drept un erou, pentru că i-a acordat NPR eticheta de „media afiliată statului”.

Citeşte şi: Twitter a scos bifa de verificare de la contul principal al publicaţiei The New York Times

„Aceeași categorie ca Russia Today sau China Central Television. Înseamnă că NPR nu este atât de diferit de Teheran Times, cu excepția, desigur, că este mai puțin precis și mai anti-american”, a spus Carlson.

Musk însuși părea mai puțin sigur de folosirea etichetei. Într-un schimb de e-mailuri cu Musk, reporterul de business NPR, Bobby Allyn, a remarcat că NPR era o mass-media publică, nu afiliată statului, iar Musk a răspuns: „Ei bine, atunci ar trebui să o reparăm”.

Ezitări

Musk i-a cerut lui Allyn o defalcare a finanțării NPR și a adăugat:

„Principiul de funcționare al noului Twitter este pur și simplu un tratament corect și egal, așa că, dacă etichetăm conturile din afara SUA drept guverne, atunci ar trebui să facem același lucru pentru SUA, dar se pare că s-ar putea să nu fie exact aşa”.

Făcând clic pe eticheta „Media finanțată de guvern”, ajungi pe o pagină care în prezent nu explică ce înseamnă eticheta. Dar Musk a spus că Twitter „o aplică unui număr mai mare de instituții”, potrivit Allyn.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te