Elon Musk a amânat experimentul prin care propunea să se implanteze cipuri pe creier

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 31.10.2022 - 12:19
Elon Musk- Foto: threatpost.com

Miliardarul Elon Musk a anunțat că a amânat cu o lună evenimentul de lansare oficială a proiectului Neuralink până la 30 noiembrie a.c., fără a oferi informații suplimentare. Zilele astea, Musk se află în România, pentru o petrecere de Halloween la Castelul Bran.

SHARE

Co-fondat de Musk în 2016, Neuralink, cu sediul în San Francisco, își propune să implanteze cipuri wireless pe creier pentru a ajuta la vindecarea afecțiunilor neurologice precum Alzheimer, demența și leziunile măduvei spinării și pentru a fuziona omenirea cu inteligența artificială.

Elon Musk a declarat în 2019 că Neuralink urma să primească aprobarea pentru testele de implantare a cipurilor în oameni până la sfârșitul anului 2020, dar compania încă nu a primit o astfel de aprobare sau nu a adus un produs pe piață.

Proiectul Neuralink este extrem de controversat. Oamenii de știință au o mulțime de întrebări pe marginea sa, pentru care nu au obținut răspunsuri convingătoare, pe măsură de Neuralink se pregătește pentru testele umane.

În curând, dispozitivele în formă de monedă ar putea permite pacienților să opereze computere folosind doar gândurile lor. Oamenii de știință sunt îngrijorați de impactul potențial asupra participanților la proces și de reacția societății la fuziunea Big Tech cu creierul uman.  

„Nu cred că există suficientă dezbatere publică cu privire la implicațiile de ansamblu ale acestui tip de tehnologie care devin disponibile [sunt]”, a spus dr. Karola Kreitmair, profesor asistent de istorie medicală și bioetică la Universitatea din Wisconsin-Madison.  

„Îmi fac griji că există această căsătorie incomodă între o companie care are profit... și aceste intervenții medicale care sperăm că sunt acolo pentru a ajuta oamenii”, a adăugat ea, citată de „The Daily Beast”.  

Neuralink a angajat deja un director de studii clinice pentru a ajuta la gestionarea primei sale cohorte de pacienți umani. Compania și-a testat deja implanturile cerebrale pe o maimuță și porci.

Scopul inițial al startup-ului a fost de a ajuta la atenuarea anumitor dizabilități, cum ar fi să permită persoanelor paralizate să-și controleze computerele și dispozitivele mobile prin activitatea creierului.

Ulterior, Musk a spus că ambițiile proiectului suint mult mai mari. El a spus că Neuralink vrea să ajute oamenii să atingă „simbioza” cu inteligența artificială pentru a nu fi „lăsați în urmă” de mașini.  

Experții își fac griji pentru testele în sine. „Aceste produse sunt foarte de nișă – dacă vorbim într-adevăr doar despre dezvoltarea lor pentru persoanele paralizate – piața este mică, dispozitivele sunt scumpe”, a spus dr. L. Syd Johnson, profesor asociat la Centrul de Bioetică și Științe Umaniste la Universitatea de Medicină SUNY Upstate.  

„Dacă scopul final este să se folosească datele creierului pentru alte dispozitive sau pentru alte lucruri - de exemplu, pentru a conduce mașini, pentru a conduce Tesla - atunci ar putea exista o piață mult, mult mai mare. Dar apoi toți acei subiecți umani – oameni cu nevoi reale – sunt exploatați și folosiți în cercetări riscante pentru câștigul comercial al altcuiva”, a spus ea.

Oameni de știință și-au exprimat speranța prudentă că Neuralink va oferi în mod responsabil o nouă terapie pentru pacienți, deși au subliniat, de asemenea, dileme morale semnificative pe care Musk și compania nu le-au abordat încă pe deplin.  

Să presupunem, de exemplu, că un participant la un studiu clinic se răzgândește și vrea să iasă din studiu sau dezvoltă complicații nedorite.

„Ceea ce am văzut este că suntem foarte buni la implantarea [dispozitivelor]”, a spus dr. Laura Cabrera, care cercetează neuroetică la Penn State.

„Dar dacă ceva nu merge bine, chiar nu avem tehnologia pentru a le explanta” și a le elimina în siguranță, fără a afecta creierul.  

Citește și: Județul unde la fiecare 80 de copii născuți, unul își pierde familia. 8.600 de abandonuri în 2021

Există, de asemenea, îngrijorări cu privire la „rigoarea controlului” din partea consiliului care va supraveghea studiile Neuralink , a spus dr. Kreitmair , menționând că unele consilii de examinare instituționale „au un istoric de conflicte de interese”.

Apoi, ce se întâmplă dacă Neuralink dă faliment după ce pacienții au deja dispozitive în creier? Cine poate controla datele despre activitatea creierului utilizatorilor? Ce se întâmplă cu aceste date dacă compania este vândută unei entități străine? Cât timp vor dura dispozitivele implantabile și Neuralink va acoperi upgrade-urile pentru participanții la studiu, indiferent dacă studiile reușesc sau nu?  

Dr. Johnson, de la SUNY Upstate, a pus la îndoială capacitățile științifice ale startup-ului. „Dacă Neuralink susține că își vor putea folosi dispozitivul terapeutic pentru a ajuta persoanele cu dizabilități, sunt exagerat de optimiști, pentru că sunt departe de a putea face asta.”  

Citește și: HARTA Pe unde va trece trenul care va înconjura, dar va avea și stații în interiorul Bucureștiului

„Această tehnologie are potențialul de a schimba viața persoanelor care sunt paralizate”, a spus dr. Kreitmair , de la Universitatea Wisconsin-Madison. Dar dacă implanturile au succes în acel caz de utilizare, „atunci va exista [un] apetit pentru utilizarea acestei tehnologii de către consumatori”, cum ar fi citirea e-mailurilor folosind doar mintea sau operarea unui vehicul autonom. „Și asta ridică o mulțime de preocupări etice.”

Un om de știință, dr. James Giordano, de la Universitatea Georgetown, a susținut că implanturile cerebrale comerciale ar putea crea o „piață a turismului medical”, deoarece populația globală concurează pentru accesul la tehnologie, ceea ce ar introduce riscuri de supraveghere și control.  

Alți experți au remarcat pericolele implanturilor piratate sau virușilor care ar putea afecta pacienții.

„Creierul nostru este ultimul nostru bastion al libertății, ultimul nostru loc pentru intimitate”, a spus dr. Nita Farahany, un cercetător în tehnologiile emergente la Duke University School of Law, care, la fel ca unii dintre colegii săi, a găsit elemente ale progresului Neuralink „incitant”.  

Cu toate acestea, aplicațiile comerciale mai îndepărtate ale tehnologiei sale prezintă „risc de utilizare abuzivă de către corporații, de către guverne, de către așa-zișii actori răi”, a adăugat Farahany . „Așa că , atunci când aveți o companie precum Neuralink , [care] vorbește despre trecerea la testele umane, cred că într-adevăr ar trebui să pună lumea în alertă că este momentul să dezvoltăm concepte solide precum libertatea cognitivă.”  

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te