Este vorba despre peste două duzini de organizații, inclusiv unele agenții guvernamentale americane, au declarat oficiali și cercetători Microsoft.
E-mailuri ale guvernului SUA, piratate
Totul ar fi parte a unei presupuse campanii de spionaj cibernetic, pentru a accesa date din rețele sensibile de computere.
Noua breşă a dat alarma în rândul unor oficiali și cercetători în domeniul Securității și este privită ca parte a unei campanii de spionaj, care ar putea compromite informații valoroase aparținând Guvernului SUA, potrivit unor persoane familiare cu problema.
Înalți oficiali ai serviciilor secrete occidentale au devenit din ce în ce mai îngrijorați în ultimii ani, de capacitatea hackerilor chinezi de a orchestra atacuri deosebit de puternice și bine ascunse, care în unele cazuri au reușit să se sustragă de la detecție ani de zile.
Citeşte şi: Ministerele Dezvoltării și Educației, atacate cibernetic de hackerii de la ”Operation Romania”
„Luna trecută, măsurile de protecție ale Guvernului SUA au identificat o intruziune în securitatea cloud a Microsoft, care a afectat sistemele neclasificate. Oficialii au contactat imediat Microsoft, pentru a găsi sursa și vulnerabilitatea în serviciul lor cloud”, a declarat Adam Hodge, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe.
„Continuăm să ținem furnizorii de achiziții ai Guvernului SUA la un prag de securitate ridicat”, a spus Hodge. Amploarea completă și gravitatea incidentului, precum și instituțiile și indivizii piratați, nu au putut fi aflate exact, până aseară, târziu.
China a negat ca de obicei că obişnuieşte să pirateze organizațiile americane și a acuzat SUA și aliații săi că vizează rețelele chineze.
Citeşte şi: Expert în securitate cibernetică: Routerele vechi pot aduce probleme de securitate companiilor
Ambasada Chinei la Washington nu a răspuns e-mailurilor prin care se solicita comentarii, de către The Wall Street Journal. Hackerii, denumiți de către Microsoft Storm-0558, au spart conturi de e-mail de la aproximativ 25 de organizații și au lovit conturi de consumatori care probabil erau legate de aceste entități, a spus Microsoft, într-o postare pe blog, publicată marți seara.
Hackerii au profitat de o slăbiciune a securității din mediul de cloud computing al Microsoft, care a fost acum atenuată, a spus compania. „Am lucrat cu clienții afectați și i-am înștiințat înainte de a face publice detalii suplimentare”, a spus Microsoft, în postarea de pe blog.
Hackerii au obținut acces la e-mailurile victimelor începând cu 15 mai și au funcționat în secret timp de mai bine de o lună, până pe 16 iunie, când Microsoft și-a început investigația, a spus compania.