Ministerele Dezvoltării și Educației, atacate cibernetic de hackerii de la ”Operation Romania”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 29.06.2023 - 09:43
Hacker Foto: Pexels.com (imagine cu rol ilustrativ)

Un grup de hackeri care își spun ”Operation Romania” au făcut pagube uriașe unor instituții guvernamentale din România după ce au intrat în sistemul lor informatic. Hacktivismul este cea mai nouă formă de atac cibernetic. Hackerii au exploatat vulnerabilitățile de securitate.

SHARE

Instituții guvernamentale din România, precum Ministerul Dezvoltării, Ministerul Educației, ISU Buzău și CJ Covasna au fost atacate cibernetic de o grupare de hackeri care își spun ”Operation Romania”. 

Aceștia sunt de fapt hacktiviști care exploatează vulnerabilitățile sistemelor informatice și sustrag date sensibile pe care le folosesc pentru a promova cauze politice, sociale sau ideologice.

Ministerul Dezvoltării și Ministerul Educației, atacate cibernetic de hackerii de la ”Operation România”

DIICOT și Poliția au descins la mai multe adrese unde se ascundeau acesti hackeri iar 8 dintre ei sunt duși la audieri.

”La data de 29.06.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, împreună cu polițiști din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice, efectuează  6 percheziții domiciliare și  pun în executare un număr de 8

mandate de aducere, într-o cauză privind  săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, perturbarea funcționării sistemelor informatice,  transfer neautorizat de date informatice și  operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice”, au transmis DIICOT și Poliția Română.

Citește și: Atac cibernetic. Sunt vizaţi elevii. "Nu vă mai bateţi capul cu şcoala, este o pierdere de timp"

Aceștia au atacat cibernetic Ministerul Dezvoltării, Ministerul Educației, ISU Buzău și CJ Covasna, conform surselor Newsweek.

”În cauză s-a reținut faptul că, în perioada noiembrie 2022 – iunie 2023, suspecții au lansat mai multe atacuri informatice tip ”defacement” asupra sistemelor informatice aparținând mai multor instituții publice din țară, fapte

 circumscrise, având în vedere modul în care au fost săvârșite și s-au concretizat, fenomenului cunoscut în domeniul cibernetic sub titulatura de ”hacktivism” (activitatea desfășurată de suspecți a dobândit notorietate în mediul online sub numele ”Operation Romania”)”, au mai transmis instituțiile de apărare a legii.

 Ce este hacktivismul

Conform anchetatorilor, ”hacktivismul” este o formă de activism care implică utilizarea abilităților și cunoștințelor în domeniul tehnologic, în special în hacking și securitate informatică, pentru a promova cauze politice, sociale sau

 ideologice, iar una dintre caracteristicile distincte este utilizarea tehnicii de hacking pentru a obține acces neautorizat la sisteme informatice. Accesul poate fi obținut prin exploatarea vulnerabilităților de securitate, exploatarea parolelor slabe, setate de către utilizatorii legitimi sau alte metode de infectare.

Citește și: Expert în securitate cibernetică: La fiecare 39 de secunde are loc un atac al hackerilor

Un alt aspect important al hacktivismului este utilizarea puterii colective, hacktivistii colaborând adesea în grupuri sau în comunități online, împărtășind cunoștințe, instrumente și idei pentru a amplifica impactul acțiunilor lor.
Activitatea de hacktivism poate îmbrăca diverse forme, printre care:


- Defacement-uri și atacuri cibernetice: hacktiviștii pot pătrunde în site-uri web și le pot modifica conținutul (defacement), afișând mesaje sau simboluri relevante pentru cauza pe care o susțin.


- Scurgeri de informații (leaks): hacktiviștii pot accesa și divulga informații secrete sau confidențiale. Aceste scurgeri pot avea un impact semnificativ asupra organizațiilor sau instituțiilor vizate.


- Atacuri de tip DDoS (Distributed Denial of Service): hacktiviștii pot utiliza tehnici de atac pentru a suprasolicita un server sau o rețea, blocând accesul utilizatorilor legitimi la resursele respective.

 ”Acțiunea beneficiază de sprijinul polițiștilor din cadrul SCCO Buzău, BCCO Bacău, SCCO Vaslui și SCCO Bistrița-Năsăud și a jandarmilor Brigăzii speciale de Intervenție a Jandarmeriei”, au mai transmis autoritățile.

Hacktivism și în Mexic

Nu numai România este atacată de hacktiviști.  Un grup de hacktiviști a pătruns recent într-un sistem online aparținând orașului Fort Worth din Texas, a furat câțiva gigaocteți de date și le-a postat online, scrie techcrunch.com.

Sâmbătă, oficialii din Fort Worth au recunoscut că a suferit o încălcare a datelor, dar au spus că, după examinarea datelor scurse, „în acest moment, nu există niciun indiciu că informațiile sensibile legate de rezidenți sau personal sunt parte a acestui incident” și că datele „nu erau sensibile și ar fi informații care puteau fi eliberate publicului printr-o solicitare de informații publice”.

Într-o postare online pe site-ul său oficial , orașul a spus că datele scurse includ „atașamente la comenzile de lucru, inclusiv fotografii, foi de calcul, facturi, e-mailuri, documente PDF și alte materiale legate de comenzile de lucru”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te