După șase ore, acord Erdogan-Putin: Kurzii să se retragă de la graniță și să discute cu Damascul

DE Adina Mutăr | 22.10.2019 - 22:13

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat marți, că Turcia și Rusia au ajuns la un acord prin care luptătorii kurzi se vor deplasa la 30 de kilometri de o zonă de frontieră din nord-estul Siriei, în 150 de ore.

SHARE

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, s-a întâlnit cu omologul său rus Vladimir Putin la Soci, marți, întâlnire care a durat șase ore.

Vorbind într-o conferință de presă comună după discuții, Erdogan a precizat că perioada de 150 de ore va începe miercuri la prânz, timp în care luptătorii kurzi trebuie să se retragă din toate zonele de-a lungul graniței Turcia-Siria, de 440 de kilometri.

Putin și Erdogan au căzut de acord ca Turcia să mențină controlul asupra „zonei sigure” pe care a prezentat-o ca obiectiv al Operațiunii Izvorul Păcii, ofensiva în Siria declanșată la începutul acestei luni.

Acordul permite trupelor rusești și ale regimului de la Damasc să controleze restul frontierei.

De asemenea, președintele rus, Vladimir Putin, și președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, au convenit ca trupele lor să efectueze patrule comune în zonele de frontieră.

În privința obiectivului declarat al operațiunii militare a Turciei, acela de a crea o zonă sigură pentru ca două milioane de refugiați sirieni să se întoarcă, „Rusia și Turcia consideră că este necesar să-i ajute pe refugiați să se întoarcă în patrie, ceea ce va atenua substanțial presiunile sociale și economice ale țărilor care au găzduit refugiații”, a declarat Putin.

„Solicităm comunității internaționale, în special agențiilor ONU relevante, să ofere o cooperare umanitară mai activă tuturor sirienilor care se întorc, fără discriminare, politizare sau precondiții”, a subliniat președintele rus.

Cât despre kurzi, președintele Putin a recomandat ca aceștia să înceapă un dialog cu regimul de la Damasc, aceștia fiind „o parte inseparabilă a națiunii multietnice siriene”.

„Operațiunea militară a Turciei în nord-estul Siriei se încheie, evoluțiile ulterioare depind de felul în care kurzii își retrag formațiunile militare”, a declarat marți ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, la finalul discuțiilor dintre președintele rus Vladimir Putin și președintele turc, Recep Tayyip Erdogan.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -