Drama copiilor din Ucraina răpiți de Rusia în război. Forțați să lupte contra țării lor natale

DE Gabriel Peneș | Actualizat: 25.07.2025 - 19:42
Drama copiilor din Ucraina răpiți de Rusia în război. - Foto: Profimedia Images (cu rol ilustrativ)
Drama copiilor din Ucraina răpiți de Rusia în război. - Foto: Profimedia Images (cu rol ilustrativ)
Drama copiilor din Ucraina răpiți de Rusia în război.
Drama copiilor din Ucraina răpiți de Rusia în război.

Rusia a răpit mii de copii din Ucraina în timpul războiului, care durează deja de aproape 3 ani și jumătate. Ei au fost îndoctrinați, apoi trimiși pe front și forțați să lupte contra țării lor natale. Un astfel de copil și-a povestit drama trăită din momentul răpirii sale.

SHARE

Copiii din Ucraina răpiți de Rusia în războiul declanșat la 24 februarie 2022 sunt trimiși pe front și forțați să lupte împotriva patriei natale. Nu mai puțin de 35.000 de copii au fost luați de forțele ruse, în octombrie 2022, după invadarea orașului Kherson din sudul țării.

Drama copiilor din Ucraina răpiți de Rusia în război. Forțați să lupte contra țării lor natale

Rusia obligă copiii răpiți din Ucraina în toamna anului 2022 să lupte împotriva propriei lor țări odată ce împlinesc 18 ani, conform unui ordin direct al președintelui Vladimir Putin, au declarat oficialii de la Kiev.

Andrii Yermak, șeful de cabinet al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că soldații de pe câmpul de luptă se confruntă față în față cu tinerii ucraineni răpiți de Rusia.

Citește și: Zaharova atacă România după ce 4 avioane ucrainene au intrat în Maramureș: „Voi ignorați riscurile”

Unul dintre ei, în vârstă de 19 ani, fiind salvat și povestind procesul de reeducare la care a fost supus timp de trei ani, potrivit publicației Times of London, citată de NY Post.

„Eram obligați să cântăm imnul rus în fiecare dimineață, apoi aveam antrenament fizic – sărituri, genuflexiuni, alergare, târâre – și am învățat și să tragem cu arma”, a declarat Vlad Rudenko pentru publicație.

„Cei de 16 și 17 ani primeau puști cu gloanțe oarbe, iar cei mai în vârstă foloseau muniție reală”, a adăugat el.

Luna trecută, sute de ucraineni din Londra au cerut, încă o dată, înapoierea copiilor răpiți de armata rusă - Foto: Profimedia Images

Rudenko a fost unul dintre numeroșii copii luați din casele lor când soldații ruși au invadat orașul Kherson, din sudul țării, în octombrie 2022.

Avea doar 16 ani când trupele străine l-au găsit ascuns în apartamentul mamei sale, l-au luat cu forța și l-au transferat într-un lagăr de reeducare din Crimeea ocupată, unde el și alți copii au fost supuși unui antrenament de luptă.

35.000 de copii, răpiți de Rusia, din Ucraina, în 2022

Rudenko, care a fost trecut ilegal peste linia frontului cu ajutorul mamei sale anul trecut, se consideră norocos în comparație cu unii dintre ceilalți 35.000 de copii răpiți de Rusia.

„Rușii nu au reușit să-mi ia nimic, mi-au răpit doar copilăria”, a spus el. „Sunt norocos, pentru că acum sunt ucraineni care luptă împotriva propriului popor.”

Citește și: Lavrov „și-a ieșit din minți” la adresa Europei: „Sunt turbați. Ne provoacă din toate părțile”

Yermak, care a criticat Moscova ca fiind un „regim terorist”, a declarat că răpirea și reeducarea a nenumărați copii ucraineni servește două scopuri.

Primul este ca Rusia să-și umple rândurile cu soldați dispensabili, în contextul în care Moscova continuă să-și întărească efectivele militare, în fața a sute de morți pe săptămână pe front.

Al doilea este mult mai sinistru: să-i oblige pe soldații ucraineni să lupte împotriva propriilor copii, a spus Yermak.

Înaltul oficial ucrainean a confirmat că soldații au început deja să identifice cadavrele propriilor compatrioți aflați de partea adversă a frontului.

„Rușii vor să distrugă noua generație de ucraineni și formează noi soldați împotriva țării în care s-au născut. Este teribil. Scopul lui Putin este ca Ucraina să nu mai existe”, a spus el.

Experții de la Laboratorul de Cercetări Umanitare de la Yale au ajutat Kievul să tragă un semnal de alarmă luna trecută cu privire la răpirea în masă și reeducarea din Rusia.

Echipa de cercetare americană a lucrat pentru a urmări copiii ucraineni care au dispărut de la începutul războiului Rusiei împotriva Kievului din 2022 și a identificat zeci de lagăre de „rusificare” – cel puțin 13 în Belarus și 43 în Crimeea anexată de Rusia și în Rusia continentală.

Acolo, copiii sunt îndoctrinați pentru a deveni cetățeni ideali ai lui Putin și sunt crescuți să vorbească limba rusă, nu limba lor maternă, ucraineana.

Citește și: Putin mută sistemele de război electronic mai aproape de Flancul estic al NATO. Ce pregătește?

Unii dintre copii au fost arătați la televiziunea de stat rusă, defilând prin Moscova, iar chiar comisarul Kremlinului pentru drepturile copiilor, Maria Lvova-Belova, s-a lăudat public că a adoptat un băiat din orașul Mariupol, care a fost capturat în 2022, după un asediu sângeros, care a durat luni de zile.

Răpirile în masă se numără printre acuzațiile care au determinat Curtea Penală Internațională să emită un mandat de arestare pe numele lui Putin în 2023.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te