Dragnea în presa americană. Numele lui, tot mai vehiculat în ancheta inaugurării lui Trump

DE Alexandru Pop | Actualizat: 21.12.2018 - 14:24
Liviu Dragnea ar fi plătit bani să dea mâna cu Trump. Fotografie postată chiar de liderul PSD

Numele liderului PSD Liviu Dragnea apare într-o investigație federală din SUA, în care sunt cercetate acuzații de corupție care ar fi fost comise de comitetul de inaugurare a președinției lui Donald Trump.

SHARE

Potrivit jurnaliștilor americani de la talkingpointsmemo.com, inaugurarea președinției americane este un bun pretext de a plăti pentru a intra în grațiile noul șef de la Casa Albă, iar Liviu Dragnea apare printre cei care ar fi purtat negocieri secrete cu o companie cu afaceri în domeniul securității și apărării pentru a avea accest la eveniment. 

Compania Circinus îi aparține lui Eliot Broidy, omul care s-a ocupat de strângerea de fonduri  la inaugurarea mandatului lui Trump și care a reușit să adune o sumă record de 107 milioane de dolari, mai mult decât dublu față de precedentul lider de la Washington, Barack Obama, care a strâns 53 de milioane de dolari. 

Jurnaliștii de la talkingpointsmemo.com scriu că activitatea lui Eliot Broydi este investigată în prezent de procurorii americani fiind considerată trafic de influență. Mai mult, publicația afirmă că afacerile politice puse la cale de Broidy ar face legătură între numeroasele scandaluri ale administrației Trump, prin care și cele privind complicitatea cu Rusia din campania electorală. 

„Deputatul în Parlamentul României, Liviu Dragnea, a postat o fotografie pe Facebook cu o zi înainte de inaugurare, la o cină cu președintele Trump. Dragnea, care a fost cercetat pentru acuzații de corupție în România, a venit la invitația lui Broidy, în timp ce Circinus a fost în negocieri cu Guvernul României”, arată jurnaliștii americani.

Vă prezentăm, în continuare, traducerea integrală a articolului

Scandalurile de corupție din admnistrația Trump încep să se rotească în jurul inaugurării sale

Cât privește inaugurarea prezidențială, aceasta s-a dovedit a fi chitensența „trumpismului” - costisitoare fără precedent, iar acum în curs de investigare de către procurorii federali din Manhattan pentru plăți exagerate și pentru auzații de alocare greșită a fondurilor.

Dar problemele legale ale comitetului inaugural au potențialul de a lega între ele numeroasele scandaluri din administrația Trump, legând investigații privindu-l pe Elliot Broidy, cel care a strâns fonduri pentru republicani și care este acuzat că a realizat scheme de finanțare cu acuzațiile privind legăturile dintre campania electorală a lui Trump și Rusia.

Broidy, un finanțator din  Los Angeles, cu o condamnare din 2009 pentru mită, a sărit în lumea lui Trump din campania lui Cruz în mai 2016, înainte de a fi numit vice-președintele pe finanțe pentru comitetul inaugural al lui Trump, după alegeri.

Lui Broidy i s-a alăturat în comitetul inagurual și prietenul său Rick Gates, fostul asociat al lui Paul Manafort, care a pledat vinovat în în ancheta specială a lui Robert Muller cu privire la Rusia și care s-a întors împotriva fostului său șef. Broidy și Gates au lucrat în subordonarea președintelui comitetului, Tom Barrrack Jr, miliardar din imobilire și confident al lui Trump. Un purtător de cuvânt al lui Barrack a negat că acesta a fost o țintă a investigației.

Broidy este cel care - în multe feluri – leagă lucrurile împreună.

Pe fondul scandalului de complicitate cu Rusia și a nenumăratelor alte forme de scandaluri mlăștinoase din administrația Trump, presupusa nelegiuire a lui Broidy a reușit să treacă relativ neobservată. Dar acuzațiile împotriva lui Broidy sunt atât de uluitoare și de simple: el ar fi vândut promisiuni privind schimbarea politicilor americane cu privire la oficiali străini și la interese din Orientul Mijlociu, Malaezia și China pentru zeci de milioane de dolari.

Potrivit acuzațiilor, este vorba despre o schemă simplă de plată pentru acțiune, dar nu este clar dacă investigațiile cu privire la același timp de mită, aplicat la inaugurare, îl implică și pe Broidy.  dacă același tip de grefă a avut loc la inaugurare implică Broidy. (Christopher Clark, un avocat al lui Broidy, nu a raspuns la cererile repetate de comentarii). Dar Broidy a jucat un rol cheie - și public - la inaugurare, prin care a obținut 107 milioane dolari, mai mult decat dublul record al lui Obama de 53 milioane dolari, în 2009 .

La inaugurare, Broidy s-a întâlnit cu agentul de legătură din Orientul Mijlociu și pedofil condamnat George Nader. Cei doi bărbați au dezvoltat o relație de afaceri, iar parteneriatul a continuat până la începutul anului 2018, când agenții FBI l-au interceptat Nader la aeroportul Washington-Dulles pentru mărturie în investigația lui Mueller.

Anchetatorul special este interesat de Nader, în parte datorită prezenței sale la întâlniri-cheie în timpul tranziției prezidențiale, inclusiv un summit din Seychelles din ianuarie 2017, care a pe inclus fondatorul Blackwater Erik Prince, șeful Fondului de Investiții Directe rus, Kirill Dmitriev, și pe prințul conducător al Emiratelor, Mohammed Zayed al-Nahyan.

Comitetul inaugural al Trump a apărut ca o modalitate pentru republicani sau pentru alții care nu au acționat în campania lui Trump, așteptându-l să piardă, să plătească pentru o reintrare în grații. „Acum, oricine nu nu s-a implicat, trebuie să găsească o cale să se implice”, a declarat un finanțator american anonim pentru Boston Globe.

"Este o cale adesea folosită de către orice s-a aflat de partea greșită”, a declarat un membru al comisiei de inaugurare pentru ziar. „Dacă achiși pachetul de un milion de dolari, veți ajunge la multe evenimente în care oamenii se află aproape de administrație".

Procurorii federali din Manhattan investighează acum dacă oficiali și interese străine au avut contra bani, acces similar sau o șansă la schimbarea de atitudini politice. să plătească pentru schimbări similare de acces și de politică.

Comitetul a adunat o echipă de miliardari și de jucători în universul Trump pentru a strânge fonduri și a supraveghea inaugurarea. Acest grup a inclus oameni precum Broidy, Gates și alții. În fruntea grupului a fost Barrack, care a fost creditat de Broidy pentru unificarea „establishmentului republican” în spatele lui Trump, în ianuarie 2017, potrivit unui articol CNN.

Manafort a fost într-o exursie cu iahturi, închiriate de Barrack în august 2016, pentru a uita de plecarea sa din campania Trump. Atât procurorii SDNY, cât și procurorii speciali l-au întrebat despre croazieră, locul unde Manafort și Barrack s-au întâlnit cu fostul șef al fondului suveran al statului Qatar.

O mare parte din ceea ce se știe despre presupusa influență a lui Broidy provine dintr-o spargere a contului său de e-mail, al cărui conținut a fost făcut public în martie 2018. E-mailurile par să îl arate pe Broidy solicitând plăți pentru compania sa în domeniul securității și apărării oferind în același timp acces și schimbări de politică în Administrația Trump.

Broidy a dat în judecată Qatar-ul în martie, acuzând statul din Golful Persic că i-a spart contul de e-mail și s-a folosit de conținut pentru a porni o campanie de defăimare.

Compania de apărare a lui Broidy - Circinus - are un contract de 200 de milioane de dolari cu EAU, un rival regional al Qatarului.

Fructele acestei scheme au fost bogate, arată jurnaliștii: acestea par să arate cum Broidy a aranjat dictatorului congolez Denis Sassou-Nguesso o întâlnire cu trump și Pence, până la inaugurare, înainte de a emite o factură de 2 milioane de dolari biroului lui Sassou-Nguesso chiar a doua zi.

Deputatul în Parlamentul României, Liviu Dragnea, a postat o fotografie pe Facebook cu o zi înainte de inaugurare, la o cină cu președintele Trump. Dragnea, care a fost cercetat pentru acuzații de corupție în România, a venit la invitația lui Broidy, în timp ce Circinus a fost în negocieri cu Guvernul României.

Broidy și Gates au lucrat împreună în timpul campaniei și a inaugurării, iar Gates a colaborat în investigația SDNY. Cu toate acestea, există mai puține exemple clare de implicare ale lui Gates.

Yahoo News a raportat că Gates a fost „șeful din umbră” a inaugurări, iar un colectori de fonduri republicat l-a denumit „tipul lui Barrak” în gestiunea inaugurării.

În timp ce Gates se confruna cu un rechizitoriu în octombrie 2017, el a trimis un e-mail prietenilor și asociaților săi, numind acuzațiile „foarte politizate”.

Se pare că Broidy a răspuns repede, exprimându-și codoleanțele.

Dar, după ce a ajuns de partea procurorilor în 2018, Gates a recunoscut, în timpul mărturiei în cadrul procesului lui Manafort că ar fi putut să adune bani din comisia inaugurală. Gates a spus că „poate” a supraîncărcat inaugurarea pentru serviciile sale.

Alte elemente ale comitetului inaugural par să fi suferit neplăceri din cauza neglijenței, cu revizuiri multiple asupra depunerilor FEC ale organizației și scorurilor de donatori încă nedeclarate.

Rămâne neclar cât de departe au ajuns investigațiile privind inaugurarea lui Trump. O declarație fiscală pentru anul 2017 evidențiază cheltuieli juridice de 500.000 de dolari.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te