Două țări NATO și destinații turistice preferate de români, la un pas de o confruntare militară

DE Daniel Toșa | 03.11.2022 - 14:53
Două țări NATO și destinații turistice preferate de români, la un pas de o confruntare militară - FOTO: Profimedia

Grecia și Turcia, două țări membre NATO sunt la un pas de război. Relațiile dintre cele două țări, preferate de români pentru vacanțe s-au deteriorat brusc în ultima perioadă și există temeri că ar putea izbucni primul război între membrii alianței.

SHARE

Pe fondul creșterii tensiunilor, ambasadorul Ankarei la Atena avertizează că "lucrurile pot scăpa de sub control foarte repede".

Acordul energetic încheiat luna aceasta de Turcia cu Tripoli sporește pericolele unui conflict deschis între Ankara și Atena.

La 3 octombrie, Turcia a semnat un acord preliminar cu guvernul libian de la Tripoli pentru explorarea petrolului și gazelor în largul coastelor libiene, fără a preciza dacă studiile vor avea loc în apele de la sud de Grecia, unde Atena spune că turcii nu au dreptul să se afle.

Ministrul grec de externe Nikos Dendias a acuzat Turcia că exploatează "situația turbulentă din Libia pentru a destabiliza și mai mult securitatea în regiunea mediteraneană și pentru a stabili o hegemonie regională".

Citește și: Mircea Geoană, la Newsweek Defense Summit: „Marea Neagră este mai relevantă strategic decât oricând”

Acest pact Ankara-Tripoli vine într-un moment deosebit de febril, care este doar agravat de faptul că Grecia, Turcia și Cipru vor organiza alegeri anul viitor, aruncând riscurile unui patriotism sporit al alegătorilor în amestecul geopolitic est-mediteranean peste 2023.

Deși Grecia și Turcia se acuză reciproc în mod regulat de provocări deasupra Mării Egee cu avioane de vânătoare, retorica a crescut acum la niveluri alarmante.

Erdogan a amenințat direct Grecia

Luna trecută, președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a avertizat că forțele sale ar putea "coborî brusc într-o noapte". Interpretând acest lucru ca pe o amenințare directă la adresa insulelor grecești, Dendias și-a avertizat aliații că ar trebui să ia măsuri ferme împotriva Ankarei sau să riște o nouă criză ucraineană.

Citește și: ALERTĂ Halep, acuzată oficial de dopaj. Variante de apărare de coșmar. Una îi aduce 3 ani suspendare  

"Raportul de forțe este perceput acum ca fiind în favoarea Turciei, mai mult decât era înainte. Turcia a mers la război de mai multe ori din 2016 și a învins. A demonstrat că este capabilă să schimbe condițiile politice prin intervenții militare pe mai multe fronturi”,a declarat Ryan Gingeras, profesor în cadrul departamentului de Afaceri de Securitate Națională de la Școala Postuniversitară Navală din California.

"Alegerile sunt cunoscute pentru faptul că generează dezbateri prea aprinse și noi dispute", a declarat ambasadorul turc la Atena, Burak Özügergin, pentru Politico.

"Anul viitor, odată cu alegerile din regiune, s-ar putea să avem parte de o "furtună perfectă", cum se spune. Dar ar fi orice, dar nu perfectă, dacă tensiunea va depăși un anumit nivel. Chiar trebuie să fim vigilenți, pentru că lucrurile pot scăpa de sub control foarte repede".

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te