Donald Tusk: Ne asumăm lupta pentru a ne apăra graniţele, ori vom cădea

DE Florin Budescu | Actualizat: 07.03.2024 - 15:40
Donald Tusk: Ne asumăm lupta pentru a ne apăra graniţele, ori vom cădea - Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea
Donald Tusk: Ne asumăm lupta pentru a ne apăra graniţele, ori vom cădea - Foto: Facebook/Donald Tusk

Donald Tusk: Ne asumăm lupta pentru a ne apăra graniţele, ori vom cădea. Lupta împotriva tendinţelor autoritare, a corupţiei şi a minciunilor are loc pe mai multe fronturi în prezent, a spus premierul polonez.

SHARE

Donald Tusk: Ne asumăm lupta pentru a ne apăra graniţele, ori vom cădea. Lupta împotriva tendinţelor autoritare, a corupţiei şi a minciunilor are loc pe mai multe fronturi în prezent, a spus premierul polonez Donald Tusk.

Cea mai dramatică ilustrare a sa este conflictul din Ucraina, dar responsabilitatea pentru soarta civilizaţiei occidentale revine fiecărui cetăţean, a declarat la Congresul PPE, de la Bucureşti, premierul polonez Donald Tusk.

Donald Tusk: Ne asumăm lupta pentru a ne apăra graniţele, ori vom cădea

Acesta a mai atras atenţia că "vremurile de calm fericit s-au terminat" şi că "nu există nici un motiv obiectiv pentru a capitula în faţa răului".

"Lupta împotriva tendinţelor autoritare, a corupţiei şi a minciunilor are loc pe mai multe fronturi. Iar cea mai dramatică ilustrare a sa este desigur frontul ruso-ucrainean.

Dar responsabilitatea pentru soarta civilizaţiei occidentale, bazată pe libertatea şi respectul pentru fiecare individ, revine fiecăruia dintre noi, în orice loc", a spus politicianul polonez, fost preşedinte al Consiliului European.

Citeşte şi: Premierul Poloniei, lovitură de grație lui Putin. Cere sancționarea produselor agricole din Rusia

"Vremurile de calm fericit s-au terminat. Epoca de după război (Al Doilea Război Mondial - n.r.) a dispărut. Trăim vremuri noi, într-o epocă de dinainte de război.

De fapt, pentru unii dintre fraţii noştri, nu mai este nici măcar un timp de dinainte de război. Este un război la scară largă în forma sa cea mai crudă.

Foto: Facebook/Donald Tusk

Nu este vina noastră că vocabularul nostru zilnic include încă o dată cuvinte precum lupte, bombardamente, atacuri cu rachete, genocid", a adăugat şeful guvernului polonez, conform Agerpres.

Citeşte şi: Fost ministru polonez de Externe, arestat. A dat vize la 250.000 migranți contra „cost”

El a atras atenţia că Europa se află în faţa unei alegeri simple. "Ori ne asumăm lupta pentru a ne apăra graniţele, teritoriul, principiile şi, în consecinţă, cetăţenii şi generaţiile viitoare, ori vom cădea.

Nu există niciun motiv obiectiv pentru a capitula în faţa răului. Potenţialul economic, financiar, demografic, moral al Europei este mai mare decât potenţialul celor care ne atacă", a subliniat Tusk.

El a mai spus că este crucial ca Europa "să creadă în puterea sa, şi atunci când vine vorba de contextul capacităţii noastre de apărare". "Nu putem trăi cu iluzii.

Uniţi, când vor vedea cu claritate

Nimeni nu ne va lua locul în această luptă pentru siguranţa noastră şi pentru viitorul nostru. Noi înşine suntem cei mai buni garanţi ai siguranţei noastre şi ai unităţii noastre.

După cum bine ştiţi, singura persoană pe care te poţi baza eşti tu însuţi", a continuat Tusk. "Europenii vor fi uniţi când vor vedea cu toată claritatea că Uniunea este cu adevărat 'Europa noastră, o casă sigură şi bună pentru oameni', aşa cum spune manifestul nostru.

Astăzi, acesta este exact semnalul pe care fermierii şi producătorii noştri de alimente îl aşteaptă cu nerăbdare. Ei vor, de asemenea, o Europă care îi protejează şi care le înţelege temerile", a mai afirmat liderul de la Varşovia.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te