Cranii scoase la iveală după ruperea barajului ucrainean. Ar putea fi și ale unor soldați români

DE Alex Darvari | Actualizat: 14.06.2023 - 21:52
Cranii scoase la iveală după ruperea barajului ucrainean - Foto: Twitter

Cranii au fost scoase la iveală după ce barajul Nova Kavohka a fost aruncat în aer de către armata rusă. Ele aparțin unor soldați din al doilea război mondial. România a luptat exact în această zonă, spun istoricii.

SHARE

Crainii de soldați din al doilea război mondial au apărut la suprafață după golirea vastului rezervor de apă de-a lungul râului Dnipro din Ucraina. Rusia a distrus barajul Nova Kakhovka săptămâna trecută, lăsând bălțile pline de schelete, potrivit unor imagini postate online.

Citește și: Marea Neagră devine „groapă de gunoi și cimitir de animale", după ce Rusia a aruncat în aer un baraj

Videoclipurile realizate pe malurile ucrainene și rusești ale râului Nipru, unde se afla barajul de apă, arată cranii împrăștiate în nămol, unul dintre ele purtând o cască din al doilea război mondial. Imaginile nu au putut fi verificate în mod independent din cauza luptelor din zonă, arată Guardian.

Cranii scoase la iveală după ruperea barajului ucrainean

Istoricii spun că unele dintre rămășițe ar putea fi ale unor oameni care au murit într-o bătălie uriașă purtată acum 80 de ani pe același teren care se află acum în centrul contraofensivei Ucrainei împotriva ocupației rusești, în jurul Nikopolului și Kamianka-Dniprovska.

Citește și: Armata lui Putin a aruncat în aer un baraj de 800 de ori cât cel de la Vidraru. Dezastrul, iminent

Bătălia de pe Nipru a fost centrul uneia dintre cele mai mari operațiuni militare din cel de-al doilea război mondial, contraatacul armatei sovietice împotriva armatei germane, care a implicat peste 6 milioane de soldați.

La sfârșitul anului 1943, accentul a fost pus pe Nikopol, pe malul drept al râului, unde se aflau mine de minereuri metalice pe care Hitler era hotărât să le păstreze. Astăzi, Nikopol este un oraș de linia frontului ținut de ucraineni.

Cum a fost bătălia

Bătălia de pe Nipru a fost o bătălie de pe frontul de est din teatrul european de operațiuni al Celui de Al Doilea Război Mondial. Prin aceste operațiuni, armata sovietică, aflată în ofensivă susțiuntă după bătălia de la Kursk, și-a creat capete de pod pe malul drept al Niprului, cu scopul de a obține poziții strategice pentru eliberarea Kievului.

În timpul acestei operațiuni de patru luni, malul estic al Niprului a fost recuperat de la forțele germane de către cinci din Fronturile Armatei Roșii, care au realizat mai multe punctele de trecere a râului pentru a stabili mai multe capete de pod pe malul vestic. Ulterior, Kievul a fost eliberat într-o ofensivă separată. Sursa AICI

Au fost și români

Armata germană a fost forțată să abandoneze Nikopol în luna februarie a anului 1944, iar în luptele care s-au dat pentru acest oraș și teritoriile alăturate au murit între 30.000 și 60.000 de soldați ruși și până la 20.000 de soldați germani și români, potrivit istoricului Andrii Soloneț, de la Muzeul Național de Istorie a Ucrainei în Al Doilea Război Mondial, potrivit Digi24.ro

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te