Distribuirea vaccinurilor anti-COVID s-ar putea face în funcție de contribuția la PIB în Italia

DE Miruna Moldoveanu | Actualizat: 19.01.2021 - 15:08
Letizia Moratti/FOTO: Il Fatto Quotidiano

Letizia Moratti, noul vicepreședinte și evaluator pentru asistență socială al regiunii Lombardia, i-a cerut comisarului italian responsabil de gestionarea pandemiei ca distribuirea vaccinurilor anti-Covid să se facă și pe baza contribuției regiunilor la PIB-ul național.

SHARE

Moratti, fost primar al orașului Milano între 2006 și 2011, a făcut propunerea într-o scrisoare trimisă în urmă cu câteva zile comisarului Domenico Arcuri, cerând includerea unor noi parametri în programul național de distribuire a vaccinurilor anti-Covid, potrivit Il Fatto Quotidiano.

Contribuția la PIB-ul național a fost inclusă alături de alți factori precum mobilitatea și densitatea populației sau severitatea pandemiei în diferitele regiuni.

Asta ar însemna că Lombardia și cele mai productive regiuni ale Italiei ar trebui să aibă un traseu privilegiat în distribuirea vaccinurilor, inițiativă împărtășită și de președintele Lombardiei, Attilio Fontana:

„Vicepreședintele Moratti a cerut o serie de completări care mi se par extrem de coerente și logice și vom asculta ce are de spus Arcuri”, a explicat președintele regiunii din nordul Italiei într-o conferință de presă.

Ministrul italian al sănătății, Roberto Speranza, a respins categoric ideea:

„Toată lumea are dreptul la vaccin indiferent de cât de înstărit este teritoriul în care trăiește”, a scris acesta pe Twitter, adăugând că „În Italia sănătatea este un bun public fundamental garantat de Constituție. Nu un privilegiu al celor care au mai mult”.

„Acest lucru merită o discuție imediată: criteriile enumerate în acest moment par discutabile dacă nu discriminatorii”, a comentat și Massimo De Rosa, consilier local pentru Milano al Mișcării 5 Stele.

Partidul Democrat consideră propunerea „incalificabilă”, așa cum a fost descrisă de liderul formațiunii din Comisia pentru buget din parlamentul italian, Ubaldo Pagano:

„Întreaga politică a Ligii [Nordului] este bazată pe acest concept: mai întâi Nordul, mai întâi PIB-ul, chiar și în detrimentul sănătății, egalității, unității naționale”, a afirmat deputatul, potrivit HotNews.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.