Disperarea unei jurnaliste afgane: Am fugit, dar nici un loc nu mai e sigur pentru mine

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 16.08.2021 - 13:07
Mulți afgani fug din calea talibanilor. Foto The Guardian

O tânără jurnalistă din Afganistan a descris pentru The Guardian, sub anonimat, panica de a fi forțată să se ascundă în timp ce orașele din Afganistan au fost cucerite rând pe rând de talibani, care ucid pe toți colaboratorii occidentalilor și pe femei nu le mai lasă să lucreze.

SHARE

Tânăra jurnalistă afgană a fugit de acasă, din nordul Afganistanului când talibanii au cucerit orașul în care locuia. A descris, pentru cotidianul britanic The Guardian, sub anonimat, panica legată de faptul că, de fapt, nici un loc nu mai e sigur pentru ea în țară. 

„Săptămâna trecută eram jurnalist de știri. Astăzi nu pot scrie sub propriul nume sau să spun de unde sunt sau unde sunt. Toată viața mea a fost distrusă în doar câteva zile.

Sunt atât de speriată și nu știu ce se va întâmpla cu mine. Voi mai merge vreodată acasă? Îmi voi vedea părinții din nou? Unde mă voi duce? Autostrada este blocată în ambele sensuri. Cum voi supraviețui?”, a scris tânăra afgană.

Femeile sunt în pericol

Jurnalista amintește că decizia de a-și părăsi casa și familia nu a fost planificată. S-a întâmplat foarte brusc, o dată cu venirea în oraș a talibanilor, cei care se ghidează după radicala lege Sharia, pentru care femeia este doar o sclavă a bărbatului. 

„Zilele trecute, întreaga mea provincie a căzut în talibani. Singurele locuri pe care guvernul le controlează încă sunt aeroportul și câteva birouri de poliție. Nu sunt în siguranță pentru că sunt o femeie de 22 de ani și știu că talibanii forțează familiile să-și dea fiicele ca soții pentru luptătorii lor. De asemenea, nu sunt în siguranță pentru că sunt jurnalist de știri și știu că talibanii vor veni să mă caute pe mine și pe toți colegii mei.

Talibanii caută deja persoane care le sunt ținte. În weekend, managerul meu m-a sunat și mi-a cerut să nu răspund la niciun număr necunoscut. El a spus că noi, în special femeile, ar trebui să ne ascundem și să scăpăm din oraș dacă putem.

În timp ce făceam bagajele, auzeam gloanțe și rachete. Avioane și elicoptere zburau deasupra capului. Au fost lupte pe străzi chiar în fața casei. Unchiul meu s-a oferit să mă ajute să ajung într-un loc sigur, așa că am luat telefonul și un chadari (burqa afgană completă) și am plecat.

Părinții mei nu au vrut să plece, deși casa noastră era acum în prima linie a bătăliei pentru oraș. Pe măsură ce focul de rachete s-a intensificat, mi-au cerut să plec pentru că știau că traseele din oraș vor fi închise în curând.

Așa că i-am lăsat în urmă și am fugit cu unchiul meu. Nu am mai vorbit cu ei de când telefoanele nu mai funcționează în oraș”, a relatat tânăra. 

Jurnalista povestește că în afara casei era haos, în condițiile în care era a fost una dintre ultimele tinere din cartier care au fugit. A apucat să-i vadă pe talibani char în fața locuinței. 

„Erau peste tot. Slavă Domnului că am  avut chadari, dar chiar și atunci mi-a fost frică să nu mă oprească sau să mă recunoască. Tremuram în timp ce mergeam, dar încercam să nu par speriată.

Imediat după ce am plecat, o rachetă a aterizat chiar lângă noi. Îmi amintesc țipete și plâns, femei și copii din jurul meu alergau în toate direcțiile. Parcă eram toți blocați într-o barcă, într-o furtună mare.

Talibanii vor ucide pe toată lumea

Am reușit să ajungem la mașina unchiului meu și am pornit spre casa lui, care este la 30 de minute în afara orașului. Pe drum am fost opriți la un punct de control taliban. A fost cel mai terifiant moment din viața mea. Eram în interiorul chadariului meu și ei m-au ignorat, dar l-au interogat pe unchiul meu, întrebându-l unde mergem.

El a spus că am vizitat un centru de sănătate din oraș și că ne îndreptăm spre casă. În timp ce îl întrebau, rachete aterizau aproape de punctul de control. În cele din urmă, ne-au dat drumul”, a povestit jurnalista, care nu a vrut să îi fie dezvăluit numele, din motive evidente.

A ajuns în satul unchiului ei, dar nu era un loc sigur, căci și acesta era deja sub controlul talibanilor și multe familii sunt simpatizanți talibani.

Mai mult, unii dintre vecini au aflat că a sosit acolo și a fost avertizată că trebuie să plece urgent mai departe, căci dacă o vor găsi ascunsă, talibanii vor ucide pe toată lumea.

„Am găsit altundeva unde să mă ascund, o casă a unei rude îndepărtate. A trebuit să mergem ore în șir, cu mine încă în chadari, stând departe de toate drumurile principale pe care ar putea fi talibanii. Aici sunt acum. O zonă rurală în care nu există nimic. Nu există apă curentă sau electricitate. Abia dacă există semnal de telefon și sunt ruptă din lume.

Majoritatea femeilor și fetelor pe care le știu au fugit și ele din oraș și încearcă să găsească un loc unde să fie în siguranță. Nu mă pot opri să mă gândesc și să mă îngrijorez pentru prietenele mele, vecinele mele, colegele de clasă, toate femeile din Afganistan.

Toate colegele mele din mass-media sunt îngrozite. Majoritatea au reușit să fugă din oraș și încearcă să găsească o cale de ieșire din provincie, dar suntem complet înconjurați. Toți am vorbit împotriva talibanilor și i-am enervat prin jurnalismul nostru.

În acest moment, totul este tensionat. Tot ce pot face este să fug în continuare și să sper că în curând se va deschide un traseu în afara provinciei. Te rog sa te rogi pentru mine”, și-a încheiat mesajul jurnalista aflată în pericol în Afganistan.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te