Directorul CIA: „Următoarele 6 luni vor fi cruciale în războiul din Ucraina”

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 03.02.2023 - 11:13
William Burns, fost ambasador SUA în Ucraina și actual director al CIA- Foto: The Hill

Directorul CIA, William Burns, a declarat joi că următoarele șase luni vor fi „critice” în războiul din Ucraina, Vladimir Putin mizând că scăderea interesului occidental și „oboseala politică” ar putea oferi armatei sale o nouă șansă de a obține câștiguri pe câmpul de luptă.

SHARE

„Putin, cred, pariază chiar acum că poate face ca timpul să lucreze pentru el”, a declarat Burns. „Cheia va fi pe câmpul de luptă în următoarele șase luni, credem noi”.

„Putin, nu numai că nu va putea avansa mai mult în Ucraina, dar, pe măsură ce trece fiecare lună, riscă din ce în ce mai mult să piardă teritoriul pe care l-a luat ilegal din Ucraina până acum”, a continuat el. „Așa că această perioadă următoare, cred, va fi absolut crucială”.

Diplomatul de carieră și fostul ambasador în Rusia a declarat că serviciile de informații occidentale au arătat că Moscova nu este interesată de negocierile de pace, în ciuda declarațiilor ocazionale care susțin contrariul.

„Evaluăm că Putin nu este serios în privința negocierilor”, a declarat Burns.

Comentariile sale au fost făcute pe fondul avertismentelor continue ale oficialilor ucraineni că Rusia se pregătește să lanseze o ofensivă semnificativă care vizează partea de est a țării, unde atacurile cu rachete s-au intensificat deja în această săptămână. Războiul va intra în cel de-al doilea an la sfârșitul acestei luni.

Burns a participat joi la o discuție moderată la Universitatea Georgetown, unde i s-a decernat Premiul Trainor pentru excelență în conducerea diplomației.

Fost adjunct al secretarului de stat, Burns a fost, de asemenea, ambasador în Iordania și a lucrat în timpul administrației Obama pentru a începe discuții pe ușa din dos cu Iranul, care au deschis calea pentru acordul nuclear din 2015.

Legăturile dintre Rusia și Iran, îngrijorătoare

El a numit „deosebit de îngrijorătoare” legăturile militare aparent tot mai profunde dintre Rusia și Iran. Se știe că Iranul a furnizat drone și instruire relevantă forțelor lui Putin în Ucraina.

Citeşte şi: Ungaria critică "ofensa" Suediei în privința Turciei după ce un danez pro-Kremlin a ars Coranul

Burns a declarat că, în timp ce se afla la Kiev pentru „aproximativ 30 de ore” luna trecută, unde s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și consilierii săi, cel puțin șase dintre aceste ore au fost petrecute „în adăposturi antibombă”, în timp ce forțele rusești au efectuat două lovituri separate asupra unor ținte civile folosind vehicule aeriene iraniene fără pilot Shahed 136.

Citeşte şi: Transparency International: România rămâne una dintre cele mai corupte țări din UE

În ceea ce privește Iranul, el a spus că instabilitatea internă determinată de demonstrațiile de amploare din această țară a făcut ca regimul de la Teheran să fie „din ce în ce mai neliniștit”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te