Dictatorul Lukaşenko interzice presei, prin lege, să relateze „Live” protestele neautorizate

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 24.05.2021 - 16:41
Dictatorul Lukaşenko interzice presei, prin lege, să relateze „Live” protestele neautorizate. / Foto: deschide.md

În timp ce întreaga lume este șocată și preocupată de deturnarea deturnarea de către Belarus a unei curse Ryanair pentru a aresta un opozant al regimului de la Minsk aflat la bordul acestuia, dictatorul Lukaşenko a interzis presei să relateze „Live” protestele neautorizate.

SHARE

Preşedintele Aleksandr Lukaşenko a promulgat o lege care interzice presei să informeze în direct despre protestele neautorizate ale opoziţiei.

„Este interzisă acoperirea în timp real a manifestaţiilor care încalcă ordinea stabilită, în scop de difuzare sau propagandă. Această interdicţie se aplică şi ziariştilor'', potrivit canalului Telegram asociat serviciului de presă al preşedinţiei belaruse.

Conform aceluiaşi act normativ, jurnaliștii nu vor putea ''să acţioneze ca organizatori sau participanţi la evenimente masive'' şi în acelaşi timp să-şi exercite profesia.

Citește și: Zborurile comerciale mai sunt sigure? UE și NATO, în șoc după ce Belarus a deturnat o cursă Ryanair

Statele UE pregătesc noi sancțiuni pentru Belarus

Statele Uniunii Europene vor analiza la summitul de luni şi marţi o serie de sancţiuni împotriva regimului din Belarus, inclusiv suspendarea survolării spaţiului aerian al acestei ţări, după ce duminică autorităţile de la Minsk au forţat aterizarea unui avion al companiei Ryanair pentru a aresta un opozant aflat la bordul acestuia.

Secretarul de stat francez pentru afaceri europene Clément Beaune a apreciat că o astfel de suspendare ''ar fi o măsură rezonabilă'', întrucât ''a fost pusă în pericol viaţa cetăţenilor europeni'' printr-un ''act de piraterie de stat care nu poate rămâne nepedepsit''.

Citește și: Moscova, despre deturnarea avionului Ryanair de Belarus: Să se pronunțe „instanţele internaţionale”

Alte sancţiuni ar putea fi interzicerea accesului companiei aeriene naţionale a Belarusului, Belavia, pe aeroporturile din UE şi extinderea sancţiunilor împotriva unor responsabili belaruşi, circa o sută dintre aceştia fiind deja vizaţi de astfel de măsuri.

Un opozant belarus plecat din ţară, Roman Protasevici, în vârstă 26 de ani, fost redactor-şef al canalului de opoziţie Nexta de pe Telegram, a fost arestat duminică la Minsk după ce avionul cu care călătorea de la Atena la Vilnius a fost obligat de autorităţile belaruse să aterizeze sub pretextul unei alerte cu bombă în timp ce avionul se afla în spaţiul aerian al Belarusului.

Alte patru persoane aflate la bordul avionului au rămas la Minsk. Printre acestea se numără şi partenera lui Protasevici, Sofia Sapéga, care a fost arestată împreună cu el, potrivit universităţii unde ea este studentă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te