Detașament prorus de „moldoveni” amenință că va merge la Chișinău să dea jos „conducerea românească”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 05.03.2024 - 08:24
Detașament prorus de „moldoveni” amenință că va mărșălui la Chișinău să dea jos „conducerea românească” - Foto: rferl.org (imagine cu caracter ilustrativ)

Detașament prorus de „moldoveni” amenință că va mărșălui la Chișinău să dea jos „conducerea românească”. Rusia a analizat cererea Transnistriei de ajutor împotriva Republicii Moldova și a început recrutarea, pentru început.

SHARE

Detașament prorus de „moldoveni” amenință că va mărșălui la Chișinău să dea jos „conducerea românească”. Tot mai mulți „moldoveni” din Transnistria se înrolează în armata rusă pentru a primi un salariu și cetățenie, atât ei, cât și familiile lor.

Doar câteva obstacole birocratice de înlăturat și voluntarii transnistreni intră în mașina de război a lui Putin.

Detașament prorus de „moldoveni” amenință că va merge la Chișinău să dea jos „conducerea românească”

RFE/RL a arătat actele mercenarilor se reînnoiesc la Consulatul Rusiei din Tiraspol, „capitala” regiunii separatiste Transnistria. 

Cu pașaportul rusesc trebuie să ajungă la Moscova cu banii proprii, chiar împrumutați, urmând să fie returnați din prima soldă.

Formalitățile se definitivează la un birou de recrutare. Transnistrenii vor să intre în Detașamentul Nistru, o unitate de mercenari „moldoveni” formată de Alexandr Kalinin, care a fost inclus pe lista neagră de UE și Statele Unite pentru activitățile sale pro-ruse.

Lui Kalinin i s-a retras cetățenia de către Republica Moldova, acesta amenințând recent că va conduce un grup de luptători într-un marș către capitala Chișinău, pentru înlăturarea guvernului pro-occidental al președintei Maia Sandu.

Canalul pro-Kremlin Telegram/Rybar a raportat că regimul de cetățeni români care conduce Republica Moldova servesc interesele României, cu care dorește să se reunifice.

Președintele rus Vladimir Putin a ușurat eliberarea de documente și a oferit alte stimulente pentru a-și mări rândurile forțelor sale militare cu străini.

În ianuarie, Putin a emis un decret care permite cetățenilor străini din armata rusă sau în „formațiuni militare” să obțină cetățenia rusă pentru ei și pentru familiile lor.

Aplicațiile de mesagerie Telegram și Viber sunt folosite pentru a viza bărbații din Transnistria și din Găgăuzia, o altă regiune autonomă a Moldovei care a cerut ajutorul Rusiei împotriva Chișinăului.

Canalul Moscow Recruiter le promite cazare într-un cămin până la obținerea unui document militar. 

Primă de „instalare” de 4.800 de euro


Dar a ajunge la Moscova este dificil și costisitor, deoarece o mare parte din Europa și-a închis spațiul aerian și aeroporturile pentru zborurile comerciale rusești, rutele aeriene mergând de obicei prin Istanbul sau Dubai. Călătoriile cu autobuzul în Rusia sunt și mai complicate, ocolind Ucraina.

Citește și: Moscova acuză: România și Moldova, folosite pentru atacuri sub acoperire împotriva Rusiei în Ucraina

Nu este clar ce legături au aceste canale de recrutare de pe Viber și Telegram cu detașamentul de mercenari al lui Kalinin, care, la rândul său, recrutează pe canalele de socializare.

Detașamentul Nistru este singura formațiune militară care recrutează activ și deschis cetățenii moldoveni din regiunile autonome și separatiste.

Citește și: Cursuri de limba română în Moldova: Mai multe cereri decât locuri. Inclusiv din Tiraspol

Kalinin promite celor care se alătură o plată lunară de 2.100 de euro, după ce primesc o „plată unică” de 4.800 de euro pentru înscriere. Cum se finanțează formațiunea nu este clar.

Luptătorii lui Kalinin pot face parte dintr-o rețea mai largă de mercenari și alte unități de luptă cu legături cu Kremlinul.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te