Situl arheologic găzduiește un cimitir neolitic cu rămășițe umane și animale, inclusiv resturi ale unui car care ar putea fi asociat cu un ritual antic religios.
Descoperire istorică sacră din era neolitică. Ce făceau oamenii preistorici acum 6.000 de ani?
Potrivit unui comunicat al Oficiului de Stat pentru Conservarea Monumentelor și Arheologie din Saxonia-Anhalt, situl include două "movile monumentale" datând de acum 6.000 de ani, care conțin mai multe morminte. Printre acestea, un mormânt se distinge prin conținutul său, sugerând că ar putea fi parte a unui ritual.
În mormântul respectiv, rămășițele unui bărbat în vârstă de între 35 și 40 de ani, împreună cu două vite și un car, au fost poziționate astfel încât să reconstituie "imaginea unei căruțe cu un vizitiu sau un plug tras de vite", potrivit comunicatului.
Cercetătorii subliniază importanța acestui mormânt, evidențiind că el "simbolizează că, împreună cu vitele, cea mai importantă posesie, siguranța propriilor mijloace de trai, era oferită zeilor ca ofrandă".
Sursa foto: Oficiului de Stat pentru Conservarea Monumentelor și Arheologie din Saxonia-Anhalt
Arheologii au făcut legătura între una dintre movilele funerare și grupul Baalberg (sau Baalberge), o cultură neolitică germană care a existat între 4100 și 3600 î.Hr. Movila respectivă include două camere funerare mari din lemn, cu lungimi de 66 de picioare (20 de metri) și, respectiv, 98 de picioare (30 de metri), situate la aproximativ 660 de picioare (200 de metri) una față de cealaltă.
În urmă cu aproximativ 5.000 de ani, întinderea care separa cele două movile funerare era folosită ca "rută de procesiune în care erau sacrificate vitele şi oameni (erau) îngropaţi", potrivit comunicatului, potrivit Livescience.com
Cercetătorii au numit utilizarea ritualică a acestei zone drept"uimitoare" şi au concluzionat că zona a fost "importantă pentru oamenii preistorici pe o perioadă lungă de timp".