DERAPAJ Fost premier din Malezia: Musumanii au dreptul să omoare milioane de francezi

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 29.10.2020 - 18:14
Imagine din atacul de la Nisa, în urma căruia trei oameni au murit. Sursa foto: Captură video Euronews

Fostul premier al Malaeziei a declarat, după atacul de la Nisa, că musulmanii au dreptul „după atentatul de la Nisa, că musulmanii au dreptul 'să omoare milioane de francezi pentru masacrele din trecut”, scriu AFP și Reuters.

SHARE

Joi dimineață, trei persoane au fost ucise joi dimineaţă cu cuţitul într-o biserică din Nisa, într-un atac considerat ca terorist de autorităţile franceze.

La scurt timp după aceea, fostul prim-ministrul al Malaeziei, Mahathir Mohamad, ţară cu majoritate musulmană, a postat pe blogul său şi pe contul de Twitter afirmaţii incendiare.

Referindu-se la decapitarea la 16 octombrie a profesorului francez care le arătase elevilor săi caricaturi cu profetul Mahomed, Mahathir a afirmat că nu aprobă atentatul, dar că libertatea de exprimare nu include „insultele la adresa altuia”, mai scriu agențiile de presă internaționale, citate de Agerpres. 

Mahathir, acum în vârstă de 95 de ani, un lider respectat în lumea musulmană, a fost şef al guvernului până la căderea acestuia, în februarie.

„Oricare ar fi religia în cauză, oamenii care sunt furioşi ucid. (...) În decursul istoriei lor, francezii au ucis milioane de oameni. Mulţi erau musulmani. Musulmanii au dreptul să fie furioşi şi să ucidă milioane de francezi pentru masacrele din trecut. Dar, în general, musulmanii nu au aplicat legea „ochi pentru ochi''. Musulmanii nu o fac. Francezii nu ar trebui (...) De vreme ce sunt acuzaţi toţi musulmanii şi religia musulmană pentru ceea ce a făcut o persoană furioasă, musulmanii au dreptul să-i pedepsească pe francezi”, a adăugat Mahathir, care a ocupat în două rânduri funcţia de prim-ministru pentru o durată cumulată de 24 de ani.

El l-a descris pe preşedintele francez Emmanuel Macron ca fiind „foarte primitiv”. 

Twitter a transmis că mesajul îi încalcă regulile privind glorificarea violenţei, dar că a decis că ar putea fi in interesul public ca postarea să rămână.

Mahathir nu a făcut nicio referire la atacul de la Nisa, comis, potrivit unei surse apropiate anchetei, de o persoană care a strigat „Allah Akbar”. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.