Democrații au păstrat postul de guvernator de New Jersey dar au pierdut în Virginia

DE Edi Neagu | 04.11.2021 - 09:22
Phil Murphy rămâne guvernator de New Jersey. FOTO: Facebook

Potrivit analiștilor politici, pierderea suferită de democrați în Virginia slăbește puterea președintelui Joe Biden.

SHARE

Guvernatorul statului New Jersey, democratul Phil Murphy, a fost reales la limită miercuri, cu un avans mult mai mic faţă de opozantul său republican decât prognoza sondajelor, ceea ce a permis totuşi democraţilor să iasă cu faţa curată după o înfrângere în statul Virginia, care l-a slăbit şi mai mult preşedintele Joe Biden, informează AFP.

Potrivit rezultatelor din presa americană după numărarea a aproximativ 90% din buletinele de vot, Phil Murphy a fost reales cu doar 50,1% din voturile exprimate, faţă de 49,1% cât a obţinut republicanul Jack Ciattarelli, un avans de aproximativ 20.000 de voturi din aproximativ 2,4 milioane de voturi în total.

"Sondajele îi dădeau lui Phil Murphy un avans între 8 şi 12 procente, aşa că este o surpriză", a apreciat Saladin Ambar, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Rutgers din New Jersey.

Citește și: Extremistul care l-a amenințat pe Raed Arafat cu moartea: Îl invit la masă și îi dau și femeia mea

În 2017, Phil Murphy a obţinut 56% din voturi.

"Este foarte dificil, într-un stat în care impozitele, şi în special impozitele pe proprietate, reprezintă o problemă majoră pentru democraţi, să rămână în postul de guvernator", a estimat Saladin Ambar pentru AFP, menţionând că ultima dată când un guvernator democrat şi-a păstrat postul în acest stat a fost în 1977.

În opinia sa, guvernatorul Murphy a fost şi o victimă a lipsei de popularitate a preşedintelui democrat Joe Biden, şi a ceea ce acesta, implicat în negocieri interminabile pentru a duce la îndeplinire două planuri gigantice de investiţii, "nu a fost capabil să obţină în Congres".

Citește și: Tatăl natural al fetiței de 4 ani ucise la Arad: Vreau să vin în România să-mi iau băiețelul

În statul Virginia, republicanul Glenn Youngkin a câştigat în defavoarea democratului Terry McAuliffe, fost guvernator (2014-2018) în acest stat unde Joe Biden a câştigat detaşat în urmă cu un an împotriva lui Donald Trump.

Un vânt al schimbării a bătut şi în Boston, capitala statului Massachusetts, unde a fost aleasă primar democrata Michelle Wu, 36 de ani, fiică de imigranţi taiwanezi.

Michelle Wu este prima femeie şi prima persoană provenind din rândul unei minorităţi aleasă în această funcţie în Boston, oraş cu o populaţie de peste 600.000 de locuitori, unul din cele mai vechi din Statele Unite.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.