Delirul nuclear al Kremlinului ar duce la un război al stelelor în spațiul cosmic. Planul lui Putin

DE Daniel Toșa | Actualizat: 07.05.2024 - 09:27
Delirul nuclear al Kremlinului ar duce la un război al stelelor în spațiul cosmic. Planul lui Putin - Foto: Profimedia images

Delirul nuclear al Kremlinului ar duce la un război al stelelor în spațiul cosmic. Apar noi detalii despre potențiala armă nucleară spațială a Rusiei cu care Putin vrea să instaureze dictatura cosmică.

SHARE

Delirul nuclear al Kremlinului ar duce la un război al stelelor în spațiul cosmic. "Statele Unite au fost conștiente de faptul că Rusia urmărește acest tip de capacitate de ani de zile, dar numai recent am putut face o evaluare mai precisă a progreselor lor", a declarat Mallory Stewart, secretar adjunct al Departamentului de Stat pentru Biroul pentru Controlul Armamentelor, Descurajare și Stabilitate.

Delirul nuclear al Kremlinului ar duce la un război al stelelor în spațiul cosmic

Rusia se pregătește să plaseze în spațiu o armă nucleară destinată să distrugă sateliți, afirmă îngrijorată administrația Biden.

Un înalt oficial al Departamentului american de Stat explică pentru prima dată astăzi că îngrijorarea este centrată pe o dezvoltare specifică a unui satelit despre care Moscova susține că are ca scop testarea electronicii.

"Statele Unite sunt extrem de îngrijorate de faptul că Rusia ar putea lua în considerare încorporarea de arme nucleare în programele sale de contra-spațiu, pe baza unor informații considerate credibile", a declarat Mallory Stewart, secretar adjunct al Biroului pentru Controlul Armelor, Descurajare și Stabilitate, pentru Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS).

Citește și: Țara din Flancul estic NATO, amenințată de Rusia cu un atac, inclusiv nuclear. Când s-ar întâmpla?

"Statele Unite au fost conștiente de faptul că Rusia urmărește acest tip de capabilitate de ani de zile, dar doar recent am putut face o evaluare mai precisă a progreselor lor. Rusia a susținut public că satelitul lor are scopuri științifice", a declarat ea.

"Cu toate acestea, orbita se află într-o regiune care nu este folosită de nicio altă navă spațială - acest lucru în sine a fost oarecum neobișnuit. Iar orbita se află într-o regiune cu radiații mai mari decât orbitele obișnuite ale Pământului inferior, dar nu într-un mediu cu radiații suficient de ridicate pentru a permite testarea accelerată a componentelor electronice, așa cum a descris Rusia ca fiind scopul", a detaliat Stewart.

Citește și: Cursa înarmării. Rusia vrea să ducă războiul nuclear în spațiu. China s-a abținut la rezoluția ONU

Ca și alți oficiali ai administrației Biden înaintea ei, Stewart a precizat  că aceasta "nu este o capacitate activă care a fost deja desfășurată. Deși urmărirea acestei capacități de către Rusia este profund îngrijorătoare, nu există o amenințare iminentă".

Și, la fel ca acei oficiali, ea nu a vrut să caracterizeze potențialul interval de timp în care Moscova ar putea fi capabilă să desfășoare această capacitate.

Rusia a respins tratatul privin interdicția plasării armelor de distrugere în masă în spațiu

Veto-ul Rusiei din 24 aprilie asupra unei rezoluții a Consiliului de Securitate al ONU pentru a reafirma interdicția din Tratatul privind spațiul cosmic din 1967 privind armele de distrugere în masă (ADM) în spațiu, elaborat de SUA și Japonia, a dat, aparent, liber administrației Biden în ceea ce privește criticile aduse presupusului plan. (Președintele rus Vladimir Putin a emis o negare generală a oricărei astfel de intenții).

Rezoluția SUA-Japonia a marcat prima dată când problema securității spațiului cosmic a fost prezentată în fața Consiliului de Securitate al ONU - deși dezbaterea este în desfășurare de zeci de ani în alte organisme ONU.

Consilierul pe probleme de securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, a emis la 25 aprilie o declarație prin care a confirmat convingerea administrației Biden că Rusia urmărește o ASAT nucleară și a ridicat întrebări cu privire la raționamentul Moscovei pentru veto-ul său.

Iar la 1 mai, secretarul adjunct al apărării pentru politica spațială, John Plumb, în cadrul unei mărturii scrise în fața Comisiei pentru servicii militare a Camerei Reprezentanților, a dublat acuzația, care, de fapt, a fost dezvăluită pentru prima dată de către reprezentantul Mike Turner, republican din Ohio, președintele Comisiei de informații a Camerei Reprezentanților.

"Rusia dezvoltă, de asemenea, o capacitate antisatelit îngrijorătoare legată de un nou satelit care transportă un dispozitiv nuclear pe care Rusia îl dezvoltă.

O amenințare pentru toți sateliții

Această capacitate ar putea reprezenta o amenințare pentru toți sateliții operați de țări și companii din întreaga lume, precum și pentru serviciile vitale de comunicații, științifice, meteorologice, agricole, comerciale și de securitate națională de care depindem cu toții", a scris Plumb.

Stewart a reluat declarațiile făcute de Plumb în cadrul audierii HASC, conform cărora, deși efectele unei explozii nucleare în spațiu ar depinde de o serie de factori - inclusiv orbita exactă a detonării și dimensiunea bombei -, o astfel de armă ar putea provoca daune de lungă durată asupra spațiului comun global.

"Analiștii noștri evaluează că detonarea într-o anumită poziție pe orbită, de o anumită magnitudine și într-un anumit loc, ar face ca orbita inferioară a Pământului să devină inutilizabilă pentru o anumită perioadă de timp", a declarat ea pentru CSIS.

Arme nucleare au mai fost detonate în spațiu, atât de către Uniunea Sovietică, cât și de către SUA în primele zile ale Războiului Rece. Cea mai mare a fost realizată de SUA în 1962: După o serie de teste eșuate, Statele Unite au efectuat experimentul Starfish Prime, declanșând o bombă nucleară de 1,45 megatone la o altitudine de aproximativ 450 de kilometri deasupra nivelului mării.

Explozia a creat un puls electromagnetic și centuri de radiații persistente care au ucis în cele din urmă opt dintre cei 24 de sateliți care se aflau atunci pe orbită, inclusiv unul deținut de Regatul Unit, potrivit unui raport din 2022 al Societății Americane de Fizică.

Victoria Samson, director al Biroului din Washington al Fundației Secure World, a declarat că multe lucruri rămân neclare, chiar dacă mici detalii sunt prezentate în picături.

"Există încă o mulțime de întrebări fără răspuns și acest lucru se datorează probabil faptului că o mare parte din aceste lucruri depind de colectarea de informații sau sunt încă amorfe. Un lucru care pare să fie clar este că SUA pare să creadă că arma (și se crede în mod clar că este o armă de distrugere în masă) ar fi plasată pe LEO", a declarat ea pentru Breaking Defense.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te