Degeaba le-a promis Putin cereale gratis. Țările africane intră peste puciștii proruși din Niger

DE Adina Mutăr | Actualizat: 12.08.2023 - 11:12
Țările africane intră cu armata peste puciștii din Niger(imagine cu rol ilustrativ)-Foto: Profimedia Images

Degeaba le-a promis Putin cereale gratis. Țările africane intră peste puciștii proruși din Niger. Susținători ai juntei militare care a preluat controlul în Niger au mărșăluit pe străzile capitalei scandând sprijin pentru mercenarii ruși Wagner, fluturând steaguri rusești.

SHARE

Degeaba le-a promis Putin cereale gratis. Țările africane intră peste puciștii proruși din Niger, potrivit declarației publicate pe site-ul Uniunii Africane.

Președintele Comisiei Uniunii Africane, Moussa Faki Mahamat, a susținut decizia Comunității Economice a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS) de a lansa o operațiune militară în Niger.

Degeaba le-a promis Putin cereale gratis. Țările africane intră peste puciștii proruși din Niger

Mahamat și-a exprimat îngrijorarea cu privire la situația din Niger și a cerut „eliberarea imediată” a președintelui Mohamed Bazoum, a familiei sale și a membrilor Guvernului, potrivit Tass

Președintele Coastei de Fildeș, Alassane Ouattara, a declarat anterior, la întoarcerea sa de la summitul de la Abuja din 10 august, că liderii ECOWAS au convenit să lanseze o operațiune militară în Niger „cât mai curând posibil”.

Șefii de cabinet vor mai avea câteva întâlniri pentru a finaliza detaliile.

Coasta de Fildeș va contribui cu un batalion de 850 și 1.100 de oameni pentru operațiune. Benin, Nigeria și alte țări vor participa, de asemenea.

Liderii puciști i-au spus secretarului de stat adjunct al SUA, Victoria Nuland, care s-a dus în Niger pentru a transmite mesajul SUA, că intenționează să-l omoare pe președintele demis, Mohamed Bazoum, dacă statele vecine lansează o intervenție militară în încercarea de a reinstala.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat în timpul summit-ului Rusia-Africa de la Sankt Petersburg că țara sa va oferi cereale gratuite în următoarele trei-patru luni în șase țări africane, respectiv Burkina Faso, Zimbabwe, Mali, Somalia, Republica Centrafricană și Eritreea.

Prigojin le-a oferit puciștilor „serviciile” mercenarilor Wagner

Adică, exact în țări în care acționează mercenarii ruși Wagner și în care se remarcă o instabilitate politică majoră și o „apropiere” către Rusia în locul relațiilor cu Occidentul.

La sfârșitul lunii iulie, un grup de ofițeri militari din Garda Prezidențială a Nigerului a preluat conducerea.

Citește și: VIDEO Mercenarii ruși Wagner, lovitură de stat în Niger. Cum poate afecta Europa pe termen lung

Consiliul Național pentru Salvarea Patriei, al militarilor rebeli, condus de comandantul Gărzii, Abdourahmane Tchiani, a fost format pentru a guverna țara, Bazoum rămânând în arest la reședința sa.

Susținători ai loviturii de stat care strigau lozinci anti-franceze au mărșăluit vineri lângă baza militară franceză de la periferia capitalei Nigerului, Niamey, pentru a denunța prezența trupelor franceze în țară, scandând sprijin pentru mercenarii ruși Wagner în timp ce fluturau steaguri rusești.

Citește și: Putin a obținut o victorie: Va livra cereale țărilor africane unde activează mercenarii ruși Wagner

Grupul de mercenari ruși Wagner operează deja în statul vecin Mali, iar șeful companiei private, Evgheni Prigojin, a salutat lovitura de stat ca fiind o veste bună și a oferit puciștilor serviciile luptătorilor săi.

Protestele au avut loc la o zi după ce liderii Comunității Economice a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS) au hotărât să își activeze Forța Regională pentru a restabili ordinea constituțională după răsturnarea din 26 iulie a președintelui Mohamed Bazoum.

Şefii apărării ECOWAS se vor întâlni săptămâna viitoare, pe măsură ce intervenţia militară în Niger se apropie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te