De frică să nu fie otrăvit, Putin și-a luat degustător de mâncare. E urmărit de lunetiști de elită

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 15.10.2022 - 09:56
Vladimir Putin / Foto: Profimedia
Vladimir Putin / Foto: Profimedia
Vladimir Putin / Foto: Profimedia
Vladimir Putin / Foto: Profimedia

Președintele rus Vladimir Putin se teme că ar putea fi eliminat chiar de unul dintre apropiații săi și a impus o serie de măsuri daconice de securitate. De exemplu, de frică să nu fie otrăvit, Putin și-a luat degustător personal. Iar oriunde merge are în umbră lunetiști de elită.

SHARE

Putin a ajuns să creadă că este în orice moment în pericol, amenințat, la fel ca mulți alți președinți ai unor state totalitare, de altfel. Totuși, în cazul lui Putin, măsurile pe care le-a adoptat pentru a se proteja de eventuale amenințări sunt destul de extreme. Unele dintre ele par chiar ireale. Dar nu sunt.

În primul rând, președintele rus rețeaua personală de supraveghere, Serviciul de Securitate Prezidențial (SSP), un fel de SPP personal, notează BBC. SSP-ul este integrat în Serviciul Federal de Protecție al Rusiei (FSO), care derivă din fostul KGB și care este responsabil și de protecția altor oficiali de rang înalt de la Kremlin.

Citește și: Cine-s Bonnie & Clyde de România care au curentat o casieră de la păcănele și au furat 35.000 de lei

Apoi, Putin are Rosgvardia, sau Garda Națională Rusă, considerată într-un fel armata personală a președintelui. Putin însuși a creat Rosgvardia în 2016. Directorul acestei Gărzi Naționale este generalul Viktor Zolotov, fostul bodyguard al lui Vladimir Putin, și acesta conduce în jur de 400.000 de militari. Evident, acest număr mare de militari nu este dedicat doar protecției președintelui, ci și controlului armamentului, combaterii terorismului, crimei organizate, protejării ordinii publice și protejării unor importante facilități ale statului. 

Dar în orice moment, 24h din 24h, Putin este protejat de sute de bodyguarzi și militari de elită, organizați în patru „cercuri” de securitate, potrivit Russia Beyond.

Primul și al doilea„cerc”, cele mai apropiate, sunt alcătuite din agenți în civil, care se amestecă nevăzuți cu lumea în locurile în care liderul rus se deplasează. Al treilea „cerc” înconjoară la vedere zonele publice în care se află Putin. Iar cel de-al patrulea „cerc” este format din lunetiști de elită, care veghează asupra președintelui rus de la distanță, de pe acoperișuri, din clădiri, etc.

Citește și: FOTO „Vestul sălbatic”, în fața Tribunalului Galați: O familie a fost atacată cu o macetă și o rangă

Degustător personal, ca în Evul Mediu

Cum Vladimir Putin se teme că ar putea fi otrăvit de către o persoană din cercul său de apropiați, Putin și-a luat degustător personal, care, ca în Evul Mediu, îi testează orice fel de mâncare înainte de a-l servi, și a înlocuit întregul personal de la Kremlin.

Este vorba despre aproximativ 1000 de angajați, de la spălătorese la bucătari, care au fost înlocuiți de o nouă garnitură de oameni. Sursele susțin că liderul de la Kremlin a devenit mai paranoic, fiind înspăimântat, în special, de ideea că ar putea fi otrăvit. 

Iar Putin poate știe ce știe Mai mulți oponenți ai săi au fost otrăviți de-a lungul timpului. În 2006, fostul agent Aleksandr Litvinenko a fost otrăvit cu poloniu, în 2018, fostul spion rus Serghei Skripal abia a scăpat cu viață după ce a fost otrăvit cu neurotoxina noviciok, substanță cu care a fost atacat și Aleksei Navalnîi în 2020.

Și măsurile preventive anti-otrăvire nu se opresc aici. Atunci când face o călătorie, președintele rus își aduce propria mâncare și băutură. Chiar dacă există un toast, Vladimir Putin își toarnă o băutură din propria sticlă.

Putin stă mai mult într-un buncăr nuclear. Și-a „serbat” și ziua de 70 de ani sub pământ

Doar o mână de oameni cunosc locația exactă unde președintele Vladimir Putin. Kremlinul a anunțat oficial că Putin își va petrece ziua de naștere muncind. Acesta a purtat o discuție la telefon cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, și a avut o întâlnire informală cu liderii țărilor CSI la reședința prezidențială Konstantin Palace din Strelna, în apropiere de Sankt Petersburg.

După care a dispărut în buncăr, potrivit surselor. Lucrurile nu stau bine în cercul lui intim, care devine din ce în ce mai restrâns și în care s-a instalat îndoiala și suspiciuni în privința loialității unora dintre „prieteni”.

Vladimit Putin se teme că ar putea fi înlocuit

Afundat în cel mai mare dezastru al președinției sale, teama lui Putin că va fi înlocuit este justificată, iar experții occidentali avertizează că niciunul dintre succesorii despre care s-a vorbit nu va fi unul cu care se poate negocia.

Consilierul lui Putin, Serghei Glaziev, aspirant la suucesiune, s-a arătat frecvent pentru „bombardarea întregului Occident".

Iar Nikolai Patrușev, un loialist al Kremlinului, care a fost, de asemenea, vehiculat ca potențial succesor, este vehement antiamerican.

Evgheni Prigozin, „bucătarul” lui Putin, care are „propria armată” de mergenari- Grupul Wagner și conexiuni în GRU, este poate cel mai rău posibil succesor. Acesta a cerut folosirea de arme nucleare ca să radă Occidentul.

Alți analiști atrag atenția asupra altui pericol: în Rusia post-Putin, liderii militari sau ai serviciilor de informații care au acces la sisteme de armament se vor lupta să-și sporească puterea sau să facă bani.

Sistemele de rachete ar putea fi vândute celui care oferă cel mai mult și ar putea fi vândute pe piața neagră.

În anii '90, liderii occidentali se temeau că armele nucleare și armele de distrugere în masă ar putea ajunge în mâinile regimurilor autoritare după prăbușirea Uniunii Sovietice.

Aproximativ 30.000 de bombe nucleare au fost repartizate în patru țări în momentul prăbușirii URSS.

De asemenea, cel puțin 40.000 de tone de arme chimice erau prezente, potrivit Centrului pentru Controlul Armelor.

Un arsenal distructiv imens ce ar putea ajunge pe mâinile teroriștilor care urăsc Occidentul.

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te