De ce Ucraina a pierdut în război jumătate din tancurile date de SUA? Ce blindate ia România?

DE Valentin Bolocan | Actualizat: 11.09.2024 - 13:00
De ce Ucraina a pierdut în război jumătate din tancurile date de SUA? Ce blindate ia România?  - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
De ce Ucraina a pierdut în război jumătate din tancurile date de SUA? Ce blindate ia România? - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

De ce Ucraina a pierdut în război jumătate din tancurile date de SUA? Ce blindate ia România? În plin război cu Rusia, la începutul anului 2023, partenerii Ucrainei au dezbătut dacă să livreze sau nu tancuri de fabricație occidentală.

SHARE

De ce Ucraina a pierdut în război jumătate din tancurile date de SUA? Ce blindate ia România? În plin război cu Rusia, la începutul anului 2023, partenerii Ucrainei au dezbătut dacă să livreze sau nu tancuri de fabricație occidentală.

Inițial Germania s-a opus, dar în cele din urmă, reticența Berlinului a fost învinsă și s-a decis predarea armatei ucrainene a Leopard 2 de fabricație germană, Challenger 2 britanic și M1A1 Abrams SA americane.

Potrivit site-ului Oryx , care documentează pierderile, dovedite cu imagini video sau foto, ale ambilor beligeranți, tancurile ucrainene de proveniență occidentală au suferit de atunci unele pierderi. Astfel, dintre cele 21 de Leopard 2A6 pe care le-a primit (18 donate de Germania și 3 de Portugalia), 12 au fost distruse sau avariate și/sau abandonate.

De ce Ucraina a pierdut în război jumătate din tancurile date de SUA? Ce blindate ia România? 

Și 21 de Leopard 2A4 au avut aceeași soartă, din cele 40 livrate până acum (14 de Polonia, 8 de Canada, 8 de Norvegia și 10 de Spania), conform opex360.com. Cu toate acestea, armata ucraineană le va putea înlocui, Madridul anunțând donația a 19 unități, la care se vor adăuga și celelalte 14 pe care Olanda și Danemarca le-au cumpărat pentru a le oferi.

Varianta suedeză a lui Leopard 2, Stridsvagn 122 a cunoscut cea mai semnificativă pierdere: dintre cele 10 livrate, 7 au fost distruse/deteriorate/abandonate.

Minusurile tancurilor americane

Cazul tancurilor americane M1A1 Abrams SA este unul mai special. Pentru a ne aminti, cele 31 de exemplare livrate armatei ucrainene în septembrie 2023 au fost angajate în luptă foarte târziu. Un prim exemplar a fost pierdut în februarie, în timpul luptei de la Avdiïvka. De atunci, alte 13 astfel de blindate au suferit aceeași soartă, conform cifrelor întocmite de Oryx.

În aprilie, s-a comunicat că Statul Major ucrainean a decis să retragă M1A1 Abrams din prima linie, din cauza proliferării munițiilor operate de la distanță. Întrebat de Associated Press, un oficial militar american a explicat că ucrainenii „nu au adoptat tactici care ar fi putut face tancurile (Abrams-n.red.) mai eficiente”, lăsând deoparte „o abordare cu arme combinate”.

Citește și: Spionajul lui Putin: Copiii returnați în schimb de prizonieri nu știau că sunt ruși. „Buenos noches”

M1A1 Abrams este „excepțional de bine protejat împotriva focului direct de la alte vehicule de luptă”, dar „nu a fost proiectat pentru a fi protejat împotriva atacurilor de sus în jos observate în prezent” (în Ucraina-n.red.), care „sunt rachete antitanc ghidate sau drone”, a comentat ulterior generalul Geoffrey Norman, într-un interviu pentru Breaking Defense.

De precizat, M1A1 Abrams este echipat cu un blindaj activ M19 ARAT (Abrams Reactive Armor Tiles), la care au fost adăugate plăci explozive reactive.

Citește și: Rețea de spioni ruși și bieloruși expusă în Polonia. Strângea date pentru șantaj politic și militar

În fine, Challenger 2 este, deocamdată, tancul care pare să se descurce cel mai bine în Ucraina, cu două exemple pierdute din cele 14 livrate. Cu toate acestea, nu se știe câte astfel de blindate au fost angajate de fapt în luptă, mai ales că motorul lor de 1200 CP nu este suficient de puternic pentru a le oferi o mobilitate satisfăcătoare pe teren dificil. „Se blochează în noroi pentru că este prea greu”, a mărturisit un ofițer ucrainean în martie. Mai mult, la acea vreme, numai 50% dintre ele erau operaționale.

România a optat pentru tancuri americane

Reamintim că România cumpără 54 de tancuri de luptă Abrams M1A2 SEPv3, 12 derivate pe sașiu de tanc, muniţie şi simulatoare pentru instruire. Contractul este de 1,07 miliarde de dolari. În prezent, militarii români se bazează pe aproximativ 50 de tancuri relativ moderne TR-85M1 „Bizonul“. În rest, mai există peste 100 astfel de blindate model TR-85 (replica românească a bătrânului T-55) și, mai grav, cam tot atâtea tancuri sovietice T-55.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te