De ce a devenit Mariupol simbolul rezistenței ucrainene. Istoria orașului explică eșecul lui Putin

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 30.03.2022 - 19:49
Orașul Mariupol a fost distrus de rachetele rusești în proporție de 90%/ FOTO: Teller Report

Eroarea militară a lui Putin a fost să ignore modul în care caracterul orașului s-a schimbat de la anexarea Crimeei și să presupună că locuitorii vor primi trupele ruse cu flori.

SHARE

La patru săptămâni de la invazia brutală a Ucrainei, Armata rusă pare să fi întrerupt operațiunile militare active peste tot, cu excepția orașului devastat Mariupol, scrie Bloomberg.

Portul de la Marea Azov a devenit punctul central al așa-numitei „operațiuni speciale” și al speranțelor invadatorilor pentru un rezultat pe care l-ar putea raporta lui Vladimir Putin drept o victorie.  

Mariupol, înconjurat complet de forțele ruse cel puțin din 2 martie, conform Institutului pentru Studierea Războiului, nu este încă luat pe deplin, în ciuda bombardamentelor și bombardamentelor barbare.

Citește și: Scrisoare din Mariupol: „Mama a fost ucisă. Am îngropat-o lângă grădiniță. Apoi, a ars casa”

Asta îl face un simbol al rezistenței încăpățânate și disperate a Ucrainei. Forțele ucrainene nu au putut să întărească de la început  apărarea orașului, deoarece soldații ar fi trebuit să mărșăluiască peste 100 de kilometri pe teren deschis.

Așadar, trupele de apărare – în primul rând Brigada 36 de Marină – au dus cea mai lungă, cea mai sângeroasă și cea mai fără speranță bătălie a războiului.

Conducerea ucraineană recunoaște că determinarea lor poate să fi forțat Armata rusă invadatoare să nu mai încerce să atace din toate direcțiile.

„Eroicii apărători ai orașului Mariupol au jucat un rol uriaș în distrugerea planurilor inamicului și în îmbunătățirea apărării noastre”, a scris ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, pe Facebook.

„Datorită dăruirii și curajului lor supraomenesc, au fost salvate zeci de mii de vieți în toată Ucraina. Astăzi, Mariupol salvează Kievul, Dnipro și Odesa. Toată lumea trebuie să înțeleagă asta.”  

Miza cuceririi orașului

Nu întâmplător, războiul s-a concentrat asupra orașului Mariupol. Poziția sa geografică, desigur, este importantă. Fără controlul celui mai mare port al Ucrainei de la Marea Azov și al cincilea ca mărime, Rusia nu poate crea o punte terestră între Rusia continentală și Peninsula Crimeea, anexată în 2014.

Dar semnificația Mariupol nu e dată doar de poziția geografică. Vladimir Putin îl consideră leagănul „neonazismului” ucrainean.

În realitate, simbolizează schimbările care au avut loc în Ucraina și, în special, în estul Ucrainei, de la Revoluția demnității din 2014. Tocmai aceste schimbări au făcut din Ucraina o nucă atât de tare pentru Putin.

Cea mai mare eroare militară a lui Putin a fost ignorarea acestor schimbări și lansarea atacului său catastrofal, ca și cum anumite părți ale Ucrainei ar fi încă atât de pro-ruse încât să-i întâmpine pe intruși cu flori.

Citește și: VIDEO Mariupol, 90% distrus. Pagubele, mai mari decât cele provocate în al doilea război mondial

La începutul anului 2014, Mariupol era un oraș industrial post-sovietic de dimensiuni medii tipice, dominat de două oțelării mari, ambele sub controlul celui mai bogat oligarh al țării, Rinat Akhmetov, și portul folosit pentru a-și exporta producția.

Cu o populație (în scădere) de aproape jumătate de milion, Mariupol este mai mare decât, să zicem, Florența și aproape la fel de mare ca Dublin.

Susținut de influența și resursele politice ale lui Ahmetov, Partidul Regiunilor al președintelui de atunci Viktor Ianukovici a dominat. Populația, inclusiv zeci de mii de greci azovi - descendenți ai fondatorilor creștin ortodocși din secolul al XVIII-lea ai orașului, relocați de Rusia din Crimeea încă independentă, condusă de musulmani -, era predominant vorbitoare de limba rusă și avea puțin de-a face cu etnia sau cultura ucraineană. 

Pe scurt, era genul de oraș care se potrivea  cu planurile semi-oficiale ale unor demnitari de la Kremlin și ideologi etnonaționaliști din Rusia de a crea un stat separatist numit Novorossiya, în estul și sudul Ucrainei.

Batalionul Azov

În primăvara haotică a anului 2014, mulțimi de o mie de oameni au vânat prin oraș naționaliștii ucraineni trimiși din vestul țării pentru a-i suprima, clădirea consiliului orașului a fost capturată de rebeli care au arborat steaguri rusești și a avut loc o luptă armată pentru sediul politiei.

Autoritățile ucrainene post-revoluționare erau prea slabe pentru a restabili ordinea rapid și acest lucru a căzut în sarcina ilegalilor locali, unii dintre ei ultranaționaliști cu opinii deschis rasiste și tatuaje cu svastică, să lupte împotriva comuniștilor și activiștilor pro-ruși care încercau să facă din Mariupol, situat în regiunea Donețk, parte din autoproclamatei Republică Populară Donețk.

La Mariupol a fost creat Batalionul Azov, de extremă-dreapta, extins ulterior la un regiment de 1.000 de soldați ai Gărzii Naționale.

Cumva Mariupol a scăpat să fie luat de separatiști. Liderul lor militar de atunci, Igor Girkin, cunoscut și sub numele de Strelkov, a avut o explicație la acea vreme: trupele ruse nu erau prezente oficial în Ucraina, dar luptau alături de rebeli au primit ordine de la Moscova să se retragă.

Citește și: Centrul orașului Mariupol este puternic bombardat de armata rusă. Țințele sunt casele, blocurile

La începutul anului 2015, cu războiul din estul Ucrainei încă în faza sa activă, suburbia de est a Mariupol a fost bombardată puternic de separatiști, iar zeci de civili au murit. Akhmetov a intervenit cu o mare donație personală pentru a repara infrastructura deteriorată. Locuitorii săi au înțeles că orașul se afla acum în prima linie pe termen lung. Când un primul acord de încetare a focului negociat la Minsk a intrat în vigoare mai târziu în acel an, beneficiile relative ale acestui statut au început să se manifeste.

Cu cel mai mare oraș din estul Ucrainei, Donețk, sub control separatist, Mariupol a devenit centrul părții ucrainene a regiunii, iar administrațiile lui Petro Poroșenko și Volodimir Zelenski au căutat să-l transforme într-o vitrină a ceea ce ar putea deveni Donbasul sub autoritatea ucraineană.    

Deși portul nu a mai putut funcționa la capacitate maximă din cauza blocajelor navale rusești și a legăturilor comerciale slăbite cu Rusia, oțelăria a oferit totuși o bază economică stabilă orașului condus din 2015 de primarul Vadim Boichenko, fost manager al holdingului de oțel al lui Ahmetov.

Din 2014, bugetul orașului a crescut cu aproximativ 10% în dolari, până la 209 milioane de dolari, în ciuda unei scăderi de aproximativ 17% a PIB-ului Ucrainei.

Având în vedere că Transparency International plasează administrația orașului Mariupol pe locul al doilea în țară după gradul de transparență, banii au mers către modernizarea acestuia.

Energia refugiaților din Donețk și Luhansk

Un popular canal de călătorii ucrainean de pe YouTube, a plasat anul trecut Mariupol în top 5 orașe în care este indicat să te muți. Mariupol își putea permite un sistem de transport public complet renovat, parcuri și drumuri noi. De asemenea, orașul a devenit cool, mai mult decât fusese vreodată în istoria sa.

Aproximativ 100.000 de persoane strămutate din interiorul „republicii populare” controlate de Rusia s-au mutat în oraș, aducând idei creative și antreprenoriale.  

„Multe dintre noile spații culturale care au apărut după 2015 sunt inițiate de refugiați din regiunile Donețk și Luhansk”, a scris Anna Balazs, absolventă de cursuri postuniversitare la Universitatea din Manchester, care a studiat Mariupol pentru teza ei.

„Creatorii acestor locuri reprezintă un exemplu de identitate regională puternică: printre motivațiile lor de a lucra în sfera culturală, ei menționează patriotismul lor local față de Donețk și credința lor fermă într-o mișcare culturală ucraineană”.

Energia creativă a refugiaților și managementul pragmatic al orașului au schimbat Mariupolul. Locuitorii săi au ajuns să prețuiască ceea ce au avut, în comparație cu cei care au rămas în zonele gri conduse de ruși, adesea incapabili să își găsească de lucru și condamnați la divertisment și opțiuni culturale limitate.

Chiar dacă Ucraina, în ansamblu, nu a fost un model de succes economic și de stil de viață în comparație cu Rusia, Mariupol s-a comparat cu partea pro-rusă din estul Ucrainei.

„Îmi amintesc de Mariupol din 2014-2015, când au fost lupte acolo”, a declarat anul trecut fostul președinte georgian și mai târziu guvernator al Odesei, Mikhail Saakashvili. „Orașul era într-o stare îngrozitoare. Acum are acest primar cu adevărat grozav, Boichenko, și s-a schimbat dincolo de recunoaștere - un centru frumos și drumuri bune. Mi-aș dori ca Odesa să fie chiar și 10% ca Mariupol.”  

Boicenko a fost reales cu aproximativ 65% din voturi în 2020, învingând un candidat pro-rus. Mariupol era acum un oraș ucrainean cu drepturi depline. Nu e de mirare că nu i-a întâmpinat pe invadatorii ruși cu brațele deschise.  

Linia oficială de propagandă rusă este însă că „batalioanele neonaziste” precum Azov îi țin ostatici pe rezidenții Mariupol și îi folosesc ca „scut viu”. Azov, cu reputația sa umflată și prezența puternică pe rețelele de socializare, a fost susținut de Putin și de propagandiștii săi drept o dovadă în sprijinul ideii lor că Ucraina necesită „denazificare”.

Citește: Buncărul teatrului din Mariupol bombardat de ruși a rezistat incredibil: doar un rănit grav

În timp ce civilii fug din ruinele Mariupolului, soldații ruși îi verifică pentru a vedea dacă au tatuaje cu svastică și au fost înființate tabere de triaj peste graniță, pentru a-i prinde pe „neonaziști” care încearcă să se infiltreze în Rusia ca refugiați.    

Nu mai este 2014, însă, și în timp ce Azov încă luptă la Mariupol, armata ucraineană obișnuită, nu Garda Națională sau orice fel de miliție naționalistă, a suportat greul apărării.

Naționaliștii nu au fost niciodată suficient de puternici sau de numeroși pentru a ține ostatic un oraș de mărimea lui Mariupol. Mai degrabă, ca și restul Ucrainei, locuitorii au ales să nu se supună invaziei, deși este posibil ca ei să fi făcut o alegere diferită în 2014, când Mariupol a oscilat între impulsul de occidentalizare a Ucrainei și rusificare.

Decizia de a rezista a fost mortală pentru oraș. Probabil că nu va fi niciodată restaurat la dimensiunea anterioară. Forțele ruse nu pot fi împiedicate să finalizeze distrugerea sa și înfrângerea apărătorilor săi încercuiți. 

Și totuși, rezistența orașului Mariupol a evidențiat puterea hotărârii ucrainenilor de a nu-i ceda țara lui Putin. Mulți au ales să moară mai degrabă decât să li se impună domnia lui Putin. Acesta este un motiv principal pentru care Putin a pierdut războiul în momentul în care l-a început, indiferent de ce întorsătură ar putea lua evenimentele de pe câmpurile de luptă.

Traducere: Bloomberg

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te