Danemarca, prima ţară din UE care renunţă definitiv la vaccinul AstraZeneca-Oxford

DE Valentin Mirică | Actualizat: 14.04.2021 - 17:30
Vaccin AstraZeneca/ Oxford

Danemarca renunţă în mod definitiv la vaccinul împotriva covid-19 AstraZeneca-Oxford, din cauza efectelor secundare ”rare” dar ”grave” ale acestuia, au anunţat miercuri autorităţile sanitare daneze.

SHARE

În pofida avizului Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în favoarea folosirii vaccinului AstraZeneca-Oxford, ”campania vaccinării în Danemarca continuă fără vaccinul AstraZeneca”, a anunţat într-o conferinţă de presă directorul Agenţiei Naţionale daneze de Sănătate Søren Brostrøm.

Cele aproximativ 150.000 de persoane care au fost vaccinate cu o doză de AstraZeneca-Oxford urmează să fie vaccinate la rapel cu alt vaccin, anunţă autorităţile.

Danemarca era deja prima ţară din Europa care a suspendat complet folosirea vaccinului suedezo-brtianic la 11 martie, în urma anunţării unor cazuri de formare a unor cheaguri de sânge, unui nivel scăzut de trombocite şi sângerări.

În pofida avizului EMA; Danemarca a menţinut suspendarea vaccinării cu AstraZeneca-Oxford, la fel ca Norvegia vecină, şi şi-a aprofundat ancheta cu privire la legătura dintre aceste cazuri grave şi vaccinare.

EMA a confirmat la 8 aprilie o legătură a vaccinării cu AstraZeneca-Oxford cu cazuri grave dar rare de tromboză, însă anunţa că benficiile vaccinării sunt mai importante decât riscurile.

Majoritatea statelor membre UE au suspendat folosirea vaccinului, însă au reluat-o şi au stabilit o limită de vârstă.

Africa de Sud a renunţat - în februarie - la vaccinarea cu AstraZeneca-Oxford, a cărei eficienţă împotriva variantei sud-africane este pusă la îndoială.

Statele Unite şi Eleveţia nu au autorizat vaccinul AstraZeneca-Oxford, iar Venezuela a refuzat să-l autorizeze, invocând efectele secundare grave ale acestuia.

Citește și: Cine este Adrian Wiener (USR), unul dintre cei care l-ar putea înlocui pe Voiculescu

O abandonare a vaccinului se traduce într-o o prelungire cu trei săptămâni a programului vaccinării în Danemarca, o ţară care preconiza să vaccineze toate persoanele în vârstă de peste 16 ani până în iulie.

Danemarca a întegistrat două cazuri de tromboză grave - dintre care unul soldat cu moartea - în urma vaccinării cu vaccinul AstraZeneca-Oxford. Cele două victime erau sănătoase înainte de vaccinare.

Citește și: Soluția spre care înclină USRPLUS: rămân la guvernare fără Cîțu premier

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.