Danemarca: O înregistrare inedită cu John Lennon, scoasă la licitație

DE Edi Neagu | 28.09.2021 - 10:51
John Lennon și Yoko Ono. FOTO: Facebook

Înregistrarea datează din 1970 și a fost realizată de patru adolescenți danezi.

SHARE

O înregistrare inedită cu fostul membru al trupei Beatles, John Lennon, este scoasă marţi la licitaţie în capitala Danemarcei, Copenhaga, informează AFP.

Estimată să se vândă pentru o sumă cuprinsă între 27.000 şi 40.000 de euro, înregistrarea cu o durată de 33 de minute este pusă în vânzare de nişte sexagenari danezi care, în urmă cu mai bine de 50 de ani, l-au întâlnit pe muzician, care a cântat chiar pentru ei.

Suntem la începutul anilor 1970 şi patru băieţi la modă, care scriu pentru ziarul lor de liceu, înfruntă o furtună de zăpadă în speranţa de a-l intervieva pe idolul lor, John Lennon, şi pe soţia sa, Yoko Ono, care au venit să-şi petreacă o parte a iernii într-o zonă izolată a Iutlandei, partea continentală a Danemarcei (vest).

"Am intrat în sufragerie şi i-am văzut pe John şi Yoko (...) stând pe canapea, a fost fantastic", îşi aminteşte Karsten Hojen, unul dintre proprietarii preţiosului suvenir, vândut alături de fotografii din celebra zi şi de un exemplar din ziar.

CITEȘTE ȘI: Pieton rupt în două, la propriu, după ce a fost lovit pe trecerea de pietoni cu peste 150 km/h

"Eram aşezat lângă Yoko Ono, iar John Lennon stătea lângă Yoko şi am stat de vorbă, ne-am distrat bine. Şi-a întins picioarele pe masă şi purta şosete de lână. A fost pur şi simplu cosy", mărturiseşte acesta, azi în vârstă de 68 de ani.

La sfârşitul lui decembrie 1969, într-un episod uitat de atunci, John Lennon ajunge în regatul scandinav alături de Yoko Ono pentru a se apropia de Kyoko, fiica acesteia, care la acel moment locuia alături de tatăl ei în nordul Iutlandei.

CITEȘTE ȘI: Creștere suspectă a infecțiilor COVID în București: 2.500 cazuri, față de 600 în urmă cu o zi

La început neobservată, vizita lor, care va dura doar câteva săptămâni, stârneşte curiozitatea localnicilor, iar vedeta organizează o conferinţă de presă care pică ... chiar în ziua reînceperii şcolilor, povesteşte Hojen.

Nu contează însă, pentru că el şi prietenii săi îl conving pe director să piardă o zi de şcoală pentru a merge să vorbească despre pace şi muzică cu cântăreţul, cu câteva luni înainte de dizolvarea formaţiei Beatles.

În urma unui concurs de împrejurări incredibile, din cauza vremii extrem de proaste, cei patru liceeni ajung să-l intervieveze pe Lennon într-o atmosferă relaxată.

Dacă Hojen şi prietenii săi au decis să se despartă de comoara lor, pe care nu au digitalizat-o, este mai ales pentru că nu au beneficiat cu adevărat de ea şi nu şi-au imaginat cum o pot împărţi între numeroşii lor descendenţi.

"Am fi fericiţi dacă un muzeu ar fi interesat sau, de ce nu, Yoko Ono însăşi", mărturiseşte Hojen.

Pentru a asculta înregistrarea, care nu este disponibilă nicăieri altundeva, este necesar un casetofon bun.

"Cântă 'Give peace a chance', dar cu cuvinte diferite, iar (Lennon) încorporează aspecte locale daneze, ceea ce, evident, este foarte amuzant pentru noi, dar şi 'Radio Peace' care nu a fost lansat niciodată", a explicat Alexa Bruun Rasmussen, de la casa de licitaţii Bruun Rasmussen, care organizează vânzarea, relatează Agerpres.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.