Cioloș și CE, mesaje contradictorii pe PNRR-ul Ungariei

DE Daniel Toșa | Actualizat: 07.07.2021 - 14:43
Cioloș și CE, mesaje contradictorii pe PNRR-ul Ungariei/FOTO: Twitter/VeraJoirova
Cioloș și CE, mesaje contradictorii pe PNRR-ul Ungariei/FOTO: Twitter/VeraJoirova

Vicepreședintele Comisiei Europene, Vera Jourova, a declarat miercuri, în Parlamentul European, că nu s-a decis suspendarea aprobării planului de redresare al Ungariei.

SHARE

„M-am consultat cu cabinetul doamnei președinte și cu colegii care sunt responsabili de fondurile de redresare și reziliență și cu evaluarea planurilor. Și nu există o astfel de știre, nu am oprit nimic, procesul continuă. Sigur că ne uităm la mecanismele de control din statele membre”, a spus Jourova.

Ea a amintit că decizia privind aprobarea planurilor de redresare trebuie luată de Consiliu, cu majoritate calificată.

„Sigur că Comisia poate opri lucrurile când constatăm probleme grave, dar nu pot confirma în acest moment că acest lucru s-a întâmplat. Presa germană s-a înșelat”, a precizat Vera Jourova.

Agenția Dpa relatează, citând surse de la Bruxelles, că suspendarea evaluării planului de redresare al Ungariei ar fi fost decisă din cauză că nu sunt suficiente garanții pentru a evita abuzurile în utilizarea fondurilor, transmite ANSA. Vestea vine într-un climat de mare răceală între Bruxelles și Budapesta, după ce Ursula von der Leyen a atacat legea ungară anti-LGBT, notează ANSA.

Grupul Renew Europe din Parlamentul European  i-a transmis șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe 29 iunie, o scrisoare în care îi solicită să nu aprobe planul de redresare al guvernului lui Viktor Orbán până când nu va fi adoptat un sistem eficient antifraudă în Ungaria.

În scrisoare, europarlamentarii Renew propun ca, mai întâi, Viktor Orbán să acorde Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) acces la lista beneficiarilor finali ai banilor din Planul de redresare și reziliență.

O altă propunerea vizează ca persoanele și entitățile cu istoric de nereguli financiare „grave” sau de conflicte de interese să nu poată primi fonduri prin Planul de redresare.

De asemenea, grupul Renew solicită ca legile care împiedică jurnaliștii de investigație și organizațiile societății civile să acceseze informațiile publice să fie abrogate sau revizuite.

Scrisoarea este semnată de Dacian Cioloș, Katalin Cseh (vicepreședinte), Luis Garicano (vicepreședinte) și Valérie Hayer (coordonator pentru afaceri bugetare al Renew).

O altă solicitare către Comisie a fost transmisă de europarlamentari din patru grupuri politice care au susținut că în Ungaria are loc o deteriorare continuă a statului de drept.

Cei șapte semnatari, Damian Boeselager și Gwendoline Delbos-Corfield (Verzii), Eider Gardiazabal Rubial și Bettina Vollath (S&D), Ramona Strugariu (Renew), Malin Björk și Dimítrios Papadimoúlis (Stânga), susțin că este necesară „o vigilență suplimentară” din partea Comisiei Europene atunci când evaluează planul propus de Ungaria.

Construită pe patru puncte, care ar justifica respingerea planului de redresare al Ungariei, scrisoarea subliniază că cetățenii europeni trebuie să fie „pe deplin asigurați” că banii contribuabililor sunt investiți în mod corespunzător și nu sunt folosiți „pentru a submina bazele UE”.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te