Dacă Rusia atacă Europa, multe state ar rămâne fără muniție în câteva zile. NATO cere cote de „arme”

DE Alex Darvari | Actualizat: 13.02.2023 - 17:24
Dacă Rusia ar ataca Europa, multe state ar rămâne fără muniție în câteva zile - Foto: Profimedia

Se așteaptă ca NATO să le ceară membrilor săi să își mărească stocurile de muniție, care au fost grav diminuate de războiul din Ucraina, în timp ce aliații încearcă să asigure aprovizionarea cu arme a Kievului și a propriilor armate pe o bază sustenabilă după un an de criză.

SHARE

Chiar și înainte de invazia Rusiei în Ucraina, la 24 februarie anul trecut, multe țări NATO nu au reușit să atingă țintele de stocare ale alianței, deoarece oficialii considerau că războaiele de uzură cu lupte de artilerie la scară largă sunt de domeniul trecutului.

Dar ritmul livrărilor către Ucraina, unde trupele Kievului trag până la 10.000 de obuze de artilerie zilnic, a secătuit stocurile occidentale și a scos la iveală lacunele din eficiența, viteza și forța de muncă a lanțurilor de aprovizionare.

"Dacă Europa ar trebui să lupte cu Rusia, unele țări ar rămâne fără muniție în câteva zile", a declarat un diplomat european pentru Reuters.

Citește și: Armata chineză în stare de alertă. Un OZN a fost observat deasupra portului Qingdao

NATO tocmai a finalizat un studiu al stocurilor de muniție rămase, a declarat un oficial NATO pentru Reuters sub rezerva anonimatului.

"Acele (obiective NATO (de muniții) pe care le-am stabilit, și fiecare aliat are o țintă specifică, acestea nu erau îndeplinite în cea mai mare parte (înainte de războiul din Ucraina)", a declarat oficialul.

Acum, stocurile sunt și mai mici din cauza conflictului din Ucraina, ceea ce face probabil ca NATO să ridice nivelurile țintă pentru rezervele de muniție ale membrilor săi, a mai spus sursa.

"Aș fi absolut uimit dacă țintele... nu ar fi majorate", a spus oficialul NATO.

Câte cartușe au mai rămas în stocurile armatei occidentale este strict secret. Același lucru este valabil și pentru obiectivele de stocare ale NATO, care sunt specifice fiecărui stat membru și reprezintă unul dintre cele mai bine păstrate secrete ale alianței.

În general, NATO însărcinează fiecare aliat să furnizeze anumite capacități la care alianța poate apela în caz de conflict.

Acest lucru ar putea însemna, de exemplu, că un anumit aliat trebuie să aibă o divizie blindată - între 10.000 și 30.000 de soldați - complet echipată și pregătită cu muniție, capabilă să lupte la un anumit nivel de intensitate pentru o anumită perioadă de timp.

Ținând cont de toate aceste condiții, țara va trebui să furnizeze o anumită cantitate de muniție, tancuri, obuziere și orice altceva poate fi necesar pentru a îndeplini cerințele NATO, arată Reuters

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te