Cursa electorală pentru Casa Albă 2024, gata de start. Prima etapă, pe 15 ianuarie. Ce urmează

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 07.01.2024 - 09:17
Cursa electorală pentru Casa Albă 2024, gata de start. Prima etapă, pe 15 ianuarie. Ce urmează - Foto: Profimedia Images - Imagine cu rol ilustrativ

Cursa electorală pentru Casa Albă 2024 este gata de start. În 15 ianuarie, republicanii din Iowa vor fi primii care îşi vor exprima votul în sprijinul unui candidat la alegerile prezidenţiale din 2024, când vor participa la adunări publice cunoscute sub numele de caucus.

SHARE

Alegerile prezidenţiale din SUA sunt gata de a intra oficial în linie dreaptă. Fostul preşedinte Donald Trump este în fruntea unui grup de şase candidaţi care se luptă pentru a fi alegerea republicană pentru fotoliul de la Casa Albă, în timp ce preşedintele Joe Biden se confruntă cu puţină opoziţie în rândul Partidului Democrat în campania sa pentru un al doilea mandat.

Cursa electorală pentru Casa Albă 2024, gata de start. Prima etapă, pe 15 ianuarie. Ce urmează

Reuters prezintă o cronologie a evenimentelor legate de alegerile prezidențiale din SUA din 5 noiembrie 2024, de acum până la ziua învestirii noului preşedinte, în ianuarie 2025.

- 10 ianuarie: CNN anunţă că va găzdui o dezbatere prezidenţială republicană în Des Moines, Iowa. Invitaţiile vor depinde de atingerea a cel puţin 10% în sondaje, alături de alte criterii.

- 15 ianuarie: Republicanii din Iowa organizează alegerile interne pentru nominalizarea candidatului la nivel de stat, proces cunoscut sub numele de caucus, acesta fiind primul din ciclul electoral 2024. Caucus-urile sunt întâlniri private organizate la nivel de comitat, circumscripţie sau district, unde participanţii se împart în grupuri în funcţie de candidatul pe care îl susţin, determinând numărul de delegaţi pe care îl primeşte fiecare candidat.

Democraţii din Iowa, separat, îşi aleg candidatul exclusiv prin vot prin corespondenţă şi vor face publice rezultatele pe 5 martie, de Super Tuesday.

Citește și: Donald Trump a fost eliminat din buletinul de vot dintr-un stat american, la alegerile din 2024

- 18 ianuarie: ABC News şi WMUR-TV găzduiesc o dezbatere pentru alegerile primare republicane în Manchester, New Hampshire. Primii trei candidaţi de la adunările electorale din Iowa vor fi invitaţi să participe alături de orice alt aspirant care atinge un prag de 10% în sondaje.

- 21 ianuarie: CNN găzduieşte o dezbatere prezidenţială republicană în Goffstown, New Hampshire. Calificarea va depinde de atingerea a cel puţin 10% în sondaje, alături de alte criterii.

- 23 ianuarie: Este data stabilită de New Hampshire pentru primele sale alegeri primare din ţară, o competiţie organizată de guvernele locale şi de stat în care participanţii votează pentru candidatul preferat printr-un vot secret.

Comitetul Naţional Democrat dorea ca statul să organizeze alegerile primare pe 6 februarie, după Carolina de Sud, care ar fi trebuit să fie prima în calendarul alegerilor primare democrate din 2024. Dar democraţii din New Hampshire au spus că vor să păstreze tradiţia de a fi primii, ceea ce a determinat campania lui Biden să anunţe în octombrie că numele său nu va fi pe buletinul de vot în acest stat.

- 31 ianuarie: Termenul limită de depunere a declaraţiilor de sfârşit de an 2023 de către Comisia Electorală Federală pentru candidaţii care trebuie să declare banii pe care i-au strâns şi cheltuit.

Citește și: De ce vrea Trump să conducă SUA ca un dictator și să închidă granițele. Totul se rezolvă în 24 ore

- 3 februarie: Primarele prezidenţiale democrate din Carolina de Sud.

- 6 februarie: Primarele democrate din Nevada.

- 6 februarie: Nikki Haley îşi depune candidatura pentru a participa la alegerile primare din statul Nevada, cu două zile înaintea caucusurilor Partidului Republican din acest stat.

- 8 februarie: Caucusurile republicanilor din Nevada.

- 24 februarie: Primarele republicane din Carolina de Sud.

- 27 februarie: Democraţii şi republicanii votează în alegerile primare organizate de statul Michigan, care au fost devansate de statul controlat de democraţi, cu opoziţia republicanilor. În schimb, republicanii îşi vor alege majoritatea delegaţilor în cadrul unor adunări electorale în martie.

- 2 martie: Republicanii din Michigan îşi aleg majoritatea delegaţilor în timpul unor adunări electorale organizate de partid.

- 5 martie: Cunoscută sub numele de Super Marţi, aceasta este cea mai importantă zi a primarelor şi ajută adesea la reducerea numărului de candidaţi. Ambele partide organizează alegeri în Alabama, Arkansas, California, Colorado, Maine, Massachusetts, Minnesota, Carolina de Nord, Oklahoma, Tennessee, Texas, Vermont şi Virginia. Democraţii din Utah vor vota, de asemenea, în cadrul alegerilor primare, în timp ce republicanii organizează adunările electorale în acest stat. Republicanii din Alaska votează în alegerile lor primare.

- 12 martie: Au loc alegeri primare în statele Georgia, Mississippi şi Washington. Republicanii din Hawaii organizează caucus-uri.

- 19 martie: Au loc alegeri primare în Arizona, Florida, Illinois, Kansas şi Ohio.

- 4 iunie: Ultimele state care îşi organizează alegerile primare prezidenţiale sunt programate să o facă la această dată. Unele state nu şi-au stabilit încă datele primarelor sau ale caucus-urilor.

- 15-18 iulie: Convenţie naţională republicană în Milwaukee, Wisconsin, unde partidul îşi alege oficial candidatul.

- 19-22 august: Convenţia Naţională Democrată de la Chicago, unde partidul îşi alege oficial candidatul.

- 16 septembrie: Data stabilită de Comisia pentru dezbateri prezidenţiale pentru desfăşurarea primei dezbateri prezidenţiale. Aceasta va avea loc la Texas State University din San Marcos, Texas.

Citește și: Cine este actorul român care va juca rolul lui Donald Trump în filmul The Apprentice

- 25 septembrie: Data stabilită pentru singura dezbatere pentru vicepreşedinţi, care va avea loc la Lafayette College din Easton, Pennsylvania.

- 1 octombrie: Data stabilită pentru cea de-a doua dezbatere prezidenţială, care va avea loc la Virginia State University din Petersburg, Virginia.

- 9 octombrie: Data stabilită pentru cea de-a treia şi ultima dezbatere prezidenţială, care va avea loc la Universitatea din Utah, în Salt Lake City, Utah.

- 5 noiembrie: Ziua alegerilor

- Mai târziu, în noiembrie: Ar putea dura câteva zile până când se va cunoaşte rezultatul alegerilor, mai ales dacă acestea sunt strânse şi dacă voturile prin corespondenţă sunt un factor important.

Câștigătorul cursei pentru Casa Albă 2024, anunțat pe 6 ianuarie 2025

- 6 ianuarie: Vicepreşedintele prezidează numărarea voturilor din Colegiul Electoral în cadrul unei sesiuni comune a Congresului, anunţă rezultatele şi declară cine a fost ales.

Înaintea numărătorii din 6 ianuarie 2021, fostul preşedinte Trump l-a criticat pe vicepreşedintele său, Mike Pence, pentru că a refuzat să încerce să împiedice Congresul să certifice victoria lui Biden. În acea zi, Capitoliul SUA a fost atacat de protestatari, iar unii oameni au scandat "spânzuraţi-l pe Mike Pence" în timp ce încercau să oprească numărătoarea. Ulterior, ambele camere ale Congresului şi-au reluat activitatea şi au certificat victoria lui Biden.

De atunci, Congresul a adoptat Legea de reformă a numărătorii electorale din 2022, care necesită aprobarea a o cincime din Camera Reprezentanţilor şi Senat pentru a lua în considerare o contestare a rezultatelor unui stat - o barieră mult mai înaltă decât cea existentă anterior, când orice deputat din fiecare cameră putea declanşa o contestaţie.

- 20 ianuarie: Are loc învestirea câştigătorului alegerilor şi a vicepreşedintelui acestora. În cadrul acestei ceremonii, învingătorul depune oficial jurământul şi intră în funcţie.

De ce este important „caucus”, scrutinul din Iowa din 15 ianuarie 2024

În 15 ianuarie, republicanii din Iowa vor fi primii care îşi vor exprima votul în sprijinul unui candidat la alegerile prezidenţiale din 2024, atunci când vor participa la adunări publice cunoscute sub numele de caucus. Fostul preşedinte Donald Trump este marele favorit, deşi în trecut au existat surprize de ultim moment, relatează News.ro, citând Reuters, care prezintă un ghid al acestui proces electoral.

Caucus-ul este un proces prin care alegătorii din acest stat din Midwest îşi indică principala opţiune pe care o au pentru nominalizarea prezidenţială a partidului lor. Se deosebeşte de un scrutin primar deoarece este supravegheat de partidul respectiv din Iowa, nu de guvernul statului, şi nu necesită exprimarea sufragiului la o secţie de vot.

Partidul Republican îşi va organiza caucusurile pe 15 ianuarie.

În ceea ce-i priveşte pe democraţii din Iowa, ei îşi aleg candidatul separat, exclusiv prin vot prin corespondenţă în acest ciclu electoral, şi vor face publice rezultatele pe 5 martie, de Super Tuesday. 

Pe 15 ianuarie 2024, la ora locală 19:00 (03:00, ora României, pe 16 ianuarie), republicanii se vor aduna în grupuri mici într-o locaţie din cartier - cum ar fi o şcoală, o biserică sau o sală sindicală - unde reprezentanţii vor ţine discursuri în numele candidaţilor lor favoriţi.

Există aproximativ 1.700 de astfel de locaţii în tot statul.

Opţiunile sunt exprimate prin vot secret şi sunt selectaţi delegaţii la convenţia comitatului. Rezultatele sunt trimise la partid şi sunt anunţate atunci când numărătorile sunt complete, de obicei în câteva ore.

Nu este permisă participarea de la distanţă.

Procesul a fost criticat pentru că exclude alegătorii care poate că lucrează sau au dizabilităţi care fac mai dificilă participarea fizică.

Aproximativ 30% dintre republicanii înregistraţi în stat au participat la caucus în 2016, ultima dată când a existat o cursă competitivă.

Cei 40 de delegaţi din Iowa la Convenţia Naţională Republicană vor acorda votul candidatului pe o bază proporţională, în funcţie de votul la nivel de stat. De exemplu, în 2016, senatorul american Ted Cruz a obţinut cea mai mare parte a voturilor, cu 27,6%, şi a primit în cele din urmă opt delegaţi, în timp ce Trump, care a terminat pe locul al doilea la mică distanţă, a primit şapte. Al treilea clasat, senatorul american Marco Rubio, a primit, de asemenea, şapte delegaţi.

Locuitorii din Iowa care au peste 18 ani şi sunt înregistraţi ca republicani pot participa la aceste adunări.

În mod tradiţional, Iowa este statul care dă startul cursei prezidenţiale din cauza unei ciudăţenii a istoriei. După ce Partidul Democrat şi-a liberalizat procedurile de selecţie a candidaţilor în urma alegerilor din 1968, Iowa a fost primul stat care şi-a programat concursul de nominalizare. Din moment ce candidaţii şi mass-media vin în masă în Iowa - şi cheltuiesc o grămadă de bani - statul s-a asigurat că îşi păstrează statutul de primul din ţară.

Acest lucru s-a schimbat, însă, odată cu aceste alegeri din 2024. Urmând un apel în cadrul partidului pentru un stat mai divers pentru a da startul procesului de nominalizare, democraţii au ales Carolina de Sud, care, spre deosebire de Iowa, are o populaţie de culoare numeroasă, ca prim stat din calendarul său pentru 2024.

Republicanii au ales să menţină startul nominalizărilor în Iowa, unde aproape 90% din populaţie este albă.

Caucus-urile sunt considerate ca fiind o primă fotografie a sprijinului alegătorilor pentru candidaţii la preşedinţie. De obicei, aceşti candidaţi vor fi petrecut luni de zile în campanie în tot statul, testându-şi mesajele şi atractivitatea. Cei care nu se descurcă bine aleg uneori să se retragă din cursă.

În cazul republicanilor, însă, statul nu a fost un barometru fiabil al sprijinului naţional. Niciunul dintre câştigătorii ultimelor trei caucusuri din Iowa - în 2016, 2012 şi 2008 - nu a ajuns să obţină nominalizarea partidului. Acest lucru se datorează în mare parte comunităţii creştine evanghelice din Iowa, care joacă un rol important în acest proces şi care tinde să susţină cel mai conservator candidat din punct de vedere social.

În plus, având în vedere populaţia sa relativ mică, Iowa trimite mult mai puţini delegaţi la convenţia naţională decât un stat precum Florida sau Texas, ceea ce înseamnă că joacă un rol extrem de disproporţionat în procesul de nominalizare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te