Românii care muncesc în Germania pe salariul minim se descurcă tot mai greu în această țară. Unul bărbat care și-a dat deja demisia de la locul de muncă spune că taxele, impozitele, chiria, și mâncarea sunt foarte mari.
Acesta este de părere că doar dacă muncești ca sezonier poți câștiga un venit care să-ți asigure un trai decent când te întorci acasă.
Cum se descurcă românii care muncesc în Germania pe salariul minim. ”Nu rămâi cu nimic”
Cătălin G. este un român care deja a demisionat de la locul de muncă din Germania. El spune că toate prețurile au urcat atât de mult încât cel mai bine în acest moment rentează să muncești doar ca sezonier în această țară.
Citește și: Ce salarii au românii în Germania? Iată cât câștigă la 20, 30 sau 40 de ani
Desigur, ar mai fi o condiție, pentru cei care se mută din România în Germania: cei care formează un cuplu. Astfel, un salariu se cheltuiește, iar celălalt poate fi economisit.
„Știu că mulți nu o să fiți de acord cu mine, dar, din punctul meu de vedere, în Germania, în anul 2025, nu prea mai merită să muncești decât dacă ești sezonier și lucrezi la negru, fără să plătești taxe și impozite, fără să plătești chirie, curent, gaz etc.
De exemplu, în trei-patru luni poți strânge 7.000-10.000 de euro, te duci cu ei acasă și ai rezolvat treaba”, spune el.
Cătălin continuă mesajul care reflectă o realitate din ce în ce mai apăsătoare pentru muncitorii români din Germania: salariile nu mai fac față cheltuielilor din ce în ce mai mari.
În opinia lui, singurii care mai pot rezista sunt cei care lucrează în cuplu, unde un salariu este cheltuit pentru traiul zilnic, iar celălalt poate fi economisit, scrie stiridiaspora.
Ce cheltuileli au cei care muncesc pe salariul minim în Germania
Românul explică de ce consideră că viața în Germania a devenit un cerc vicios din care românii simpli ies din ce în ce mai săraci:
„Dacă ești angajat, la 40 de ore pe săptămână, un necalificat începător nu ia mai mult de 1.700-1.800 de euro, orice ar spune oricine.
Citește și: Ce salariu are un român din Germania după 6 ani de muncă? ”E corectă viața asta? Mă întorc acasă”
Din acei 1.800 de euro, scazi 500 de euro pe chirie, mai dai 300 de euro pe mâncare, mai dai 200 de euro pe haine, lucruri necesare și deja ai ajuns la 1.000 de euro cheltuiți.
Dacă mai ai o asigurare la mașină și trebuie să bagi și motorină, deja se duce tot.”
La final, spune el, un muncitor obișnuit rămâne doar cu faptul că „a trăit bine în Germania”, dar fără economii substanțiale sau un progres financiar real.
„Ok, hai să spunem că, dacă ești în cuplu, atunci poate mai merită să muncești, pentru că un salariu îl strângi și unul îl pui deoparte. Și totuși, tot nu te alegi cu cine știe ce. Dar singur? Nu rămâi cu nimic. Și-atunci, dacă stai să calculezi, nu e cam tot aceeași treabă?”, a spus acesta.
Bărbatul spune că facturile au crescut foarte mult.
„Mulți dintre voi care stați aici știți. Cum e în Germania? Aici nu ți-e frică de poliție, dar ți-e frică de poștaș când vine cu plicurile! Îți aduc facturi și pentru ce n-ai consumat, te pun să plătești radio, chiar dacă n-ai radio în casă, și tot felul de absurdități.”
Din acest motiv, el consideră că, pentru un român obișnuit, cel mai bun scenariu este să lucreze doar sezonier, pentru a strânge rapid bani și apoi să se întoarcă acasă.