Cum va „curge” războiul în următoarele șase luni. Evoluții spectaculoase sau conflict de uzură?

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 25.08.2022 - 15:21
Raidurile de gherilă sunt eficiente în a slăbi militar Rusia- FOTO: Profimedia Images

Cotidianul britanic „The Guardian” a făcut cinci previziuni pentru următoarele șase luni în războiul din Ucraina, la împlinirea unei jumătăți de an de la debutul invaziei.

SHARE

1. Războiul va dura, probabil, cel puțin un an, dar este, în esență, blocat și intensitatea sa scade.

După șase luni, nici Ucraina și nici Rusia nu sunt pregătite să înceteze lupta, în ciuda pierderilor pe care le-au suferit. Ucraina își dorește înapoi teritoriile ocupate, iar Rusia vrea să continue să provoace pagube, nu doar adversarului său, ci, prin mandatar, și Vestului. Kremlinul crede că iarna va juca în avantajul său.

Nu au existat negocieri între cele două părți de când au apărut dovezi ale masacrelor de la Bucha, Irpin și în alte părți din teritoriile ocupate de ruși la nord de Kiev. Dar mișcarea în primele linii a fost minimă de la căderea Lisichansk la sfârșitul lunii iunie. Ambele părți par din ce în ce mai epuizate de luptă.


2. Ucraina nu are mijloace de contraatac convențional eficient, în timp ce raidurile de gherilă sunt o modalitate optimistă de a precipita colapsul Rusiei.

Ucraina ar dori să recucerească Hersonul, la vest de râul Nipru, dar un înalt personal al administrației a recunoscut în privat că „nu avem suficientă capacitate pentru a-i împinge înapoi”. Kievul și-a schimbat strategia pentru a organiza atacuri cu rachete cu rază lungă de acțiune și raiduri îndrăznețe ale forțelor speciale asupra bazelor rusești aflate în spatele frontului.

Citește și: VIDEO Ce spun istoricii CNSAS linșați pentru că nu susțin folosirea Securității în jocul politic

Consilierul prezidențial Mihailo Podoliak a spus că scopul este de a „crea haos în cadrul forțelor ruse”, dar, deși acest lucru va afecta eficiența invadatorului, este puțin probabil ca rușii să cedeze în mod voluntar Kherson.

3. Rusia vrea să cucerească noi teritorii, dar este posibil ca atenția sa să se îndrepte spre menținerea actualelor câștiguri teritoriale și anexarea teritoriului Ucrainei.

Rusia nu are un plan ofensiv în afară de artilerie în masă și distrugerea orașe. Face acest lucru, în parte, pentru că este eficient și, în parte, pentru a minimiza numărul victimelor, după ce a pierdut, conform unor estimări occidentale, 15.000 de militari. Continuă să adopte această strategie în jurul orașului Bakhmut în Donbas, dar progresul este lent, parțial pentru că a trebuit să redistribuie unele forțe pentru a întări Herson-ul.

Este posibil ca Kremlinul să nu fi atins ceea ce spera la începutul războiului, dar Rusia deține acum zone mari de teritoriu ucrainean în est și sud și vorbește în mod activ despre organizarea de referendumuri de anexare. Cum vremea rece se apropie cu repeziciune, este probabil să se concentreze pe consolidarea a ceea ce are.

4. Iarna va genera o nouă criză a refugiaților și va crea o oportunitate pentru cine se poate pregăti cel mai bine.

Iarna este cea mai importantă în gândirea strategică pentru ambele părți. Ucraina este deja îngrijorată cu privire la problemele umanitare, deoarece nu există încălzire pe gaz disponibilă pentru blocurile de apartamente din provincia Donețk și alte zone din prima linie. Un oficial a prezis că va avea loc un nou val de migrație în timpul iernii, cu probabil până la 2 milioane de oameni trecând granița în Polonia.

Rușii văd iarna ca pe o oportunitate. Ucraina se teme că Rusia îi va ținti rețeaua energetică, ceea ce va agrava problema încălzirii, și ar putea pur și simplu să oprească centrala nucleară Zaporijie. Moscova vrea, de asemenea, să creeze și mai multe probleme Vestului în ceea ce privește costurile la energie.

Citește și: Ucraina mulțumește României pentru ajutor: „Ați fost alături de noi încă din prima zi de război”

Totuși, primăvara ar putea fi momentul unui nou atac din ambele părți. Fiecare va dori să se pregătească pentru ceea ce, probabil, va fi un alt sezon de lupte.

5. Occidentul trebuie să decidă dacă dorește ca Ucraina să câștige sau doar să reziste. 

Ucraina ar fi fost învinsă fără ajutorul militar occidental. Dar, până acum, Vestul nu a furnizat suficientă artilerie sau alte arme, cum ar fi avioanele de luptă, care să permită Kievului să-i alunge pe invadatori. Politicienii vorbesc despre necesitatea de a forța Rusia să treacă la granițele de dinainte de război, dar nu oferă suficient material pentru a face acest lucru.

În același timp, nevoia umanitară a Ucrainei este în creștere. De exemplu, nu există suficienți bani pentru reconstrucție – și multe case de la nord-est și nord-vest de Kiev rămân ruinate la cinci luni după ce rușii au plecat, adesea cu rezidenți disperați care trăiesc în garaje sau structuri temporare la fața locului.

Persoanele care sunt strămutate în interior trebuie adesea să locuiască în școli sau grădinițe, locuri de cazare temporare în care oamenii se chinuie să rămână pentru o perioadă lungă de timp. Ucraina are un deficit bugetar de 5 miliarde de dolari (4,2 miliarde de lire sterline) pe lună din cauza războiului; ajutorul și reconstrucția vor costa de multe ori mai mult.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te