Cum și-a mărit SUA teritoriul cu peste 1 milion km pătrați? Suprafața este de cinci ori cât România

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 12.01.2024 - 11:03
SUA și-a mărit teritoriul cu 1 milion de km pătrați - Foto: Pexels.com - cu rol ilustrativ

Cum și-a mărit SUA teritoriul cu peste 1 milion km pătrați? Suprafața este de cinci ori cât România și de două ori cât a Spaniei. Iar acest lucru s-a petrecut fără să fie vorba de vreun război de cucerire.

SHARE

Cum și-a mărit SUA teritoriul cu peste 1 milion km pătrați? Nu a fost vorba de vreun război de cucerire, dar suprafața pe care țara de peste Atlantic a câștigat-o este aproape de cinci ori mai mare decât a României. Rămâne de văzut dacă acest lucru va fi recunoscut și la nivel internațional, prin tratatele în vigoare.

Cum și-a mărit SUA teritoriul cu peste 1 milion km pătrați? Suprafața este de cinci ori cât România

În urmă cu doar câteva săptămâni, Statele Unite s-au extins cu peste 1 milion de kilometri pătrați, adică aproape de două ori mai mult decât suprafața Spaniei și de cinci ori decât a României. 

Creșterea neașteptată nu a fost rezultatul unor forțe geologice ciudate, nici al invaziei unui pământ străin, ci al încercării Statelor Unite de a revendica teritoriul din jurul fundului oceanic.

Platourile continentale reprezintă o zonă a fundului mării care înconjoară marile mase terestre, unde marea este relativ puțin adâncă în comparație cu oceanul deschis.

Citește și: SUA revendică de la Rusia părți din mările Bering și Beaufort. Poate fi debutul războiului arctic

În conformitate cu dreptul internațional, țările pot revendica aceste platforme continentale, ceea ce le permite să gestioneze și să exploateze resursele acestora.

Nu mai puțin de 75 de țări și-au definit limitele Platformei Continentale Extinse (ECS), care se referă la porțiunea din platoul continental situată dincolo de 200 de mile marine (230 de mile) de coastă. Până în prezent, SUA nu au făcut acest lucru. 

La 19 decembrie 2023, Departamentul de Stat al SUA a anunțat noi coordonate geografice care definesc ceea ce ei susțin a fi zona lor ECS.

Din 2003, autoritățile americane au colaborat cu NOAA, US Geological Survey și alte 12 agenții pentru a colecta date geologice în vederea definirii limitelor exterioare ale ECS. 

Având în vedere această activitate, SUA revendică în prezent ECS în șapte zone offshore: Arctica, Atlanticul (coasta de est), Marea Bering, Pacificul (coasta de vest), Insulele Mariane și două zone din Golful Mexic.

În total, aceasta consumă o suprafață care are o dimensiune de 1 milion de kilometri pătrați.

Citește și: Comisia Europeană schimbă sistemul Schengen? Cum se vor face controalele la frontieră

„America este mai mare decât era ieri”, a declarat Mead Treadwell, fost locotenent guvernator al statului Alaska și fost președinte al Comisiei de cercetare a Arcticii din SUA, la 19 decembrie, relatează Alaska Public Media.

„Nu este chiar Achiziția Louisiana (n.r. - SUA au cumpărat de la Franța, în 1803, statul Loiusiana, pentru 15 milioane de dolari, dublând suprafața țării de la acea dată).

Nu este chiar cumpărarea Alaskăi (n.r. - cumpărată de la Rusia, în 1867, pentru 7,2 milioane de dolari), dar noua suprafață de teren și de resurse subterane de sub terenul controlat de Statele Unite este cu două Californii mai mare”, a adăugat el.

Legalitatea tuturor acestor lucruri este puțin neclară, a mai explicat Treadwell într-o postare pentru Wilson Center.

Pentru ca definiția să devină oficială, SUA trebuie să prezinte date și rapoarte la Convenția Națiunilor Unite privind dreptul mării (UNCLOS).

Cu toate acestea, SUA nu a ratificat UNCLOS din cauza unor dezacorduri politice complexe (acordul a fost ratificat de 168 de state și de Uniunea Europeană).

Acest lucru lasă o oarecare incertitudine cu privire la modul în care propunerea va fi acceptată în temeiul dreptului internațional.

„Dacă cineva s-ar întoarce și ar spune: „Știința voastră este proastă”, cred că Statele Unite ar asculta”, a declarat Treadwell presei. „Dar eu nu cred că știința este proastă. Cred că am avut o știință foarte bună”.

Inutil să mai spunem că revendicarea de noi frontiere maritime se poate dovedi controversată pe scena internațională.

Unele dintre cele mai importante dispute geopolitice din ultima vreme au implicat China și vecinii săi, precum Filipine și Vietnam, în legătură cu revendicările privind Marea Chinei de Sud.

Citește și: Ambasadoarea SUA: „SUA a beneficiat enorm de talentul românilor. Româna e a doua limbă la Microsoft”

Cu toate acestea, SUA au multe de câștigat din recenta lor declarație. Extinderea teritoriului de pe fundul oceanului în Oceanul Arctic ar putea deschide zona pentru mai multe activități de minerit, transport maritim și pescuit - în ciuda daunelor potențiale pe care le-ar putea declanșa.

De asemenea, are implicații pentru securitatea națiunii și pentru exercitarea puterii sale în lume. Așa cum scria Sir Walter Raleigh în 1829: „Căci oricine comandă marea, comandă comerțul; oricine comandă comerțul lumii, comandă bogățiile lumii și, în consecință, lumea însăși”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te